Signerat Peter Ahlén: ”Även om det låter tråkigt – Kalmar FF får gärna kopiera Örebro SK”

19 januari, 2021 | Nyhet

En trupp för…ja, vadå?
Övre halvan är tveksamt, mer rimligt plats åtta till tolv.
Den slutsatsen bygger på potential och utvecklingsmöjligheter i en trupp som har en medelålder på 23,8 år.
Som vanligt är det lätt att fastna i silly season-träsket, börja titta på spelare in och ut, jämföra namn och på det sättet föreställa sig slagkraft och möjligheter.
I det sammanhanget sticker inte Kalmar FF ut även om det fortfarande är lugnt på flera håll. Svenska mästarna Malmö FF har flyttat upp fyra U19-spelare, bland andra förre IFK Berga-målvakten Melker Ellborg. AIK har rensat bort lite överflöd. För att ta två exempel. Det kommer att hända saker. Marknaden är extra trög med tanke på pandemin, men i KFF är det klart om det inte ramlar ner ett bud på Nils Fröling när alla klubbar är färdiga med spelare in, ut och bedömt skadeläget och anser sig behöva förstärka.
Hur många har koll på Oliver Berg?
En begränsad skara i det sydöstra hörnet av Sverige tror jag. Men det kan vara fel. Detaljkunskapen om Dalkurd och Gif Sundsvall kanske finns.
Då vet man att man får en spelare som ännu inte gjort något rejält avtryck i allsvenskan; som hamnade rätt i Sundsvalls-tränaren Henrikn Åhnstrands spelidé förra säsongen och visade kvaliteter som kommer att passa i ett Henrik Rydström-tränat lag.
En hårt jobbande norrman som är duktig på att ta sig fram rättvänd i offensiva positioner. Dessutom smart och en spelare som ställer frågor, är jobbig att hantera med sin energi.
Rasmus Sjöstedt, hemvändaren, har skaffat sig erfarenhet i Israel, Grekland och på Cypern. Fysiskt stark, skicklig en mot en och i dag mer multikompetent (kan spela defensiv mittfältare, högerback eller mittback) än innan han lämnade för Falkenberg 2015.
Noah Shamoun är född 2002 – oprövade på nivån, men har fått speltid i division 1 i två säsonger. Han ansluter till en extremt stor grupp av talanger, under eller strax över 20 år.
Tio spelare har lämnat. Överkomligt i nio fall, betydligt svårare när det handlar om Viktor Elm; kaptenen, ikonen, kommunikatören på och utanför planen, den älskvärda och jordnära personen med extraordinära ledaregenskaper och spetsegenskaper som spelare.
Det är ett Henrik Rydström-stort hål som ska fyllas.
Ser just nu ingen potentiell arvtagare. Ansvaret får helt enkelt delas och det fanns tydliga tendenser under slutfasen 2020 på att kärnan är stark, det lojala lagtänket en komponent som går att använda även i år.
Ur detta ska Rydström, Stefan Larsson och Rasmus Elm, mejsla fram en annan sorts fotboll än den strategi som präglade överlevnadskampen förra säsongen.
Ny idé, ny metod och ett annat spelsätt. Spelare ska ställa om, skruva sitt tankesätt i en helt annan riktning.
Finns förutsättningarna?
Absolut. Samtidigt är utmaningarna stora.
Henrik Rydström kommer att föra över den modiga och offensiva spelidé han praktiserade i Sirius. Riskminimering är det nog inte många som kopplar till det spelsättet. Jag hävdar motsatsen. Större bollinnehav, modigare passningsspel, ett större lugn och mer kontrollerad press är definitivt bättre än det omvända.
Den röda tråden kommer att underlätta arbetet.
Men redan nu är ganska exakt hälften av truppen skolad i den fotboll som KFF ska stå för i framtiden. Från akademi till a-lagsverksamhet. Inte mindre än tio av spelarna i det U19-lag som blev svenska mästare 2019 (vann ligacupen) har seniorkontrakt i dag.
Det finns alltså goda möjligheter att få se Isak Jansson visa upp andra egenskaper än att bara pressa och kasta långa inkast.
Får KFF till det finns stora möjligheter att flera av talangerna kommer att flyga, ta nästa steg, vilket är nödvändigt då grupperingen av spelare i åldern 26-30 som ska vara bärande i stort sett hämtats in utifrån. En med tanke på ekonomin svår ekvation att fortsätta med. Påfyllningen i den kategorin bör komma underifrån.
Om vi applicerar Sirius modell 2020 på Kalmar FF och befintlig trupp ser vi omedelbart att kvaliteten på försvarsspelarna är högre med visst frågetecken för Henrik Löfkvist och Johan Stenmarks skadehistorik.
Grupperingen unga spelare är väldigt mycket bättre.
Större frågetecken finns för det centrala mittfältet. Går det att hitta en Elias Andersson-Adam Hellborg-Nahom Netabay-kombo med tillräcklig kvalitet och mod i passningsspelet för att slå ut lagdelar och ta sig ur tuff press?
Det saknas en tydlig ”nia” i truppen. Klarar Oliver Berg en mer Nordsjälland-influerad positionering som ”falsk nia” och blir det tillräckligt effektivt?
Är det förutsägbart med fyra offensiva kantspelare som alla är högerfotade?
En hel del frågor, men få svar just nu.
Förväntningarna, med tanke två säsonger av ångest, får ändå hållas på en rimlig nivå.
Även om det låter tråkigt – Kalmar FF får gärna kopiera Örebro SK under några säsonger av transformation, landa på säkert avstånd från negativt kval och degradering.
Föreningen skulle må väldigt bra utav det.

Annons