Signerat Peter Ahlén: ”Strategin blir alltmer hållbar”

10 mars, 2022 | Nyhet

Det ramlar på nu.
I tur och ordning: Calle Gustafsson, Oliver Berg och Elias Olsson.
Förlängning, ”justering” och förlängning.
Sportchefen Jörgen Petersson jobbar hårt.
Det har varit stor aktivitet i det fönster som fortfarande är öppet (stänger 31 mars).
Sju nya spelare har rekryterats. Olsson är tillbaka efter utlåning till Groningen och målvakten Casper Andersson har flyttats upp. Nio spelare ur fjolårets trupp har lämnat, inklusive ikonen Emin Nouri som slutat och blivit assisterad tränare i U19 och verksam i föreningens sociala projekt – Kalmar FF med Hjärtat.
Silly season är intimt förknippat med spelare in och ut.
Hål ska fyllas, trupper breddas eller spetsas. Överflöd bort.
Silly season sysselsätter fans och media. Det är rykten, det spekuleras, det är drömmar och önsketänkande.
Kalmar FF har i första hand fått arbeta med att fylla de hål som uppstod när sex av de mest frekvent använda spelarna valde att lämna. Sex av de nya kommer, om inget oförutsett inträffar, att användas frekvent. Status quo.
Det mest spännande i det sammanhanget är om det blir en uppsida, en kvalitetshöjning.
När det snurrar som mest är det lätt att glömma det parallella spår som alltid löper i ett truppbygge – kontraktsförlängningar.
Ordföranden Anders Henriksson pratade inledningsvis på årsmötet i måndags om resan från två kvalfyllda säsonger fram till förra årets sjätteplats och ett resultat på 9,2 miljoner kronor plus.
Han använde uttrycket rådighet för att beskriva den inledande fasen i den renovering och riktningsförändring som pågår. Föreningens ambition att i större utsträckning försöka bestämma sitt eget öde.
Mått och steg har tagits. En ny vision eller strategisk femårsplan klubbades igenom. Föreningen har luft under vingarna igen. Framtidstron är stark.
Alldeles oavsett vad som görs, på eller vid sidan av planen, landar allt i att ge sporten så bra förutsättningar som möjligt. Dels för att kunna leva upp till strategins mål att i första hand vara ett etablerat topp tio-lag.
Efter haveriet 2019, både sportsligt och ekonomiskt, hamnade Kalmar FF i en situation där det var svårt att inte stå med mössan i handen för att kunna bygga en trupp, i första hand 2020 för att överleva och ett år senare med näsan precis ovanför vattenytan.
En plågad ekonomi ger väldigt lite manöverutrymme i förhandlingar.
Föreningen lever fortfarande under den möjlighet som Jean-Marc Bosman skapade i mitten på 1990-talet när han med juridiska processer förändrade sättet att anställa fotbollsspelare.
Att navigera på marknaden med bara Bosman-effekten som sällskap är verkligen inte lätt. Utbudet kan i många fall faktiskt vara riktigt bra, men då kopplat till en ersättningsnivå omöjlig att hantera. Risken är att man då hamnar i en sits där klausuler och optioner blir en viktig pusselbit för att komma vidare i en förhandling.
Jörgen Petersson fick initialt som sportchef (med god hjälp av styrelsemedlemmen Andreas Öhlin) lägga ett enormt jobb på att få struktur och systematik i hur kontrakten var utformade.
Jag tror att läget efter förra årets säsong blev ett rejält wake up call, då tre av spelarna – bröderna Ring och Douglas Bergqvist – hade möjlighet att säga upp sina optionsår, vilket de också gjorde, som i förlängningen ledde till nya arbetsgivare.
”I det sammanhanget misslyckades vi. Det var tvärstopp i förhandlingarna. Samtliga valde att lämna”, sa Petersson då.
Oliver Berg hade samma möjlighet och gjorde samma sak, sa upp sin option.
Här lyckades Jörgen Petersson bryta en barriär och få Berg att justera kontraktet i rätt riktning.
”Det är viktigt för oss att försöka ha avtal med spelare som påverkar oss mest. Dit hör Oliver. Med Calle och Olivers signaturer skickar vi en tydlig signal, samtidigt blir det ett viktigt besked till tränarstaben som får möjlighet att använda dem över tid”, konstaterade han när allt var klart.
Calle Gustafsson förlängde med ett år över 2023 och i Elias Olssons fall handlar det om ett nytt avtal som sträcker sig över säsongen 2024.
Målsättningen är att i fortsättningen skriva raka, rena kontrakt så långt som det bara är möjligt. I den strategiska femårsplanen finns en ambition att sälja spelare för 25 miljoner kronor.
Om det ska bli möjligt håller det inte att bli av med egna akademispelare på Bosman, lex Nils Fröling.
Att få full rådighet över ett truppbygge är en helt omöjlig uppgift, alldeles oavsett vilken förening det handlar om.
Kalmar FF jobbar på, lugnt och metodiskt, trollar med befintliga medel och har på kort tid fått en stark sportslig utveckling. Med förlängningar på Gustafsson, Berg och Olsson ökar också möjligheten för en ekonomisk uppsida.
Mot den bakgrunden har det här fönstret visat att föreningen är mer solid än på många år och jobbar med framåtrörelse och en alltmer hållbar strategi.

Annons