Signerat Peter Ahlén: ”Kalmar FF är i toppen för att stanna”

23 april, 2023 | Nyhet

Jag gör det lätt för mig och återanvänder delar av inledningen på kommentaren efter Göteborgs-matchen:
”Det behöver inte alltid vara vackert. Inte så här i början, inte när tre poäng är betydligt mer värt än hur det se ut, än det estetiska, det som många tycker är vackert.
En sån här kväll behöver alla stämpla in på jobbet, göra det basala, det som är gratis, det som vinner fotbollsmatcher när ambitionen om att äga boll och trycka ner motståndarna på deras planhalva inte fungerar fullt ut.”
Det skulle inte bli en lätt match, det var alla överens om.
Henrik Jensen påtalade det vid flera tillfällen.
Halmstad BK – nykomlingen (även om det aldrig känns så med HBK) kom till Kalmar med sex poäng efter två tunga vinster hemma mot AIK och Djurgården och nödvändigt självförtroende för att tro på säsongens första bortaseger.
Jensen hade tagit höjd för det i förberedelserna.
Det blev samma startelva för fjärde matchen i rad – och det blev på nytt en 3-4-3-uppställning, den som blev så lyckosam på Hisingen.
Det var inte det primära, mer hur Jensen tänker fotboll, hur viktigt det taktiska är för honom.
Han har pratat ända sedan han kom till Kalmar den 1 januari, men framför allt i samband med försäsongslägret i San Pedro del Pinatar varför det är så viktigt att lägga rätt mycket tid på att analysera motståndet.
I korthet: ”Motståndarna ger alltid den bästa informationen för hur man själv ska agera för att vinna fördelar.”
Med pragmatiska HBK på andra planhalvan så förväntas långa uppspel på två tydliga anfallare, ett mittfält som centrerar hårt för att skapa övertag centralt, framför allt i duellspelet. Därför wingbacks och tre mittbackar, en annan pressformation än mot Häcken.
Efter 2-0 går det väl att påstå att förberedelser, analyser och praktik i veckan ramlade på plats. Kalmar FF vann hur rättvist som helst, men precis som mot Göteborg så fick det bli en dag i gruvan, ett tålmodigt bollande för att lösa upp Magnus Haglund och Pelle Olssons tre block och det var inte kampen, duellspelet, bollbytandet utan underlaget som till slut kanske blev den jobbigaste motståndaren.
Bortsett från sista tio i första halvlek och inledningen (fem minuter) på andra så hade KFF kontroll, koll och grepp.
Det är som det är på vårkanten i den här delen av landet om vi pratar förutsättningar för ett underlag som i nån liten mån skulle kunna matcha salsgolvet på Bravida.
Så var det inte.
Den västra sidan på GFA:s hybridmatta ser mer ut som gräsmattan hemma och det är för mig obegripligt att Nahom Netabay kunde hantera den som han gjorde.
Kalmar FF behöver ett hyggligt underlag för att kunna spela sin fotboll, den snabba, vägvinnande med kombinationer och rotationer, gärna på ett tillslag och ständig rörelse.
Men samtidigt: att få vinna den här typen av match när förutsättningarna sätts lite ur spel på grund av underlaget, skickar in nödvändigt och nytt självförtroende i gruppen.
Ricardo Friedrich var ute och cyklade vid ett tillfälle i början på andra halvlek, men stod också för två riktigt vassa räddningar – Naeem Mohammeds friläge i minut tio och på Amir Al-Ammaris tunga skott fyra minuter in på andra halvlek.
Då räcker det ganska långt när man nu fått tillgång till en nummer nio som verkar hålla det han lovat innan säsongen. Vi såg det i svenska cupen och därför fanns rätt stora förväntningar på Mileta Rajovic.
Två jättechanser mot Malmö FF i premiären, ytterligare två riktigt bra möjligheter mot Göteborg, men ingen utdelning.
Därför tror jag 3-1-målet mot Häcken var exakt det som Rajovic behövde.
Utdelningen har kommit retroaktivt om det nu var någon som var orolig.
1-0 är ett klassiskt skyttekungsmål: upprullning på vänsterkanten med David Olafsson och Simon Skrabb, inspel och en inlöpande nummer nio och nick i mål.
Tvåan hamnar väl också i den kategorin: Deniz Hümmet hittar Rajovic centralt i boxen som gör en rörelse och sedan avslut.
Den här typen av spelare har inte Kalmar haft på många år, inte med den samlade kompetensen: målskytt, starkt som felvänd, duktig i presspelet och viktig på fasta situationer.
Med nio poäng på fyra matcher (två Ricardo-nollor) så är det här den bästa starten sedan Kalmar flyttade in på Guldfågeln Arena.
Bättre än 2022: sex poäng.
Bättre än 2021: åtta poäng.
Varberg borta i nästa omgång har väl ungefär samma ingångsvärden som Göteborg och Halmstad.
Det kommer att bli kamp, dueller, fasta situationer, ännu en dag i gruvan.
Det verkar inte spela någon roll för Kalmar FF.

Så här spelade KFF (3-4-3): Ricardo Friedrich – Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafsson – Axel Lindahl, Romario, Calle Gustafsson, Nahom Netabay – Simon Skrabb, Noah Shamoun (Deniz Hümmet 65) – Mileta Rajovic.
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Elias Olsson, Rony Jansson, Arash Jafarpour, Isak Vidjeskog, William Andersson, Arvin Davoudi-Kia.

Annons