Välkommen till Kalmar FF – Saku Ylätupa

16 januari, 2023 | Nyhet

Idag blev det klart att Saku Ylätupa ansluter till Kalmar FF från GIF Sundsvall och blir föreningens andra nyförvärv inför säsongen 2023. Han ansluter till truppen omgående.

Den finska kontingenten växer i Kalmar FF.
Simon Skrabb anslöt inför 2022.
Rony Jansson och Isak Vidjeskog flyttas upp från U19 inför 2023.
Trion blir en kvartett nu när Saku Ylätupa ansluter från Gif Sundsvall.
Många finländare i truppen. Kommentar?
– Jag såg det. Men jag måste fråga en sak: snackar alla svenska? Min är rostig, haha.
Han blir lugn när jag förklarar att Rony Jansson föredrar engelska även om han tillbringat ett drygt halvår i Kalmar sedan övergången från HJK Helsingfors, samma förening som Saku Ylätupa började sin elitsatsning i som 15-åring.
Intervjun gör vi när 23-åringen från Espoo tvingas tillbringa drygt sex timmar på Arlanda på resan mellan den finska huvudstaden och Kalmar.
– Flighten till Sverige var bokad sedan länge. Sedan kom Kalmar FF in i bilden, men då gick det inte att boka om, så nu blir det väl några filmer att fördriva tiden med.
Finländaren blir nyförvärv nummer två inför 2023 och precis som Mileta Rajovic är han tänkt att användas i någon av de offensiva positionerna.
– Jag kan spela på båda kanterna, även som nummer tio. När jag spelade med landslaget mot Estland i förra veckan så utgick jag från vänsterkanten. Jag är tvåfotad, och även om min vänsterfot är lite bättre, är den högra helt okej.
Flytten till Kalmar FF har gått i expressfart. Den första kontakten etablerades för drygt en vecka sedan, men Ylätupa har funnits på radarn under hyfsat lång tid.
Sportchefen Jörgen Petersson förklarar:
– Vi har varit intresserade och hållit koll på honom ända sedan han gjorde två mål mot oss i kvartsfinalen i svenska cupen 2020, då i AIK. Nu fanns möjlighet att ta hit honom och då agerade vi.
Hur lyder omdömet?
– Saku är användbar i flera positioner. Det ser vi och Henrik Jensen som ett plus, även om vi i första hand tagit in honom för en nummer tio-roll. Han är bekväm i kombinationsspelet i mellanytorna framför backlinjen, bra i djupled, finurlig och en poängspelare.
Jörgen Petersson är nöjd.
Saku Ylätupa är nöjd.
– Nu när Sundsvall ramlade ur allsvenskan var intentionen att lämna. Jag var inte sugen på att kliva ner i superettan och jag hade ett muntligt löfte att få gå. När Kalmar hörde av sig kändes det riktigt bra. När jag sedan pratade med Jörgen (Petersson) och Henrik (Jensen) föll bitarna på plats. Allt lät bra. Henrik berättade om visionen, spelsätt och hur han ser på fotboll. Allt var väldigt tilltalande och positivt.
Efter en riktigt tung säsong i Sundsvall – bara fyra segrar (en mot Kalmar, faktiskt) och 24 förluster – räknar Ylätupa med helt andra upplevelser.
– Det var tufft på många sätt. Alla förluster, tränarbytet, samtidigt som det fungerade bra på ett individuellt plan. Jag spelade konsekvent och gjorde fem mål, vilket ändå är en besvikelse. Det borde ha blivit fler.
Ylätupa ser verkligen fram mot den här säsongen. Sugen på att komma till ett lag, en förening med andra ambitioner och möjligheter än Sundsvall.
– Jag gillar Kalmars attraktiva och vackra fotboll, deras bollinnehav och presspel som jag tror kommer att passa mig och mina egenskaper. Det kommer att bli en helt annan fotboll än jag spelat de senaste säsongerna, inklusive AIK.
Saku Ylätupa gjorde avtryck tidigt och betraktades som en av Finlands största talanger när han lämnade hemstaden Espoo och moderföreningen med samma namn för stora HJK Helsingfors som vunnit ligan inte mindre än tio gånger de senaste 13 åren.
Debut som 16-åring i cupen 2016. Ligadebut ett år senare, då på lån i RoPS. Senare samma år skrev Ylätupa på ett treårskontrakt med Ajax.
– En magnifik erfarenhet. Jag växte som spelare och människa, även om det var tufft att flytta hemifrån och lämna familj och vänner. Jag hade ingen aning om vad som väntade. En tuff tid, men nyttig.
När kom AIK in i bilden?
– Jag fastnade lite i utvecklingen nere i Holland. Det hände inte så mycket. AIK såg mig i en landskamp och blev intresserat.
Kontraktet skrevs på fyra år.
Men det blev bara 37 tävlingsmatcher, 24 i allsvenskan och tre säsonger, en på lån i IFK Mariehamn.
– En stor omställning. Det var väldigt annorlunda än i Holland, framför allt att ta steget från U19 till seniorer och tuff konkurrens. Den tiden har också varit nyttig och en del i processen att mogna som spelare.
I Sundsvall fanns utrymmet, förtroendet och med det följde speltid, det som är nödvändigt och avgörande för unga spelare.
Nu hoppas Saku Ylätupa ta nästa steg i sin utveckling.
Den resan börjar i dag.
I Kalmar.

Kontraktet är skrivet på tre år.

FAKTA
Fullständigt namn: Saku Tuomas Severi Ylätupa
Född: 4 augusti 1999 i Espoo.
Längd/vikt: 170/67.
Familj: Flickvän, mamma och pappa.
Position: Anfall, mittfält.
Klubbar i karriären (senior): HJK Helsingfors (2015-2017), RoPS (lån 2017), Jong Ajax (2017-2018), AIK (2019-2021), IFK Mariehamn (lån 2020), Gif Sundsvall (2022).
Allsvenska matcher: 51/6.
Landskamper: Finland U17 (11/3), U18 (2), U19 (17/3), U21 (4), A (3).

Intervju av Peter Ahlén.

Annons