Signerat Peter Ahlén: ”Det handlade om effektivitet”

23 oktober, 2021 | Nyhet

Det här var två lag som gick in i den här matchen med resultatmässiga bakslag som ingångsvärden.
Vilket skulle komma ut på andra sidan med nödvändiga poäng och ett trendbrott?
Inte helt oväntat var det Djurgården som kunde addera tre poäng och fortsatt jakt på det där guldet som är ett race med Malmö FF, AIK och Elfsborg i första hand.
Kalmar FF har utvecklat sitt spel i rasande fart och spelar hösten 2021 en fotboll som är både attraktiv och framgångsrik sett till poäng.
Men det är något som skaver.
Det har så här långt visat sig vara extremt svårt att ta poäng av lagen som slåss om det där guldet.
En poäng mot AIK.
En poäng mot Elfsborg.
Två raka förluster mot Djurgården och en mot Malmö FF (ett möte).
Erik Niva var inne på det där i Studio Kalmar FF i fredags. För att ta sig upp från nuvarande position till en rejäl fajt om topplaceringar så fattas det fortfarande omkring 20 procent.
I sommarmötet på Guldfågeln Arena stannade det vid 1-0, men det var kvalitetsmässig skillnad. Djurgården klev högt från minut ett, stressade, pressade, skapade momentum och KFF hade stora problem i alla delar av spelet: speluppbyggnad, återerövring och med idéer. Djurgården var metodiska, skickliga på att spela sig ur situationer, i sitt beslutsfattande; kompakta när det behövdes, höll sina linjer och erbjöd väldigt liten yta att spela en framåtlutade fotboll på.
Upplevelsen på Tele2 såg helt annorlunda ut.
Kalmar FF kom ut och fokuserade på rätt saker, fick tag i matchen, hittade lugnet i passningsspelet och såg ut som ett helt annat lag än på Strandvallen förra söndagen. Egentligen såg det ut så under hela första halvlek.
På tavlan stod det 3-0 efter 45 minuter.
För att återkomma till svårigheten att bemästra topplagen, så handlade det den här gången om en helt annan sak: effektivitet.
Djurgården vinner en boll på egen planhalva, Mange Eriksson lösgör Nicklas Bärkroth i djupled med Lars Saetra på mellanhand. Sedan är det enkelt för Edvard Chilufya att curla in 1-0 i minut 14 på Bärkroths passning.
Alla är medvetna om Mange Erikssons fina serv och Hjalmar Ekdals kvaliteter i luften. Frisparken är exakt, väldigt bra, men…Ekdal får gå upp och vinna duellen trots tillräcklig närvaro av KFF-spelare. 23 minuter spelade.
Är trean årets mål? Emmanuel Bandas fantastiskt fina halvvolley kommer att finnas med i diskussionen – och den var inte så mycket att göra åt.
3-0, ändå är Banda missnöjd med sitt lag i pausintervjun.
Kalmar FF gör ett rejält försök i andra halvlek. Det visar ändå på en grundmurad moral, speciellt med tanke på hur det såg ut mot Mjällby.
Isak Jansson kommer in och frispelar Jonathan Ring till 3-1 och sätter 3-2 efter Sebastians Rings fantastiska passning. Det fanns dessutom möjligheter till 3-3, framför allt när Piotr Johansson bränner inspelet till en helt ren Jansson.
Det går att prata om små marginaler och taktiska justeringar som får konsekvenser när man sitter med facit i hand.
Vi kan ta två exempel.
Henrik Rydström valde en trebackslinje med Saetra, Johan Stenmark och Douglas Bergqvist baserat på ett två bevekelsegrunder: Bergqvist och Saetra har aldrig spelat tillsammans i en fyrbackslinje och båda är mer bekväma med det alternativ som valdes. Som följd flyttades Oliver Berg fram ett hack i banan som falsk nia och djupledshotet med Jansson, det som varit framgångsrikt i 4-3-3, försvann.
Allt det där är hypotetiskt, men med justeringen i paus och utfallet i andra halvlek kanske det finns en del bäring i resonemanget.
Efter fem raka matcher utan förlust, fyra av dem vinster, hackar det resultatmässigt för andra gången den här säsongen. Senast med tre raka förluster mot Häcken, AIK och Djurgården innan vändningen mot Mjällby.
Jag vill egentligen inte dra några paralleller till den resultatmässiga utvecklingen i Sirius i slutet på förra säsongen. Se det som en parentes, eller om ni så vill, en reality check på ett Rydström-tränat lag som är under utveckling och där det fortfarande behöver adderas några kvaliteter för att ta det svåra sista steget, de sista 20 procenten.
Sirius tog tre poäng (alla kryss) på sina sista sju matcher – målskillnad 5-17 – trots bra prestationer.
Jag har svårt att tro på samma utfall i Kalmar. Den här gruppen har redan kommit längre på lite drygt nio månader än Uppsala-laget på två säsonger.
Men det visar att det kommer att krävas fortsatt hårt jobb, fokus på rätt saker och en vilja att göra allt lite bättre, lite mer konsekvent; förbättra beslutsfattandet – och framför allt – se till att skydda den egna backlinjen från start.

Så här spelade KFF (3-4-3): Lucas Hägg Johansson – Lars Saetra (Erik Israelsson 86), Douglas Bergqvist, Johan Stenmark (Isak Jansson 46) – Piotr Johansson, Romario, Carl Gustafsson, Sebastian Ring – Jonathan Ring, Oliver Berg, Nils Fröling.
Övriga: Tobias Andersson (mv), Emin Nouri, Lukas Rhöse, Noah Shamoun, Filip Sachpekidis.

Nyheten presenteras i samarbete med Housecar

Annons