Stefan Larsson inför Häcken: ”Ingen risk för hybris i den här gruppen”

11 september, 2022 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

Seriens två formstarkaste lag.
Ettan mot sexan.
Dessutom: nån sorts målgaranti.
På de senaste tre senaste mötena har lagen gjort 14 mål.
I det sammanhanget behöver ingen lyssna på Laban Arnessons gamla råd: ”Vill ni se mål får ni gå på hockey”.
Kalmar FF och Häcken brukar leverera rätt spektakulära tillställningar.
Annat nu när KFF har blivit allsvenskans ”snålaste” lag tillsammans med Djurgården med 17 respektive 16 insläppta och en svit på fyra matcher (inklusive cupmatchen mot Tvååker) med fyra vinster och noll insläppta?
Eller finns det risk för hybris?
Assisterande tränaren Stefan Larsson är snabbast in från den matchförberedande träningen ute på Gastens A-plan och svarar utan betänketid på frågan.
– Nä, det tror jag verkligen inte. Jag hoppas vi aldrig aldrig hamnar i den situationen.
Behöver man tänka på det i vardagen, att hålla igen, hålla ner och stå stadigt?
– Styrkan i gruppen, det som präglar dem, är att de väldigt sällan är resultatstyrda. Känslan av en seger är alltid skön, men att vi har våra krav på hur vi vill vara, hur vi vill uppträda och fungera tillsammans ute på planen. Vi sa det direkt efter Varbergs-matchen att det var skönt att vinna hemma igen efter en stabil insats, men att det fanns detaljer som vi kunde ha gjort ännu bättre. Njuta? Absolut. Samtidigt som utvecklingen fortsätter.
Det var mycket som var bra mot Varberg: speluppbyggnad, tålamodet, hur ni kunde bryta linjer, attackera med många spelare, både centralt och i ytterzoner och från det skapa målchanser. Vad tar ni med er?
– Helheten har varit bra under en period, men vi får inte fastna där. Det som utmärker gruppen är att man inte slår sig för bröstet när det går bra eller bryter ihop vid en motgång. De är skickliga på att ta med sig förbättringsbitar in i nästa match, jobba vidare, förfina, för att ta steg. Henke (Rydström) var inne på det i en intervju – vi är inte långt borta ifrån att vi ska kunna stänga matcher på ett effektivare sätt. Vi känner att vi närmar oss…
Mot Varberg fick Rydström, Larsson och Rasmus Elm bra träff centralt när man satte ihop en fyrklöver med Calle Gustafsson, Romario, Nahom Netabay och Oliver Berg som med sin rörlighet, positionsbyten och bolltrygghet bäddade för dominansen.
Mot Häcken är kvaliteten på andra sidan betydligt högre än Tranberg Le Roux och Liljenbjörk kunde erbjuda. Mikkel Ryggard, en av allsvenskans bästa värvningar i år och tvillingarna Gustafsson, Simon och Samuel, är en vass kombo.
Behöver ni skruva på något för att hantera den trion?
– Hhmm, Häcken påminner en del om Malmö i första skedet av sin uppbyggnad. Vill gärna spela igenom centralt och har lite liknande typer just där, även om det naturligtvis finns skillnader också. Men det blir en viktig del i matchen för oss hur vi hanterar det centrala spelet. Mot Varberg var vi bra både med och utan boll. Häcken blir något annat.
Ni har fortfarande bara släppt in fyra mål på GFA. Det senaste mot Sirius i omgång 13. Hur viktig är den insikten när ett topplag som Häcken kommer?
– Jätteviktig och jätteskön. Inte bara att vi håller nollan, utan också vad det är som leder till att vi håller nollan. Vi är solida och stabila, jobbar med det i träning, fortsätter att vara vaksamma och betonar vissa detaljer.
Häcken fick efter förra säsongens magplask inte många, kanske inte nån som trodde att de skulle blanda sig i guldstriden. Alexander Jeremejeffs förvandling var verkligen inte lätt att förutspå. Men borde man inte ha funderat lite över vad Per-Mathias Högmo skulle kunna uträtta när han fick möjligheten att prägla verksamheten genom en hel försäsong?
Som du ser det, varför har Häcken gått så bra i år?
– Framför allt har de varit effektiva. När de får flyt i sitt spel, då har några av spelarna som var lite stukade förra året fått tillbaka energin, den där boosten som är nödvändig.
Det tar olika lång tid, både kollektivt och individuellt, innan man hamnar rätt. Göteborg är ett annat exempel på det. Känslan är att det vände för dem efter vår match mot dem på Bravida i våras. Då ramlade det på plats. Sen har det bara rullat på.
Häcken har gjort flest mål i allsvenskan, 50, men släpper också till en del: 28 jämfört med Kalmar FF:s 17.
Här går det kanske att hitta något?
– En del handlar om omställningar.Något vi blivit bättre på genom tydligare positionering när vi vinner boll och att vi flyttar fram och fyller på offensivt.
I princip varje gång som KFF nollat ett topplag har Lars Saetra och Rasmus Sjöstedt kunnat hantera motståndarnas offensiva hot. På måndag kväll kommer kanske säsongens största utmaning när målmaskinen Alexander Jeremejeff kommer till GFA. 21 mål på lika många matcher är extrema siffror. Jämför med KFF:s 24 och Mjällby, Varberg, Degerfors, Helsingborg och Sundsvall som lag gjort lika många (Mjällby) eller färre än Jeremejeff.
Hur ska ni hantera honom?
– Först, siffrorna är otroligt imponerande…men när de har bollen och ska bygga spel från backlinjen då ska vi agera som vi brukar. Det handlar mer om ansvaret i sista tredjedelen och i vår box. Där är han otroligt vass. Sorteringen blir viktig, inte bara när det gäller honom, och hur de tar sig till lägen. Kan vi göra något innan som skapar bättre förutsättningar för oss själva så skulle det vara bra.
Det är seriens två formstarkaste lag (5 senaste) som möts. Vad ser du för matchbild framför dig?
– Förra årets Häcken var lite mer benägna att ställa om. I år bygger man mer centralt och vill få sina offensiva spelare i bra lägen högre upp. Det är två lag som vill ha kontroll. Vi har roterat i sättet att spela, blivit mer flexibla, det kan göra att matchbilden ser annorlunda ut än den förväntade.
Söndagsträningen klockade in på exakt en timme. Johan Stenmark och Erik Israelsson saknades helt. Lukas Rhöse (kort tid) är inte med truppen mot Häcken. Precis som Kevin Jensen som är sjuk.
Med andra ord är det rätt mycket som talar för samma startelva som mot Varberg plus att Jakob Kindberg (sjuk senast) och Adnan Kojic är tillbaka i 19 mannatruppen.

Annons