Rydström inför IFK Norrköping

20 oktober, 2018 |

Imorgon tar Kalmar FF emot IFK Norrköping på Guldfågeln Arena. Vi tog ett snack med Henrik Rydström efter lördagens träning för att höra hur han ser på söndagens motståndare, lagets senaste prestationer och om det är svårt att vara långsiktig när folk utifrån kräver kortsiktiga resultat.

Imorgon tar Kalmar FF emot IFK Norrköping på Guldfågeln Arena. Vi tog ett snack med Henrik Rydström efter lördagens träning för att höra hur han ser på söndagens motståndare, lagets senaste prestationer och om det är svårt att vara långsiktig när folk utifrån kräver kortsiktiga resultat.

– Tabellplaceringen visar att det är ett bra lag vi möter. Samtidigt tar de inte bara poäng. De spelar en väldigt bra fotboll också. Det är en av de klubbarna som har varit ledande under de senaste åren. Deras arbete påminner lite om det vi gjorde från 2004 och framåt. De har kunnat göra det väldigt bra och bibehålla topplaceringar i Allsvenskan samtidigt som de hittat en spelmässig identitet trots tränarbyte och att tongivande spelare försvinner. Det är hoppfullt för oss andra att se, säger Henrik Rydström.

De kommer hit och är stora favoriter inför matchen. Passar det oss lite bättre att slå ur underläge?
– Om man kan välja är jag hellre guldjagande än att komma in till matchen med dålig form. Däremot tycker jag inte att vi har så dålig form som folk utifrån tycker. Vi känner verkligen att vi har utvecklat delar i vårt spel om vi bortser från matchen mot GIF Sundsvall. Vi har svarat för insatser som med lite mer marginaler och normal utdelning gett oss vinster.

Hur lätt är det att vara långsiktig i sitt arbete med att sätta ett spelsystem när supportrar kräver kortsiktiga resultat?
– Det är elitidrott och du blir bedömd efter din senaste match, på gott och ont. Väldigt få tar hänsyn till hur det ser ut i själva matchen. Vi vann fyra matcher i rad i våras där Trelleborg borta är bland det värsta man skådat i Allsvenskan under de senaste fem åren, både från deras sida och vår sida. Men vi vann matchen och då klarar du dig. Det är verkligheten i det.

Var har du för känslor gällande det?
– Det som blir lite motsägelsefullt ibland är att många supportrar pratar om att de vill ha en långsiktighet i det Kalmar FF står för. Att vi har en tydlig identitet och släpper fram våra unga talanger. Men sen kan man inte stå fast i den åsikten längre än 22 minuter i vissa matcher innan man börjar sucka.

Finns det en svårighet för er tränare att stå emot trycket utifrån i att fortsätta tro på er ide istället för att förändra?
– Det är jäkligt lätt att ryckas med i det jag kallar för ”bruset”, dvs. media, supportrar, vanlig publik och vad styrelsefolk tycker. Om du inte kan luta dig åt något annat kommer du själv ta kortsiktiga beslut. Men ibland måste du göra det. Det som är lite intressant är att titta på hur tongångarna går. Om du går till dig själv. Kan du lära dig något utan att göra ett misstag? Det givna svaret är ju nej på den frågan. Gör du inga misstag är du i din komfort-zon där väldigt få lär sig något. Sedan försöker vi koppla det så mycket som möjligt till träningspassen. Det är där du utmanar dig själv och har inlärning. Matcherna är givetvis också ett sådant tillfälle.

– Idag vill vi vara mer spelförande än tidigare och ibland misslyckas vi med vissa bitar men man ser att det finns ett mönster och en tanke där ute. Många utifrån tycker att vi ska börja lyfta långa bollar när det går emot, som tex. senast mot GIF Sundsvall. Är det inte bättre att vi drar lärdom av det vi gjort fel och fortsätter med vår process och försöker bli bättre på speluppbyggnad? Jag tror att man kan lära sig av sina misstag och bli starkare av det. 

Men du känner att ni är på rätt väg att hitta fram till någonting hållbart?
– Tittar du på snittet i de femton första matcherna jämfört med nu har vi fler lyckade passningar framåt och fler passningar som passerar motståndare. Vi är även oftare i sista tredjedelen och har fler anfall där vi kommer till avslut. Det som är skillnaden gentemot tidigare är vad som sker mellan attackerna. Innan hade vi inte bollen där vilket vi har nu. När vi väl hade den tidigare attackerade vi framåt och tappade den många gånger. Nu har folk svårt att förstå att vi hindrar motståndarna att skapa något framåt genom att själva äga bollen. Vi kan jämföra när vi mötte Malmö och vann med 3-0. I många matcher som varit mindre bra i publiks ögon har vi haft 50-70 fler passningar framåt jämfört med Malmö-matchen. Utöver målen var vi knappt inne i deras straffområde. Sedan behöver vi bli bättre idag på hur vi får mer spets på anfallslägena vi har i offensivt straffområde. 

                     

Annons