Seger mot Värnamo

22 maj, 2023 | Nyhet

Efter fyra raka matcher utan vinst var det ett pressat Kalmar FF som steg ut på Finnvedsvallen. Där ställdes de mot IFK Värnamo som också var i stort behov av tre poäng. Men ett effektivt KFF skulle efter 90 svettiga minuter dra det längsta strået.

Måndagskvällen bjöd på ett smålandsderby. Kalmar FF reste till Värnamo för att spela på ett soligt Finnvedsvallen. Det skulle bli det tredje allsvenska mötet lagen emellan, ett möte där KFF tidigare tagit alla sex poäng. De tidigare mötena har präglats av tidiga mål, då Lars Saetra och Oscar Johansson tidigare gjort mål i matchminut fem respektive fyra. 

Men måndagens match skulle inte bjuda på något tidigt mål. Däremot hade hemmalaget redan i sjätte minuten ett jätteläge att nicka in ett ledningsmål. Ricardo Friedrich stod rätt placerad och kunde med hjälp av skopan fånga bollen. Detta skulle visa sig vara den enda riktigt farliga chansen under första halvlek. KFF, som de senaste två matcherna släppt in mål i första halvlek, fokuserade på att sätta försvarsspelet de inledande minuterna.

IFK Värnamo visade sig motståndskraftigt och bortalaget hade stora svårigheter att ta sig igenom en samspelt fyrbackslinje. Men med hjälp av ett strålande bortafölje tog sig KFF in i matchen ju längre halvleken led. Bortalaget hade flera gånger marginalerna emot sig när Värnamo på ett slarvigt sätt nästan spelat bollen till en rödvit spelare. Detta räddades upp i sista sekund och den jagande Mileta Rajovic fick se bollen slås precis framför sina fötter.

Andra halvlek började snarlik den första. Hemmalaget hade tidigt en farlig möjlighet som Ricardo styrde undan. KFF verkade vänta på sina chanser istället för att riskera, med svåra passningar, att tappa bollen i utsatta ytor. Hemmalaget tilläts diktera spelet utan att egentligen komma någon vart i andra halvlek. Istället skulle Henrik Jensen visa att han fått med sig fingertopparna ända från Kalmar.

För i matchens 59:e minut byttes Noah Shamoun in, som blott två minuter senare skulle stänka in matchens enda mål. Johan Karlsson genomför en genial brytning på mittplanen, driver fram bollen och serverar den nyligen inbytte yttern med en perfekt passning. Ett fåtal touch senare har Shamoun borrat in bollen på den första stolpen. Ytterns andra mål för säsongen.

KFF fortsatte försvara solitt men tappade i den 71:e minuten koncentrationen. Färjestadenfödde Gustav Engvall får ett friläge men blir i sista sekund stoppad av Rasmus Sjöstedt. Närmare än så skulle inte hemmalaget komma en kvittering, trots ett par halvchanser. Allt eftersom matchen gick blev KFF:s försvar mer svårpasserat.

Två farliga hörnor i matchens slutminut gav Lars Saetra chansen att dubbla sin totala målskörd mot Värnamo. Men han hade inte riktigt balansen som krävdes för att borra in bollen och avslutet gick tätt utanför. 

I och med vinsten bryter KFF en segerlös svit som slutar på fyra matcher. Man klättrar dessutom upp på en sjätteplats i den allsvenska tabellen.

Text: Albin Bramstedt

Annons