Signerat Peter Ahlén: ”Ingenting var omöjligt för det här laget”

3 september, 2021 | Nyhet

En jubileumsmatch är som alltid…en jubileumsmatch med allt vad det innebär, men den här var speciell med tanke på syftet: insamlingen till Stadsmissionen som gör ett fantastiskt arbete för att stötta socialt utsatta människor.
Matchen, ja den slutade 2-2, sedan 08-laget (eller mer korrekt guldlaget) kvitterat i matchens sista minut sedan domaren Martin Hansson hittat ett regelbrott efter Rasmus Elms långa inkast. Cesar Santin gjorde naturligtvis inget misstag tag från elvameterspunkten.
Det ramade väl in mötet med årets upplaga. 3×20 minuter av blandade insatser är den omedelbara sammanfattningen, analysen.
Oliver Berg gjorde 1-0, Marcus Mårtensson, IFK Berga-spelaren, kvitterade och Isak Vidjeskog rullade in 2-1 helt fri med Petter Wastå.
2-2 till slut hur rättvist som helst.
Vi glömmer fotbollen, för det här var något helt annat, på sitt sätt historiskt, något att ta med sig, för det kommer med rätt stor säkerhet aldrig hända igen. Patrik ”Bagarn” Rosengren har trots allt fyllt 50 år.
Det här gänget har för alltid skrivit in sig i Kalmar FF:s historia. Det enda guldlaget, så här långt, en enastående bragd med tanke på hur allsvenska medaljer av ädel valör brukar fördela sig.
Det var hårfästen på flykt, förändrade matchvikter, stela leder, begränsade rörelsemönster, Copa Mundial och Puma-modeller från anno dazumal. Henrik Rydström hade beställt tröja i storlek extra small, men inte hunnit med att sy in byxorna, det som var brukligt när det begav sig. Han Claude Makelele-skyddade sin backlinje som vanligt även om 2021-lagets coach Jens Nilsson i matchgenomgången poängterat för sina spelare hur viktigt det var att stänga passningsvägarna för den ordinarie huvudtränaren för a-truppen.
Nanne Bergstrand och Kent Bohman var återförenade på bänken, Kjell Svensson hade en lugn afton som sjukgymnast. Risken för bristningar var uppenbar, men det såg ut som alla klarade sig.
När jag pratade med David Elm i veckan hoppades han att Nanne Bergstrand skulle satsa på en 4-3-3-uppställning, men funderade också över vem eller vilka som skulle ge sig i väg i djupled?
I praktiken såg det ut från start som ett klassiskt (ni som var med på den tiden vet) 4–2-4, där Rydström och Rasmus Elm fick ta ansvar centralt och Santin, Daniel Mendes, David Elm och Patrik Ingelsten flyttade fram.
Inget konstigt egentligen.
08-laget gjorde 70 mål guldsäsongen. Kommer det nånsin att hända igen? Patrik Ingelsten vann skytteligan på 19. Viktor Elm, allsvenskans bästa mittfältare det året, bidrog med 15 – och det var full fart framåt, rakt och effektivt.
13 år senare var det inte lika flyfotat även om David Elm rörde sig över stora ytor som uppspelspunkt. Men accelerationen, steget, saknades i omgivningen, när det hade behövts, trots att den ”felande länken” Daniel Mendes flugit in från USA för att stärka upp offensiven.
”Felande länken” har sin förklaring. Mendes som gjorde en säsong i KFF 2003 kom tillbaka året efter guldet, 2009, samma år som AIK vann. Klubben han precis lämnat…
I stort sett var alla på plats.
Totalt 50 matcher från start 2008 saknades som var fördelade på: Zlatan Azinovic, Mikael Eklund, Marcel Sacramento, Daniel Sobralense, Arthur Sorin och Abiola Dauda.
Emin Nouri och Erik Israelsson kunde ha representerat båda lagen och lite speciellt var det också med att hela tränarstaben (Rydström, Larsson och Rasmus Elm) fanns med i guldlaget. Plus Donald Arvidsson (målvaktstränaren) samt lagledaren Ola Ragnarsson. Snacka om kontinuitet.
Tobias Carlsson som missade hela guldåret fick frusta på en högerbacksplats nu när det vimlade av centrala mittbackar: Rosengren, Viktor Elm, Marcus Lindberg och Joachim Lantz.
Stefan Larsson – klart piggast av veteranerna – började som vänsterback i den första ”perioden” och spelade som nia (falsk?) i mittakten. I övrigt höll Nanne Bergstrand rätt hårt på invanda mönster och positioner för sina spelare, bortsett från avslutningen på matchen då 08-laget gick för kvittering med 15 spelare inne samtidigt…
Några andra reflektioner:
Nanne var tillbaka för femte gången som coach.
• Bagarn Rosengren är 50. Har nån talat om det för honom?
• Wastå såg extremt vältränad ut.
• Andra namn som kunde ha förstärkt 08-laget: Mattias Johansson (VM-kvalar), Ludvig Öhman (upptagen med spel i Falkenberg) och Etrit Berisha.
För att komma i rätt stämning inför jubileumsmatchen plockade jag fram Guldlyckan – boken som Barometern-OT gav ut efter guldet – för att påminna mig om historien.
Det tog 98 år innan Kalmar Fotbollsförening vann sitt första guld. Bara en sån sak. Och det var frukten av ett extremt tålmodigt och gedigen arbete, lika mycket utanför som på planen.
Ronny Nilsson klev in styrde upp och moderniserade föreningen. Kjell Nyberg drev det sportsliga och utan hans stenhårda hållning hade Nanne Bergstrand aldrig varit aktuell för en andra sejour i föreningen.
Hur ofta kommer det fram tre bröder från ett lite samhälle som heter Broakulla och förenas i en och samma förening och vinner guld samtidigt?
Hur sannolikt är det att KFF rekryterar och gräver guld i ett utomnordiskt land igen?
Kommer vi att få uppleva en ny våg av försäljningar som genererar lika många miljoner som blev en direkt följd av guldet?
Det är det som är så spännande med vad som händer i föreningen just nu.
Genom historien lär vi känna oss själva.
Guldlaget från 2008 påminde oss om det den här kvällen.
Att ingenting är omöjligt.
Bara en liten påminnelse från förr.
Det här laget slog ut belgiska Gent i Uefacupen. Vände en 2-1-förlust borta genom att vinna 4-0 på Fredriksskans. Åkte sen ner och besegrade Feyenoord med 1-0, bara för att förlora hemma, eller mer korrekt i Borås med 2-1 och föll på bortamålsregeln.
Efter matchen ett ganska typiskt Nanne-citat: ”Vi hoppar av Champions League nästa år om vi når dit. Har vi ingen arena att spela på ska vi inte vara med.”
Det hände grejer på den tiden.
Vi tar med oss det.

Annons