Signerat Peter Ahlén: ”Misstagen fällde Kalmar FF på Hisingen”

15 maj, 2022 | Matchrapport

Kan det bli tydligare än så här?
Individuell skicklighet möter slarv.
Utfall: noll poäng.
1-0 efter 1.25 när Isak Jansson på något märkligt sätt lyckas tråckla in ett tidigt ledningsmål på Bravida Arena med hjälp av Kristoffer Lund.
Efter det en kort period där Häcken dominerade matchbilden.
Men i allt väsentligt var det Kalmar FF som var det bästa laget i första halvlek med kontroll, ett övertygande bollinnehav och en fin och synkroniserad press.
Det var tryggt, lugnt, rörelse och ett Häcken, med ambition att komma in bakom Kalmars sista linje, dominera och trycka ner, fick knappt låna bollen.
Calle Gustafsson och Romario kunde bollbygga centralt tillsammans med Oliver Berg (falsk nia) och sysselsätta Isak Jansson, Noah Shamoun och Axel Lindahl (mycket högt utgångsläge) offensivt.
Victor Backman höll på att bli ren efter en fin djupledspassning från Lars Saetra efter 22 minuter. Peter Abrahamsson fick reflexrädda Janssons avslut på Lindahls inspel efter en halvtimme.
Det såg helt enkelt väldigt bra ut.
Det var underhållande och händelserikt.
Mot ett lag som Häcken säsongen 2022 måste marginalerna vara på rätt sida i alla delar av spelet. Det går inte att bjuda klasspelare som Mikkel Rygaard på möjligheter i den gyllene ytan precis utanför straffområdet.
Men en lite för kort rensning efter inspel så befann sig dansken just där och när ingen KFF-spelare hann upp i press kunde Rygaard flytta bollen en halv meter och sedan prickskjuta kvitteringen via stolpen bakom en chanslös Ricardo Friedrich.
Individuell skicklighet möter slarv: 1-1.
Per-Mathias Högmo, Häckentränaren, var inte helt nöjd i paus. Han ville ha mer aggressivitet, högre press och fler attacker in bakom Kalmars backlinje.
Mikkel Nygaard var inne på samma sak i pausintervjun när han var tydlig med att han inte var intresserad av att bara jaga boll och Kalmarspelare i 45 minuter till.
Även om Häcken kvitterat, så var det KFF i förarsätet, med momentum och stark möjlighet att bättra på sviten av fem raka bortasegrar mot Häcken.
Högmo fick tydlig effekt av sitt paussnack och hans lag kopplade ett tydligare grepp om matchen med aggressivare press och tuffare duellspel men skapade bara ett läge, Leo Bengtssons skott (fin räddning av Ricardo Friedrich) första kvarten av halvlek nummer två innan Lars Saetra totalmissar ett inspel från Kristoffer Lund och bjuder Alexander Jeremejeff på en yta som man inte ska bjuda en allsvensk skytteligaledare på.
Individuell skicklighet möter slarv: 2-1.
Henrik Rydström gjorde ett dubbelbyte efter 73 minuter. Gick ner på trebackslinje, försökte förändra matchbild utan att få tillräckligt bra träff.
Istället offensivt bolltapp, snabb omställning och en inlöpande Blair Turgott som faller i boxen. Filmning och gult kort var det första intrycket, som istället blev straff, gult kort till Ricardo och mål av Jeremejeff och game over.
Utgången på Bravida Arena blir en direkt kontrast det vi fick se mot Hammarby senast. Då ett Kalmar FF som monterade ner motståndet på ett imponerande sätt i första halvlek med att hantera sina grundprinciper och sen helt enkelt stänga ner matchen i andra halvlek med kontrollerat passningsspel och ett beslutsfattande på hög nivå.
90 minuter av gedigen fotboll, det som varit en bristvara efter sex spelade omgångar, och en känsla av att vändningen i Göteborg skickat in nödvändig stabilitet i laget.
Den här gången var KFF tillbaka – i en bra halvlek, en sämre halvlek typ av match -kryddat med ett par misstag som blev väldigt kostsamma.
Som vanligt är det bara att kliva tillbaka i vardagen, fortsätta slipa detaljer, försöka hitta en jämnhet som bär över 90 minuter.
Men inte utan problem.
Med fyra tunga offensiva spelare borta så är behovet av att bygga nya relationer en resa som måste göras då två av dem som saknas: Filip Sachpekidis och Kevin Jensen missar matcherna (två) innan uppehållet. Addera frågetecken bakom Simon Skrabb och Nahom Netabay och Rydström möjligheter till taktisk flexibilitet i offensiv riktning är starkt begränsat.
Samtidigt så är läget ungefär på samma nivå som förra säsongen: 12 poäng efter åtta omgångar i år, 13 poäng 2021.
KFF kommer att få slita med en tunn trupp även mot Djurgården och Mjällby.
19 utespelare i a-truppen var reducerat till 14 mot Häcken, vilket innebar tre mittbackar, Rasmus Elm och U19-talangen Leon Isa, som fick göra allsvensk debut, på bänken.
Skadesituationen är väl inte extrem i en allsvensk kontext. Men att åka och möta ett topplag borta med bara 14 tillgängliga utespelare ur befintlig trupp är tufft, samtidigt som några av spelarna får slita hårt utan möjlighet till återhämtning med en hälsosam rotation.
Det är nog nödvändigt att vara aktiv i det fönster som öppnar den 15 juli.

Så här spelade KFF (4–3-3): Ricard Friedrich – Axel Lindahl (Johan Stenmark 53), Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafssson – Victor Backman (Douglas Bergqvist 73), Calle Gustafsson, Romario – Isak Jansson (Leon Isa 88), Oliver Berg, Noah Shamoun (Erik Israelsson 73).
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Elias Olsson, Rasmus Elm.

Annons