Signerat Peter Ahlén: ”Fick Rydström några svar?”

27 februari, 2022 | Nyhet

En direkt avgörande match mot Sirius nästa helg och med det klart bästa utgångsläget i cupen på flera säsonger. Kalmar FF ”städade” av division 1-laget Sylvia med 2-0 trots att tio (!) spelare saknades ur a-truppen. Ett styrkebesked men också en hel del svar som signalerar en viss dissonans i truppen.

Vi som tagit oss till den matchförberedande träningen (inte många trots fantastiskt väder på Gasten) i lördags funderade vad som pågick. Det såg tunt ut på träningen – tolv utespelare, plus två målvakter. Ett snabbt överslag visade att nio spelare saknades: Lars Saetra, Calle Gustafsson, Romario, Oliver Berg, Simon Skrabb, Isak Jansson, Filip Sachpekidis, Lukas Rhöse och Edvin Crona. Johan Arvidsson tränade men var indisponibel till spel.
Rydström suckade, men pratade ändå om en vinn-vinn-situation: ”Vi får se vilka som tar chansen, vilka som kliver fram och visar ledaregenskaper eller vilka som eventuellt sänker sina aktier.
Svar får man alltid. Inte nödvändigtvis det man önskar eller förväntar sig, men svar får man.
Det är i såna här matcher många (i alla fall jag) sitter och väntar på en wow-känsla, ett litet genombrott, en som tar kliv i rätt riktning; som sticker ut, vågar; visar mod, gör det lite mer jobbigt för Rydström, Stefan Larsson, Rasmus Elm och Donald Arvidsson när nästa trupp ska tas ut.
Det är i matcher mot ett divison 1-lag som slutade tia i sin serie förra året och som visade en nästan extrem passivitet i omgång ett mot Sirius, förlust med 3-0 hemma på PlatinumCars Arena (Parken), som det blir helt nödvändigt att spelare tar kliv för att antalet frekvent använda spelare i allsvenskan förra säsongen, 13-14, ska öka till 15-16.
Hur blev det då?
Lite av varje faktiskt.
Försvaret var helt intakt. Av övriga var det bara Nahom Netabay som startade mot Trelleborg senast. Rydström fick bygga en elva med det som fanns tillgängligt och fylla bänken med två från a-truppen – Jakob Kindberg och Johan Stenmark – addera fyra U19-spelare och Rasmus Elm (!).
Mot den bakgrunden är det svårt att vara kritisk till helheten.
Mycket ramlade ändå på plats.
Bollinnehavet var monumentalt, principerna satt nog rätt hyggligt; det fanns struktur och systematik i speluppbyggnaden.
Sylvia var knappt över halva plan första kvarten.
Kevin Jensen hade ett fin läge efter fyra minuter. Sköt över. Noah Shamoun fick till en fösning, när det krävts något mer distinkt efter 13 minuter, innan Axel Lindahl hamnat i en nummer tio-position efter en kvart och dunkat in 1-0 bakom IFK Norrköpings-lånet Wille Jakobsson.
Det var rörelse, lugnt och metodiskt; det där bolltrillandet som vi såg rätt mycket av under försäsongen förra året. Lite sämre i sista tredjedelen. Framför allt beslutsfattandet, kanske också modet att slå en lite, lite svårare passning som omväxling för att penetrera ett väldigt lågt lag.
Shamoun brände ett bra läge några minuter in på andra halvlek.
Mycket mer hände inte i offensiv riktning. Kalmar FF hade ett avslut på mål under halvleken, två utanför, men lyckades ändå stänga matchen när Victor Backman tackade för bjudningen och rullade in 2-0 tre minuter in på övertiden.
Det såg inte lika distinkt ut i andra. Tempot gick ner. Det blev för omständigt.
Rydström bytte in Johan Stenmark efter 74 minuter. Gick ner på en trebackslinje.
Sylvia klev högre, skickade långt och hade fler avslut (inget på mål) än KFF, men saknade udd mot ett stabilt försvarsspel.
Rydström hade tänkt starta med Lars Saetra, ge Simon Skrabb 45 minuter för att se vad det skulle kunna ge i termer av samarbete med Axel Lindahl och Oliver Berg på högerkanten.
Nu fick han nöja sig med att konstatera några saker:
Victor Backman har tagit nödvändiga steg i vinter. Han fungerade fint ute till höger i Ring/Skrabb-rollen, men också centralt på mitten när Erik Israelsson fick kliva av.
Backman är rapp, företagsam, idérik och modig i sitt spel.
Jag är säker på att huvudtränaren velat se mer från Noah Shamoun, Kevin Jensen och Isak Vidjeskog i det offensiva spelet.
Shamoun gör många bra saker, men det där lilla extra som kan förlösa en spelare saknas fortfarande i verktygslådan. Det måste gå att hitta.
Jensen behöver hitta sin egen nyckel för att komma rätt i struktur och systematik, det där som kräver tid.
Vidjeskog är fortfarande 17 år (fyller 18 i mars) och har naturligtvis tid på sig. Men behöver visa mer mod i passningsspelet och beslutsfattandet. Egenskaper finns. De ska bara föras över i en mer senior miljö.
Sirius nästa söndag blir något helt annat.
Den första riktiga testen mot ett lag som investerat kraftfullt för pengarna som ramlade in med Jacob Ortmark-transfern till IFK Norrköping.
Räkna med att i stort sett alla som saknades mot Sylvia är tillgängliga.
Frågan är vilka som fångat Rydströms uppmärksamhet.

Svenska cupen
Sylvia-Kalmar FF 0-2 (0-1)
0-1 (15) Axel Lindahl, 0-2 (93) Victor Backman.
Så här spelade KFF (4-2-3-1): Ricardo Friedrich – Axel Lindahl, Rasmus Sjöstedt, Elias Olsson, David Ólafsson – Erik Israelsson (Elias Eliassi 38, ut 83 Leon Isa), Nahom Netabay – Victor Backman, Isak Vidjeskog (Johan Stenmark 74), Kevin Jensen – Noah Shamoun (Mohamed Issack 83).
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Rasmus Elm, Olle Samuelsson.

Annons