Signerat Peter Ahlén: ”Vi måste kunna begära mer”

27 oktober, 2021 | Nyhet

Det är inte konstigt att vi halkar efter i ett europeiskt perspektiv när fotbollen som vi ser är så kravlös, utan substans, där det dras åt det primitiva, istället för att syssla med utveckling.
Jag gillar verkligen Henrik Rydströms subtila kritik i en FotbollDirekt-intervju. Han sa så här: ”Man ser ju också att många av topplagen i allsvenskan tar intryck av Varberg och adderar delar av deras spel in i sitt. Det är en fin komplimang till Jocke (Persson).
Möjligtvis en fin komplimang till Persson som ändå Rydström har respekt för, men det är ändå kritik mot lagen i toppen, det inkluderar alla fyra: Malmö FF, AIK, Djurgården och Elfsborg, som har tydligt enkla inslag i sin fotboll för tillfället.
Varberg är ett primitivt lag, har valt att vara ett primitivt lag, och jag har inga problem med det: alla får spela som man vill, alla är saliga i sin egen tro.
Persson och sportchefen Martin Pringle bygger lag med små resurser, letar spelare i superettan, division 1 och division 2, på ställen där inga andra elitlag lägger tid.
Det är deras väg att på kort sikt hålla sig kvar i allsvenskan, på längre sikt etablera sig.
Men det är inget jag sympatiserar med, verkligen inte. Det måste finnas mer än att bara vara spelförstörande, aggressiva, cyniska för att vinna fördelar, skicka långt i alla lägen; spela på och över gränsen: tre gula kort, som lätt kunde varit det dubbla om Victor Wolf varit konsekvent i sin bedömning, ett givet andra på Albin Winbo i första halvlek hade betytt rött, ett par var väl ”nödvändiga” spelförstörande moment, andra bara medvetet cyniska.
Om jag har svårt för Varbergs fotboll är det svårt att inte gilla Persson. Han hymlar inte, ber om ursäkt på presskonferensen för poängen (”Vi gör två mål på en chans”), hyllar Kalmar FF; han är också taktiskt driven, såg vart det var på väg tidigt och skiftade på ett par positioner och fick tag i spelet på ett helt annat sätt efter en väldigt övertygande KFF-start med 2-0 efter 31 minuter.
Det går att beundra arbetsmoralen, inställningen och att inte vika ner sig när KFF sprang åttor runt dem i stort sett under hela första halvlek.
Samtidigt så måste KFF kunna hantera en så bra start med god utdelning på ett bättre sätt. Lära sig stänga matcher när det så behövs; att mentalt vara förberedd när man möter ett lag som Varberg som kom till Guldfågeln Arena med 68 varningar (tre nya under kvällen) och ett spel som är primitivt. Men det handlar i första hand om erfarenhet och Rydström drog en historia efter en träning i veckan hur han hanterade att möta ett Pelle Olsson-tränat Gefle IF med sitt strikta 4-4-2: lång boll på felvänd forward, tillbakaspel, ut på kanten, inlägg, aldrig något annat: ”Det var bara att nollställa sig vara i nuet och bara tänka på nästa duell, nästa andraboll.”
Eller som han konstaterade på presskonferensen: ”Spelarna måste lära sig vara koncentrerat paranoida.”
KFF gör väldigt mycket rätt, framför allt i första halvlek, när man flyttar boll och fötter – får en billig? straff till 1-0 (stenhårt i mål av Oliver Berg) och det fantastiskt fina 2-0 efter en intränad hörnvariant med Romario som målskytt.
Två minuter senare – ett par individuell misstag – och 2-1. Bara nån minut före paus 2-2 efter ostrukturerat spel i straffområdet.
Rydström roterade för första gången den här säsongen. Valde att sätta Nils Fröling, Calle Gustafsson och Isak Jansson på bänken, ge Erik Israelsson säsongens första match från start och med Noah Shamoun och Filip Sachpekidis i offensiva positioner
Nödvändigt med tanke på det täta matchandet och att Rydström i princip gått runt på en tydlig kärna av åtta-nio spelare där några behövde avlastning, men också som inventering inför nästa säsongen.
Den lyxen har Kalmar FF säsongen 2021. 38 poäng och ett bekvämt läge i tabellen (sjunde plats) ska naturligtvis utnyttjas.
Till sist 1: Efter 25 omgångar är det inte längre någon som blir överraskad över Oliver Bergs kapacitet och kvalitet. Norrmannen är kanske den spelare i allsvenskan med den tydligaste närvaron och orienteringsförmågan. Titta nästa gång han spelar hur han hela tiden har koll på vad som händer, vad som ska hända och att alltid vara i rörelse.
Till sist 2: Det blev en fin och värdig avtackning av Viktor Elm – en av de största i föreningen över tid – men ingen hint om att nummer 23 ska pensioneras. Tyvärr.

Så här spelade KFF (4-3-3): Lucas Hägg Johansson – Piotr Johansson, Johan Stenmark, Douglas Bergqvist, Sebastian Ring – Erik Israelsson (Carl Gustafsson 66), Oliver Berg, Romario – Jonathan Ring, Noah Shamoun (Isak Jansson 54), Filip Sachpekidis (Nils Fröling 66).
Övriga: Tobias Andersson (mv), Emin Nouri, Lukas Rhöse, Victor Backman.

Annons