Signerat Peter Ahlén: ”KFF kan fortfarande fixa det här på egen hand”

24 oktober, 2022 | Nyhet

Bollinnehav, kontroll och dominans.
Nick i ribban av Lars Saetra, en boll som snurrade febrilt framför Hannes Sveijer i Sirius-buren och en Axel Lindahl-aktion där bollen strök överliggaren.
Ändå bara 0-0.
En vunnen poäng eller två tappade?
Just nu är tabellen det enda som är intressant.
Kalmar FF är fortfarande fyra sedan AIK förlorat nere i Göteborg och det betyder att KFF fortfarande kan styra över sitt eget öde.
Närmast väntar Hammarby på Tele2 Arena.
Två poäng skiljer lagen åt när det återstår två omgångar.
Ett scenario jag är rätt säkert på att i stort sett alla tagit när den här allsvenska säsongen rullade igång i början på april.
I dag är jag inte lika säker på att är en känsla som är den som dominerar i kanten av Kalmarsund.
1-2 hemma mot Mjällby senast och nu 0-0 på Studenternas inför en blygsam åskådarsiffra på 3 912 med tanke på vad som stod på spel för båda lagen.
Med ett annat utfall så hade marginalerna definitivt varit bättre. Nu handlar det egentligen bara om att gå rent för att ta den åtråvärda tredjeplatsen som garanterar Europaspel i förlängningen.
Samtidigt så är utfallet i den här matchen inte speciellt förvånande.
De här två lagen har haft en fallenhet för att kryssa sig fram i närtid: fyra av de fem senaste matcherna har slutat så.
Det är en klen tröst i en match där Kalmar FF var bäst i allt väsentligt. Exakt så som det såg ut på Guldfågeln Arena i mötet i våras.
Sirius har samma ambition som KFF att dominera matcher men som inte har varit närheten av det under den här säsongen.
Exakt det som Henrik Rydström var inne på under presskonferensen.
Besviken för att det inte blev tre poäng, absolut, ändå nöjd med hur hans lag genomför matchen, att man fick spelet dit man ville; den imponerande återerövringen, att inte ge hemmalaget tid att överhuvudtaget bygga spel och skapa momentum.
Framför allt är jag imponerad över hans lugn när kollegan Daniel Bäckström på sitt sedvanligt fyrkantiga sätt hade svårt att kreditera en kollega (motståndare) alldeles oavsett hur det har sett ut.
Bäckström var nöjd med den totala försvarsinsatsen, den defensiva matchplanen, alla nollor man samlat på sig i år, att inte Kalmar lyckades ta sig in bakom hans backlinje.
Bäckström hade varit lugn under hela matchen, han sa så, trots Lars Saetras nick i ribban, kalabaliken i minut 67 och när bollen touchade ribban på övertid. Det var chanser, knappt värda att nämna, med tanke på att de kom efter två fasta situationer.
I vanliga fall brukar tränarkollegorna vara rätt generösa med att kreditera förtjänster och acceptera att man inte lyckades fullt ut med det som själv man föresatt sig.
Ett intressant förhållningssätt, men kanske inte så klädsamt.
Dominansen från KFF var monumental bortsett från kort period i slutet på första halvlek. Rörelsen var bra, man flyttade boll och fötter, växlade kant, försökte utmana på båda kanterna, även centralt – och det enda som kanske går att anmärka på är det där sista, det som behöver göras i den sista tredjedelen, komma in oftare bakom – i det här fallet – Sirius fem-mannablock.
Sen går det att prata om marginaler (rätt eller fel) efter varje match.
Förra gången var det uteblivna straffar.
På Studenternas ribba och stolpe, men också en möjlighet som ramlade på rätt sida, den när Ricardo Friedrich håller på att släppa in en lös bakåtpassning (tog i stolpen).
Med två omgångar kvar så har alltså Kalmar FF möjlighet att nå Europa.
Egentligen ska inte Kalmar kunna utmana Hammarby, AIK, Elfsborg och svenska mästarna Malmö FF om den möjligheten sett till ekonomi, organisation och den näringskedja som brukar vara utslagsgivande.
KFF kan åka upp till Tele2 Arena utan någon som helst press.
Den kan med fördelas läggas över på Hammarby som investerat mest pengar av alla allsvenska lag under det här årets två transferfönster.
En rätt hygglig morot, håll med om det.

Så här spelade KFF (4-3-3): Ricardo Friedrich – Johan Karlsson, Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafsson (Axel Lindahl 82) – Nahom Netabay, Romario, Calle Gustafsson – Simon Skrabb (Filip Sachpekidis 64), Oliver Berg, Sebastian Nanasi (Noah Shamoun 74).
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Isak Bjerkebo, Victor Backman, Adnan Kojic.

Annons