Välkommen till Kalmar FF, Rony Jansson!

21 juni, 2022 | Nyhet

Alla papper är påskrivna och registrerade.
Därmed blir 18-årige finländske landslagsmannen Rony Jansson Kalmar FF:s andra rekrytering i det transferfönster som öppnar om ganska exakt en månad.
Jansson var med på lägret i Bad Tatzmannsdorf i förra veckan. Efter fem dagar i Österrike börjar han känna sig hemma.
– Bitarna börjar falla på plats. Jag börjar sakta men säkert hitta rätt, lära känna spelarna och sättet Kalmar spelar på.
Trots ett svensk-klingande efternamn så gör vi intervjun på engelska. Jansson förklarar varför.
– Farfars mamma var halvsvensk. Men av någon anledning valde hon att inte lära farfar svenska. Så då tog det stopp, men namnet lever kvar.
Precis som alla andra barn i Finland har Rony Jansson pluggat svenska några år med start i årskurs sex. Han förstår en hel del, kan uttrycka det med mest basala fraserna.
Landsmannen Simon Skrabb har tagit på sig rollen som översättare av Henrik Rydströms, ibland rätt omfattande teoripass.
Kontraktet med sin nya förening signerades nere i Österrike. Men kontakten har varit tät under nästan två år. Mittbacken är en spelare som Kalmar FF följt noga och velat få över till sin verksamhet tidigare.
– Vi hade kontakt via min agent även när jag hade kontrakt med HJK Helsingfors. Jag tror det fanns en dialog mellan föreningarna redan förra året.
Scouten Peter Swärdh verifierar det påståendet.
– Vi fick ett tips, blev intresserade och har följt Rony under lång tid.
När Janssons kontrakt med HJK Helsingfors löpte ut vid årsskiftet blev planerna mer konkreta. Framför allt när 18-åringen från Espoo bestämt sig för att tacka nej till en kontraktsförlängning med de regerande finländska mästarna.
– Klubben är inte så intresserad av att ge unga spelare chansen, inte ens i träning. Så jag såg ingen framtid där, säger han.
Istället riktades blickarna mot Sverige, grannlandet i väster, till Kalmar och Kalmar FF.
Jansson flög från Helsingfors till Köpenhamn förra söndagen för att stråla samman med sina nya lagkamrater. Helt ovetande om vad som väntade var han inte. Under våren har han varit i Kalmar vid två tillfällen i totalt två veckor där han tränat en vecka med a-truppen och en vecka med U19-truppen.
När bestämde du dig för att skriva på?
– Efter första besöket. När jag träffat coacherna, spelarna och resten av gänget. Jag gillade allt: faciliteter, människorna och staden. Det blev ett lätt val.
Då hade landslagskompisen Isak Vidjeskog, Kalmar FF-spelare sedan två år tillbaka, sålt in föreningen på bästa sätt.
– Fotbollsmässigt vet jag ganska väl vad jag kommer till, ett sätt att spela som jag tror kommer att passa min stil. Sverige och Kalmar känns absolut som det bästa alternativet för min utveckling i det här läget.
Peter Swärdh igen:
– Rony har potentialen, han är långt framme för sin ålder, mogen i sitt spel, duktig i speluppbyggnad, smart, men behöver få kontinuitet i träning och bygga fysik. Man får räkna med en inkörningsperiod på 12 till 18 månader.
Jansson har rehabtränat en ljumskskada från november, men varit i full träning i drygt en månad och behöver tid och säger själv att allt känns bra.
– Han var med i Österrike för att bekanta sig med oss. Det sociala är inte oviktigt och framåt är det vår uppgift att säkerställa kontinuitet och att belastningen i träning blir rätt.
Med tanke på HJK Helsingfors inställning till unga spelare är erfarenheten av seniorfotboll begränsad. Jansson tillbringade halva säsongen i HJK:s reservlag, Klubi 04, där han fick speltid under förra hösten.
Efter nästan en veckas och träning i högsommarvärme är 18-åringen mer än nöjd.
– Ett fantastiskt ställe att få sin introduktion på och ett bra sätt att komma in i föreningen, lära känna spelarna genom att vara tillsammans hela dagar. Finns inget att klaga på.
Hur ser planen ut för dig framåt?
– Om jag förstått allt rätt så ska jag träna en hel del med a-truppen och spela med U19 och U21. Sen för vi se. Målet är att bli mer involverad runt a-laget. Kanske redan till nästa säsong. I första hand måste jag bli van med tempot och bygga självförtroende i den här miljön för att kunna spela mitt spel.
Rony Jansson blir finländare nummer tre i Kalmar FF 2022 och har skrivit ett flerårskontrakt.
Isak Vidjeskog har redan debuterat i allsvenskan (inhopp mot Häcken förra säsongen) och Simon Skrabb är en etablerad toppspelare med internationella meriter.
Jansson som i stort sätt bara spelat mittback i karriären har haft en företrädare i samma position som gjorde ett fint avtryck under sina fyra säsonger på östkusten.
– Paulus Arajuuri, oj, har han spelat i Kalmar FF…

FAKTA
Namn: Rony Jansson.
Född: 10 januari 2004.
Familj: Mamma, pappa, tre systrar.
Position: Mittback eller defensiv mittfältare.
Klubbar i karriären: HJK Helsingfors, Klubi 04 (HJK:s andralag).
Landskamper: Sju, fördelat på U16, U17 och U18, ett mål mot Litauen (nick).

Jörgen Petersson, Sportchef
– Vi är glada att ha knutit till oss en ung spelare med stor potential. Rony var med oss på lägret i Österrike och visade prov på fina kvalitéer. Han ansluter till truppen under veckan och kommer nu att ges möjlighet att anpassa sig in i vår verksamhet under hösten. 

Text: Peter Ahlén

Annons