”Vi är nöjda med många saker idag”

18 april, 2021 | Nyhet

I eftermiddags kom första segern för Kalmar FF i årets allsvenska när Degerfors besegrades med 1-0. Vi tog ett snack med Henrik Rydström efter matchen för att höra vad han hade att säga om lagets insats.

– Vi är nöjda med många saker idag. Dels är det roligt att vinna. Det ska vi givetvis erkänna. Men det handlar också om sättet vi vinner på. Vi gör inte avkall på det vi jobbar efter i träning och har nu varit igång 3-4 månader och slitit hårt med det. Sedan tycker vi inte att matchen ska leva så länge som den gör. Det är väl enda minuset idag. Vi vinner boll i bra lägen, skapar målchanser och dominerar matchbilden. Sista tio minuterna blir det lite hasardliknande spel men vi hanterar den biten bra också.

Det pratades mycket innan matchen om vem som skulle ta initiativet då det är två ganska likvärdiga lag som möts. Där kändes det som ni fick ett bra grepp ganska tidigt i matchen. Vad hade ni pratat om innan?

– Jag håller med om det du säger. Vi stänger ner deras offensiv på ett bra sätt och gör bra saker med bollen. Vi spelar förbi linjer, tar oss till situationer och känner att vi är det lag som tar tag i taktpinnen. Ibland får du den för att laget du möter inte har någon ambition. Så var inte fallet idag. Självklart ser vi det som en liten framgång i matchen. Där borde vi haft en större ledning när vi går ut till paus.

Ville ni skruva på någonting inför den andra halvleken eller vad sa ni till varandra i pausvilan?
– Det finns väl alltid några små saker man vill justera. Tex. fanns några tendenser till att vi blir kvar på en sida istället för att vända på spelet. Annars handlade mycket om att komma ut och bibehålla vår styrka. Många gånger blir det halvklyschigt i snacket men det var viktigt för oss att komma ut och fortsätta vara noggranna i vårt försvarsspel. Ger man Degerfors utrymme gör de bra saker. Där var våra spelare otroligt bra i andra halvlek.

– Sedan gäller det så klart alltid vara förberedd på att motståndarna kan komma ut och förändra någonting. Vi gick igenom lite olika scenarion tillsammans. Jag tycker dock att vi sätter tonen igen under första tio minuterna i andra halvlek. De försökte kliva högt, vi spelade förbi dem och vann mycket boll. I slutet av matchen blev de lite mer desperata och kanske borde vi ha fortsatt pressa dem högt när vi hade möjligheten att döda matchen. Istället gav vi dem möjligheten att skapa något framåt. Där hade man kanske önskat att de inte hade fått se bollen överhuvudtaget. Men det är förståeligt att det blir så ibland.

Vi måste även prata om våra allsvenska debutanter i de här första två matcherna. Elias Olsson och Noah Shamoun fick presentera sig senast. Idag var det Victor Backmans tur. Vad säger du om hans utveckling under försäsongen fram till idag?
– Det är en spelare vi tror mycket på och som fick förtroende under försäsongen. Sen kom hjärnskakningen vilket gjorde att det blev lite hack i träningen. Nu har han kunnat träna för fullt i två veckor och kom in idag och gjorde jobbet. Han kommer bli ännu bättre framöver. Även ett plus att det går att använda honom på alla positioner längst fram och på mittfältet. 

Annons