Signerat Peter Ahlén: ”Tvärstopp mot cyniskt Norrköping”

Hade Rikard Norling lärt sig läxan från förra säsongen eller var det bara ett utslag av desperation, en jakt på den första trepoängaren efter en blek start med bara ett kryss att luta sig mot?
Alldeles oavsett hamnade IFK Norrköping rätt från start.
Valde bort man man-markering som var ett tydligt inslag i båda matcherna förra året, ingen hög press. Istället sjönk man djupt i en 5-3-2-uppställning defensivt, höll ihop lagdelarna, lämnade väldigt lite utrymme mellan dem och tvingade Kalmar FF att rulla runt, börja om.
Det var trångt, låst och svårforcerat.
Bjuder man dessutom bort två mål – det första redan efter sex minuter när Daniel Eid växlade bort David Olafsson på högerkanten och hittade Eman Markovic inne i boxen.
Sånt som kan hända och tyvärr så var domarmarginalerna inte med KFF den här matchen heller.
Offsidemissen mot Malmö FF.
Offsidemissen mot Sundsvall.
Och nu en solklar hands på Daniel Eid som Granit Maqedonci missade eller helt enkelt ignorerade efter elva minuter.
Allt blir ju hypotetiskt men det hade definitivt givit KFF en möjlighet att ta sig in i matchen igen.
Utöver det skapades inte mycket i första halvlek: några halvfarliga fasta situationer, skott i block och några nära-lägen i boxen.
Istället bjöd den olycklige David Olafsson på ytterligare ett mål – tre minuter innan paus – när han först missade en pass och blev frånsprungen av Jonathan Levi som kunde trycka in tvåan vid första stolpen när Ricardo Friedrich tog ett steg ut istället för att stänga till.
Olafsson ut i paus, in med Isak Jansson och en rejäl uppförsbacke att hantera.
Norrköping skapade omedelbart två farliga lägen. Båda med Eman Markovic som avsändare.
Isak Jansson träffade kryssribban innan Christoffer Nyman var nära att trycka in 3-0.
Henrik Rydström gjorde ett dubbelbyte efter 66 minuter. Fick utdelning direkt när Isak Jansson dunkade upp reduceringen i minut 67.
Med två anfallare (Jansson och Kevin Jensen) som wingbacks var det all in på att gräva fram en kvittering mot ett extremt lågt stående Norrköping som egentligen bara försökte freda sitt mål, skicka långt och vinna andrabollar.
Lars Saetra skickades upp på topp med åtta minuter kvar.
KFF pumpade inlägg, Isak Jansson (vilket fint inhopp) turboutmanade på vänsterkanten, Romario smög in boxen och fick ett läge som blockades bort.
Efter 90+7 tog det slut.
Andra raka förlusten och ytterligare några frågor att besvara.
Den långsamma konstgräsfotbollen som i Sundsvall såg vi inte här. Däremot ett Kalmar som hade extremt svårt att få igång sitt passningsspel, det som brukar lösgöra så mycket i offensiv riktning med kombinationer, rörelse och idérikedom.
Den här gången valde Rydström att starta med en trebackslinje.
Jag förstår varför.
Han har tillgång till tre bra centrala mittbackar i Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt och Douglas Bergqvist.
Senast det användes från start var i den sista matchen mot Hammarby förra året. Förlust 5-3 och tre baklängesmål efter 23 minuter – Astrit Selmani x 3.
Det användes också mot Djurgården i omgång 24. Förlust 3-2 och tre Djurgårdsmål efter 35 minuter.
Från start i matcher har det inte betalat sig.
Nu hade Rydström dessutom skruvat på sin offensiva sexa i något som såg ut som 3-3-2-2 med Simon Skrabb och Oliver Berg längst fram med ambition att öppna upp för Axel Lindahl (tillbaka efter sjukdom) och Olafsson, men av någon obegriplig anledning (vi såg det även förra året, framför allt med Piotr Johansson på högerkanten) att det blir mindre hybridgräs att exponera när det borde vara tvärtom plus att Oliver Berg tappar rätt mycket av sin navfunktion med en högre utgångsposition.
Jag påstår inte att det var ett systemfel som bäddade för den här förlusten men över tid har 4-3-3 varit mer framgångsrikt både när det handlar om prestation och resultat.

Så här spelade KFF (3-3-2-2): Ricardo Friedrich – Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt, Douglas Bergqvist – Axel Lindahl (Noah Shamoun 66), Romario, David Olafsson (Isak Jansson 46) – Nahom Netabay (Kevin Jensen 66, ut 93 Victor Backman), Carl Gustafsson – Simon Skrabb, Oliver Berg.
Övriga: Jakob Kindberg (mv), Johan Stenmark, Elias Olsson.