Stefan Larsson inför Varberg: ”Det finns struktur i deras kaos”

4 september, 2022 | Inför match

TEXT: PETER AHLÉN

Trendbrott nere i Malmö för en vecka sedan.
Nu finns en ny möjlighet att förändra ett mönster: vinna hemma på Guldfågeln Arena mot Varberg.
På fem allsvenska möten ser statistiken ut så här: en vinst, tre kryss och en förlust. På GFA har matcherna 2020 och 2021 slutat oavgjort.
Men andra ord, en tuff utmaning.
– Det blir sällan något drömscenario när man möter den typen av lag, de kommer hit med samma attityd som vi hade mot Malmö borta. Det blir två olika matchbilder för oss att hantera, vilket vi varit bra på, speciellt hemma. Även om vi haft mer att önska i vissa matcher på GFA känner vi oss väldigt trygga här. Jag tycker vi hanterat olika motstånd på ett bra sätt: Göteborg, Elfsborg, Degerfors, kunnat justera, anpassa oss, som vi hoppas kunna göra i morgon också, säger assisterande tränaren Stefan Larsson.
Det är en relativt lugn matchförberedande träning inne på arenan. Harmonisk, med inslag av lekfulla övningar, ofta iscensatta av Rasmus Elm, som i vanlig ordning blir till tävling och hets. Det mest dramatiska den här förmiddagen är tre havsörnar som cirklar högt över den rektangulära gräsytan.
”Årsungar”, säger föreningens ornitolog, säkerhetsrådgivaren Björn Andersson tvärsäkert.
Lukas Rhöse som missat hela säsongen så här långt är med i flera övningar. Adnan Kojic får köra extra och är förmodligen inte disponibel till match, precis som Johan Stenmark och Erik Israelsson.
Mötet med Varberg blir det tredje på drygt en vecka: Malmö FF förra söndagen, cupmatch mot Tvååker i torsdags, vilket inte är några problem menar Stefan Larsson.
– Vi missar något gemensamt pass, en återhämtningsdag, samtidigt som vi får en extra dag när vi spelar måndag kväll.
Mot Tvååker roterade KFF kraftigt. Ricardo Friedrich, David Olafsson, Romario, Simon Skrabb och Sebastian Nanasi stannade hemma. Trion Lars Saetra, Rasmus Sjöstedt och Calle Gustafsson spelade 45 minuter, och övriga tre som startade på Eleda Stadion – Oliver Berg, Axel Lindahl och Johan Karlsson – fick sparsamt med minuter.
Det blev möjlighet för andra att visa upp sig, få nödvändiga minuter.
Fick ni några svar?
Larsson hummar lite innan han säger:
– Svar får vi alltid. Om man gillar dem eller inte är en annan sak. Det var ändå vissa saker i matchen, om man nu tar den för vad det var, en cupmatch mellan två allsvenska matcher, så hanterar vi det bra sett till den generella matchbilden. Alldeles oavsett hur roligt det är att åka iväg och spela en sån här match på en så charmerande arena är det tufft. Så fungerar det för oss när vi vill slå lagen som är högre upp. Då handlar det om små marginaler, även här, det är vinna eller försvinna. Grottar man vidare är det självklart att vi kunde ha gjort många saker bättre…men prio var att ta oss till gruppspelet och få bra matcher nästa vår och en möjlighet att vinna cupen.
KFF har spelat sju raka matcher hemma med väldigt bra facit: sex vinster, ett kryss, 8-1 i målskillnad. Varberg på GFA betraktar nog rätt många som en säker trepoängare. Historien, den korta (redovisad i inledningen av texten), säger något annat. Fram till 3-0-segern i våras borta så har KFF haft problem med hallänningarna.
I våras var det också rätt många marginaler som ramlade rätt. I en första halvlek som slutade 2-0 kunde istället varit underläge med 3-2. Ricardo Friedrich räddade ett jätteläge från Alexander Johansson, styrde Robin Simovics straff utanför plus en makalös dubbelräddning i slutet på halvleken när Simon Skrabb till slut dök upp på mållinjen och styrde ut den sista returen.
Vilda västern står det i mina anteckningar efter den 45:an. 3-0-målet av Skrabb stängde matchen och Kalmar FF kunde kontrollera hem tre poäng.
På GFA förra hösten var det ungefär som vanligt, som det brukar se ut mot Jocke Perssons gäng: kamp, duellspel, massor av frisparkar och gula kort. Trots det 2-0 efter 31 minuter och total dominans.
Ändå tappar Kalmar till 2-2 innan paus…
Varberg är lite speciella? Svårtolkade?
– Det finns överraskningsmoment i hur de tar sig an matcher. Jocke Persson är finurlig. De är ostrukturerade på ett sätt, samtidigt finns märkligt nog struktur i deras kaos. Vi får köpa att det ser annorlunda ut. Det blir fler dueller, fler andrabollar att fajtas om. Varberg är skickliga i det spelet, men kan också flytta boll och är tunga på fasta situationer när de flyttar fram folk och fyller på. Det är något vi måste hantera.
Hur ser en bra matchbild ut mot dem?
– Det handlar om att Varberg inte får utdelning på andrabollssituationerna. Vi måste vara noggranna i vår positionering, men också i vår täckning, i understödet för varandra och behålla kylan och hitta vägar ur det spelet.
Behöver ni vara cyniska?
– Vi har varit bra i de defensiva duellerna Där har vi varit klockrena i år. Det gäller att betona vikten att vara starka i det spelet. V vill vinna matchen i matchen.
Det taktiska upplägget är enligt Stefan Larsson i princip klart.
– Sen finns det nyanser och skillnader som vi får känna av när matchen börjar.
KFF bytte formation mot Malmö. Valde att spela med tre centrala mittbackar.
Hur tänker ni nu?
– Det är öppet. Vi har fler möjligheter nu när vi fått in nya spelare och kan vara flexibla, även under matcherna, vilket känns bra.
Den sista träningen gav ingen tydlig bild av hur Henrik Rydström och hans assistenter kommer att formera startelvan. Axel Lindahl och Noah Shamoun plockades bort under tvåmålsspelet och körde individuellt anpassade övningar, det som man inte hunnit med i veckan enligt Larsson.

Annons