Signerat Peter Ahlén: ”Rydström fick något att fundera på”

För första gången i år – ett lag som med sitt kortpassningsspel avväpnade Kalmar FF:s förstapress.
För första gången i år – ett lag som läst Kalmar FF:s inkastvariant.
Värnamo är inte vilken nykomling som helst.
1-0 till slut efter 96 spelade minuter.
Men det var ett väldigt tröttkört hemmalag som fick slå ifrån sig sista 20 plus tillägg. Trötta för att man för första gången i år fick springa hem fler gånger med hela laget för att försvara ledningen när Värnamo skruvade upp tempot än i någon annan match så här långt.
Den utvecklingen kom verkligen som en överraskning med tanke på KFF-starten med 1-0 redan efter fem minuter, Saetra på nick efter hörna och ytterligare två chanser, framförallt Oliver Bergs friläge efter Simon Skrabbs klasspassning i djupled efter bara 16 minuter.
Kalmar hade en fin period mellan minut 15 och 25 när man kunde flytta boll och fötter och reducera gästerna till ett lag som bara fick jaga boll.
Värnamo-tränaren Kim Hellberg gick ner på en trebackslinje efter 1-0-målet och redan där började gästerna få ordning på sitt uppbyggnadsspel och det var påfallande hur lätt och ofta deras trea längst bak – Viktor Larsson, Robin Tihi och Victor Eriksson – kunde trä in bollar till William Kenndal, Abdussalam Magashy och Oscar Johansson centralt.
Oväntat – och oroligt sett med KFF-ögon.
I paus fanns möjlighet att rätta till detaljer, främst då centralt, och även om Värnamo inledde som de avslutade halvlek nummer ett, så var deras attackerande spel inte lika framgångsrikt eller finkalibrigt.
Kalmar som i stort sett i alla matcher dominerat bollinnehav, tröttat ut motståndare, men inte fått betalt fullt ut för sina spelövertag hamnade i ungefär samma läge i den här matchen.
Mellan minut 49 och 62 skapade KFF följande möjligheter:
• Den första riktiga Axel Lindahl-attacken gav Wenderson gult kort och ett utmärkt frisparksläge som brändes.
• Oliver Berg i nytt bra läge, skott utanför.
• Bra Simon Skrabb-läge. Lamt skott.
• Tungt Noah Shamoun-skott, tätt utanför.
• Fin KFF-omställning där Berg tog avslut istället för att sätta upp Skrabb i bra läge.
• Kalabalik i Värnamos box med flera avslut och blockeringar.
En av huvuduppgifterna under uppehållet och som det arbetades med under lägret i Bad Tatzmannsdorf var hur man ska bli effektivare offensivt, hur man tar sig till fler avslut i angenäma ytor och som i förlängningen förhoppningsvis ger fler mål.
Här finns fortfarande mer att göra, mer att hämta, mer att utveckla.
14 mål på elva matcher (två av dem självmål) är knappt godkänt och den utan tvekan största förbättringsmöjligheten.
Omvänt så är försvarsspelet, naturligtvis mycket beroende på övertag och dominans i matcherna, väldigt bra. Kalmar FF har släppt in minst antal mål, nio, vilket imponerar.
Den här gången fick man sträcka ut ordentligt även om Värnamo inte lyckades skapa den där riktigt vassa chansen.
Tre poäng är tre poäng och KFF är med och utmanar om en ny fin tabellplacering med en sjätteplats just nu.
Det skulle vara helt omöjligt utan Rydströms centrallinje där några får slita extra hårt med i stort sett bara 90 minuterspass i omgång efter omgång.
Saetra, Sjöstedt, Calle Gustafsson, Romario, Oliver Berg, Nahom Netabay och David Olafsson gör alltid jobbet, det laglojala. Mot Värnamo fick de sträcka ut defensivt som de aldrig behövt göra tidigare.
Att just Värnamo klarade av att såra KFF så tydligt är definitivt något att ta med sig in i veckan och inför Helsingborg borta på lördag.
Simon Skrabb startade och klarade nästan 70 minuter. Noah Shamoun som legat sjuk i två veckor lika mycket. Kevin Jensen är i full träning och fick nästan en halvtimme.
Plusvarianter förstås, men jag är ändå rätt säker på att Rydströms huvudfokus i efteranalysen kommer att handla om hur Värnamo med samma sorts idé lyckades hantera Kalmars pressformationer i den här enskilda matchen.
Förhoppningsvis en tillfällighet och något som går att justera.

Så här spelade KFF (4-3-3): Ricardo Friedrich – Axel Lindahl (Johan Stenmark 87), Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, David Olafsson – Calle Gustafsson, Oliver Berg, Romario – Nahom Netabay (Victor Backman 87), Simon Skrabb (Kevin Jensen 68), Noah Shamoun (Isak Jansson 68).
Övriga: Casper Andersson (mv), Elias Olsson, Leon Isa.