”Vi har lärt oss mycket från i fjol”

26 januari, 2018 |

2017 blev ett bra år för Kalmar FF:s mittfältare Herman Hallberg. En väldigt fin höstsäsong i Allsvenskan belönades med debut i U21-landslaget borta mot Ungern i november. Nu väntar en ny säsong med Kalmar FF där mittfältaren ses som en viktig kugge i det lagbygget som börjar ta form inför Allsvenskan. Vi tog en pratstund med Herman Hallberg efter fredagsträningen för att höra vilka hans förväntningar är på året. 

Herman Hallberg, om jag säger att du var Kalmar FF:s största utropstecken under hösten 2017. Håller du med mig då?

2017 blev ett bra år för Kalmar FF:s mittfältare Herman Hallberg. En väldigt fin höstsäsong i Allsvenskan belönades med debut i U21-landslaget borta mot Ungern i november. Nu väntar en ny säsong med Kalmar FF där mittfältaren ses som en viktig kugge i det lagbygget som börjar ta form inför Allsvenskan. Vi tog en pratstund med Herman Hallberg efter fredagsträningen för att höra vilka hans förväntningar är på året. 

Herman Hallberg, om jag säger att du var Kalmar FF:s största utropstecken under hösten 2017. Håller du med mig då?
– Det vet jag inte riktigt. Det är inte upp till mig att avgöra. Man kan väl säga att säsongen började sådär för min egen del. Jag hade mycket skador och fick första halvan helt förstörd på grund av det. Sedan kom jag tillbaka igen på sommaren. Då fick jag förtroende och började spela nästan direkt. Till slut kan man säga att det blev ett bra år där självförtroendet växte under hösten. Det var så klart en rolig bonus att få debutera för U21-landslaget. Det har alltid varit en dröm att få spela i landslaget och få representera Sverige.

Du har haft en del skadeproblem de senaste åren med problem i både höft, fot och axel. Hur känner du dig nu?
– Det har varit många olika saker som har hämmat mig de senaste åren vilket stört kontinuiteten för mig. Nu känner jag mig 100% frisk. Det känns verkligen skönt att äntligen kunna gasa på från början när försäsongsträningen satt igång. 

Om vi tittar lite på säsongen som väntar. Vilka delar i ditt spel känner du att du behöver förbättra för att ta ytterligare ett steg i din utveckling? 
– Allt skulle jag säga. Ska jag nämna några specifika saker så behöver jag bli ännu tryggare med boll och ta ett hårdare jobb defensivt. Men det handlar om att försöka skruva alla delar ytterligare ett snäpp upp. 

Ni kommer spela lite annorlunda i år med ett nytt spelsystem. Vad tror du att det kommer innebära för din egen del?
– Vi håller på att jobba med de bitarna nu under försäsongen. Det är mycket fokus nu på att alla ska sätta sig in i sina roller och utveckla de bitarna. Men det känns verkligen positivt i gruppen och träningarna har sett bra ut. 

Du har gått från att vara i skuggan till att helt plötsligt vara en nyckelspelare i Kalmar FF på ganska kort tid. Märker du någon skillnad på pressen utifrån?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är nog rätt bra på att koppla bort de bitarna. Den stora skillnaden är nog kraven från mig själv. Jag har alltid högra krav med vad jag vill uppnå.   

Rydström har berättat vid ett tidigare tillfälle att du kunde dominera U19-matcher totalt och göra vad du ville med bollen. Men i takt med att du kommit upp i A-laget har du fått förändra din spelstil. Vad skulle du säga är den största skillnaden på dig idag och den Herman Hallberg vi såg för några år sen?
– Jag skulle nog säga att jag tar lite mer ansvar defensivt än under den tiden i U19. Jag har jobbat hårdare med att försöka utveckla de bitarna. Där var jag kanske inte lika ansvarsfull i U19 som jag är idag. 

Du har debuterat i U21-landslaget och tagit stora steg i Kalmar FF under 2017. Hur ser du på framtiden? Vad drömmer du om som fotbollsspelare?
– Alla fotbollsspelare har så klart en dröm om att en dag bli utlandsproffs. Men det är ingenting jag går och tänker på just nu. Jag tar hela tiden en dag i taget och försöker utveckla mig själv ännu mer som fotbollsspelare. Målet som helhet är att bli så bra som möjligt. Sen får vi se vad det innebär för mig på sikt.

Om vi tittar på Kalmar FF och möjlighterna inför året. Hur tycker du det känns truppmässigt?
– Det känns jättebra och träningarna ser verkligen bra ut. Alla känns väldigt taggade inför säsongen och vi ser verkligen fram emot det. Det känns som att vi har lärt oss mycket från i fjol. Det var inte kul att hamna i den sitsen vi gjorde i våras. Jag tror vi har dragit en stor lärdom om hur vi ska vara som lag. Det är vissa grundsaker som måste göras och som måste sitta för att helheten ska bli bra. Där tror jag vi är bättre rustade nu än då.

Annons