”Vi är medvetna om vår situation”

19 augusti, 2016 |

Imorgon, lördag tar Kalmar FF emot Helsingborgs IF på Olympia kl.16.00. Vi tog ett kort snack med Kalmar FFs assisterande tränare Henrik Rydström inför matchen. 

Imorgon, lördag tar Kalmar FF emot Helsingborgs IF på Olympia kl.16.00. Vi tog ett kort snack med Kalmar FFs assisterande tränare Henrik Rydström inför matchen. 

Henrik Rydström, ni möter ett pressat Helsingborgs IF imorgon på Olympia. Hur går dina tankar inför matchen?
– Det är möjligt att HIF är pressat, men vi är själva medvetna om vår egen situation. Det är ju inte direkt så att vi har en jättemarginal ner till HIF. HIF ser ju sin chans att äta upp vårt försprång. Fast allt det här är sådant som jag egentligen ogärna funderar på. Som spelare ville jag inte ens veta var vi låg i tabellen. Som tränare vill jag att våra spelare ska känna frihet och mod när vi går ut till match och tankar på poäng och placeringar kan hämma. Det som är helt centralt är att vi inte går ut och bevakar och är försiktiga. 

Ni gjorde en bra insats i fjol och vann med 2-1, hur mycket betyder det att komma dit med bra minnen från i fjol i bagaget?
– Det är klart att det kan betyda att man instinktivt kan förnimma bra känslor och därmed öka möjligheterna att känna så igen. Samtidigt, det är ju mer komplext än så. Ofta handlar det snarare om vilken känsla du har från den senaste tidens matcher eller träningar. Inte från när man möttes ett år tidigare. Det är emellertid ett intressant ämne. 

Mycket talar för att Maikkula går in från start. Och utan att avslöja om så är fallet eller inte. Berätta om Anton som spelare och vilka kvalitéer han har som fotbollsspelare?
– En jordfräs som påminner en hel del om Mattias Johansson. Stark som ett vildsvin, speedig som tusan och med en vilja att löpa upp och ner för kanten. I fjol, i U 19, var han ett fint offensivt hot och på sikt är det en egenskap som han förhoppningsvis kan visa även i Allsvenskan.

Mahmoud Eid har en hel träningsvecka efter att han har anslutit från Åtvidaberg, hur tycker du att han har sett ut?
– Intressant. Fin vänsterfot som han hela tiden söker hotande aktioner med. Passningar, skott, dribblingar. Och stark i kroppen, dels defensivt, men intressant nog också offensivt. Han gillar att få en tackling och kan använda det till att ta sig ur en trång situation.

Det har varit mycket negativt snack om domarinsatserna i Allsvenskan den senaste tiden, där det efter flera matcher (inte bara hos Kalmar FF) lagts ett väldigt stort fokus.
Hur ser du på den senaste tidens diskussioner? 
– Helt ärligt, jag har inte ägnat det en sekund. Det har inte varit en enda match då jag har känt att det var domarens fel att vi tappade poäng eller förlorade. Jag är 100 % fokuserad på oss själva. Mig veterligen har inte domarna del i våra eventuella misstag och brister. Det har varit nyttigt för mig att träna U 17, U 19, spela några matcher i division IV och coacha dotterns F 12-lag. Det ger perspektiv på domarinsatser.

Annons