Signerat Peter Ahlén: ”Logisk utlåning med tanke på vägvalet”

2 juli, 2021 | Nyhet

Alex Mortensen lämnar Kalmar FF och lånas ut till Groningen i den holländska ligan. Lånet är skrivet på ett år och avslutas 30 juni 2022. I kontraktet finns också en option att köpa loss ölänningen.
Först Alexander Ahl Holmström, sedan Edvin Crona och nu Mortensen.
Kalmar FF:s vägval och tydliga spelidé avspeglar sig här och nu och på vilket sätt föreningen agerar.
Tre unga spelare, alla med prefixet talang; spelare som utvecklats i akademin, som fått möjlighet att ta steget upp, kontrakterats för att på sikt bli allsvenska spelare, men det var innan riktningsförändringen sjösattes och Henrik Rydström introducerade sin spelidé. Ahl Holmström, stor, tung target ansågs inte kompatibel med spelsättet och flyttade till Eskilstuna och AFC där han startat säsongen med att göra sex mål på elva matcher.
Edvin Crona och Alex Mortensen fanns med under hela försäsongen och fick minuter: 379 respektive 285. När sedan allsvenskan rullade igång har det varit betydligt tuffare – eller mer korrekt – varsin bänkplats utan speltid. Mortensen i premiären mot Östersund, Crona i omgång två mot Degerfors.
En tydlig indikation på att tränartrion valt att prioritera andra spelare.
Konkurrensen i offensiv riktning är stenhård. I det system, 3-4-3, som varit rådande så här långt finns tre anfallsplatser att göra till sin egen. Oliver Berg och Jonathan Ring är självklara ettor på sina positioner: Ring till höger och Berg som falsk nia.
Filip Sachpekidis (fyra starter), Isak Magnusson och Nils Fröling (två starter), Isak Jansson (en start) ”bråkar” om positionen längst ut till vänster.
Addera dessutom nyförvärvet Noah Shamoun (en start) som är användbar både som falsk nia och ute till vänster och det blir rätt tydligt att kön för tillfället är sju spelare lång. Därför är det inte svårt att förstå varför Ahl Holmström inte erbjöds nytt kontrakt och varför Crona är i Oskarshamns AIK för att få speltid.
Alex Mortensen skrev så sent som i december ett långtidskontrakt med Kalmar FF och flyttades upp i a-truppen. Hur tänkte man där?
Där och då hade inte Berg, Ring eller Shamoun skrivit på eller Rydström dykt upp med sin tydliga bild av hur han ville bygga den nya offensiven.
Mortensen har helt enkelt hamnat i kläm mellan idé och sina egenskaper.
18-åringen (fyller 19 år 13 juli) är en renodlad djupledsforward, bäst i en central position, och KFF:s offensiva metoder bygger på andra kvaliteter just nu. Mortensen behöver addera fler verktyg för att på allvar kunna konkurrera i ett Henrik Rydström-tränat allsvenskt lag.
Jag tycker KFF är inne på helt rätt spår där idé och egenskaper måste harmonisera på ett bättre sätt än tidigare. På den utstakade vägen kommer det att bli spelare som inte passar in, som inte klarar av att konvertera till uppställda krav eller måste byta miljö för en tid och det är något jag tror man måste leva med och förstå som elitspelare.
Sportchefen Jörgen Petersson har en tydlig tanke med hur han vill bygga trupp: en tydlig ”etta” på varje position, en extra ”etta” i varje lagdel och utmanare som har karriären framför sig, vilket höjer kravbilden, både för ”ettan” som måste leverera, både i träning och match, och utmanarna som måste driva sig själva i högre grad för att få speltid. Diversifieringen kommer att bli allt viktigare för att över tid kunna bygga slagkraftiga trupper.
Tydlighet är alltid bra. Då behöver ingen heller fundera över vad som gäller. Jag utgår ifrån att kommunikationen med spelarna har varit tydlig om vilken kravbild som gäller, vad de som individer måste förbättra för att bli en del av utvecklingen.
Jörgen Petersson ser bara vinnare i den här utlåningen: Mortensen kommer till en miljö (U21-laget i Groningen) där han har större chans till regelbunden speltid och möjlighet att jobba och utveckla fler egenskaper. Holländarna i sin tur kan på nära håll bedöma om det finns kvaliteter som passar i deras verksamhet samtidigt som det finns en möjlighet att återvända och börja konkurrera i Kalmar FF.

Texten är skriven av Peter Ahlén. Under året kommer han följa Kalmar FF på nära håll och dela med sig av sina texter här på kalmarff.se. Notera att texten är en personlig betraktelse och åsikterna som uttrycks är hans egna.

Annons