Välkommen till Kalmar FF, Tobias Andersson!

8 januari, 2020 | Nyhet

Kalmar FF har idag gjort klart med 25-årige målvakten Tobias Andersson som kommer närmast från spel i Östers IF i Superettan. Redan inför fjolårssäsongen var det nära att han landade i föreningen då han var med på träningslägret i Belek och provspelade under två veckors tid. Målvakten, med över 60 matcher i Superettan på meritlistan, har under eftermiddagen signerat ett flerårskontrakt och anslöt till föreningen under dagen. Han gör även första träning under kvällen när Kalmar FF sparkar igång säsongen 2020 på Gasten IP kl.17.00.

Tobias Andersson, känslan över att vara klar för Kalmar FF?
– Jag är väldigt nöjd att få komma till en förening som Kalmar FF och känner mig jätteglad just nu. Nu ser jag fram emot att få komma igång och träffa alla nya lagkamrater.

Du var med på träningslägret till Belek i vintras. Vad fick du för känsla av föreningen under den perioden?
– Jag kände direkt att det var ett väldigt bra gäng med både spelare och ledare. Man märkte att det var en bra gemenskap. Allting kändes proffesionellt och det var ett bra läger på många sätt.

Cirka ett år efter träningslägret i Turkiet står det nu klart att du kommer till Kalmar FF. Vad tror du att du kan komma in och tillföra?
– Mina styrkor är att jag har bra fötter och en bra speluppfattning. Det är alltid svårt att prata om sig själv. Men jag brukar säga att jag är ganska ospektakulär som målvakt. Med det menas att jag försöker göra alla moment så enkelt som möjligt och inte krångla till det.

Vad var det som gjorde att Kalmar FF kändes som rätt val för dig?
– En faktor var så klart att det är ett steg uppåt i seriesystemet och att få komma till en allsvensk förening. Det har alltid varit ett mål för mig att spela där. Sedan kände jag att det är en bra träningsmiljö för mig att växa ytterligare som målvakt där jag även kan få möjlighet att spela riktigt bra matcher.

Nu har ni varit lediga innan träningen sätter igång igen under eftermiddagen. Hur känns det att sätta igång igen?
– Ska bli otroligt kul. Nu har man varit ledig några veckor och suget efter att få sätta igång igen är stort.

Du kommer senast från en säsong där du gjorde 20 matcher i Superettan. Hur skulle du beskriva din säsong för egen del?
–  Som du säger har det varit ett tufft år. Jag känner för egen del att jag har gjort en helt ok säsong.

Hur har din karriär sett ut hittills?
– Jag hamnade i IFK Värnamos A-trupp tidigt. Sen tog det lite stopp i utvecklingen då jag åkte på en fotskada när jag var 21 år. Efter det fick jag börja om i division 3 och ta mig uppåt därifrån. Efter en säsong var jag tillbaka i Värnamo igen och därefter har utvecklingen gått framåt.

Nu går du in till din första allsvenska säsong. Vad har du för förväntningar på året som väntar?
– Just nu vill jag bara komma igång och träna och spela så mycket matcher som möjligt. Givetvis finns det en medvetenhet om att det blir en tuff konkurrens. Men mitt mål är att träna och spela så bra som möjligt. Sedan är det upp till tränaren att avgöra vem som ska spela.

Känner du någon i laget sedan tidigare?
– Jag har spelat med York Rafael sedan tidigare i IFK Värnamo. Sedan har jag träffat de flesta i samband med träningslägret i vintras.


Donald Arvidsson, målvaktstränare Kalmar FF
– Vi hade Tobias med på träningslägret i Belek samtidigt som Jörgen Petersson har haft honom i IFK Värnamo tidigare. Det är en målvakt i regionen som vi vetat om och haft väldigt bra koll på. Han är en duktig målvakt där hans styrka är hans positioneringsspel och spelet med fötterna. Samtidigt är han duktig på många olika saker och bred i sitt kunnande. Han har spelat många matcher i Superettan de senaste åren och passar bra in i den profilen vi söker, både på och utanför planen.

Jörgen Petersson, Sportchef Kalmar FF
– Vi har gått från tre till två målvakter inför säsongen 2020. Då är en två viktiga parametrar att det finns både kvalité och träningstålighet. Något som vi ser att Tobias står för. I målvaktsfrågan lägger vi stor vikt vid den analys som vår målvaktstränare Donald Arvidsson gör med den kompetensen han besitter. Men även givetvis vilken målvaktstyp som vår huvudtränare söker. Eftersom truppen i år blir mindre, med tanke på vilken situation föreningen befinner sig i, blir spelarens karaktär än viktigare och där är vi väldigt noggranna.

Tobias Andersson
Ålder: 25 år
Position: Målvakt
Moderklubb: Forsheda IF
Senaste klubb: Östers IF
2017-2019: 66 matcher I Superettan

Annons