”Vi måste försöka koppla bort känslorna i analysen”

26 september, 2018 |

BK Häcken väntar under torsdagen på Guldfågeln Arena. Vi träffade Henrik Rydström efter onsdagens träningspass för att höra hur han ser på morgondagens motståndare, förlusten mot Malmö och allt snack kring den uteblivna målproduktionen.

Förlust med 4-0 senast mot Malmö. Hur har ni analyserat matchen efteråt med lite distans till det?

BK Häcken väntar under torsdagen på Guldfågeln Arena. Vi träffade Henrik Rydström efter onsdagens träningspass för att höra hur han ser på morgondagens motståndare, förlusten mot Malmö och allt snack kring den uteblivna målproduktionen.

Förlust med 4-0 senast mot Malmö. Hur har ni analyserat matchen efteråt med lite distans till det?
– Om man inte sett matchen och läst mina uttalanden efteråt antar jag att den spontana reaktionen är: ”vilken looser”. Jag antar det är så man känner när någon är relativt nöjd med vissa delar av spelet i en förlust med 4-0 . Men vi som jobbar med detta måste också försöka koppla bort känslorna i analysen och titta på det som går att bedöma objektivt. Det är därför vi ändå känner, trots de stora siffrorna, att det fanns bitar i vårt spel som var bra. Jag tror inte Malmö kände att det såg ut som de ville. Men samtidigt var Malmö bättre än oss i de avgörande momenten. Vår del i det var att vi inte var tillräckligt bra på att göra det svårt för Malmö att ta sig in i vårt straffområde.

Jag upplevde det nästan som att spelarna var lite chockade efter slutresultatet. De hade svårt att sätta ord på vad som hände direkt efter matchen. Kan det vara frustrerande i er analys att ni gjorde många saker bra men ändå blir utklassade?
– Man kan sätta fingret på vad som hände. Det finns något genomgående med vår säsong att vi är ett lag som har många kvalitéer, både offensivt och defensivt. Men vi har inte varit tillräckligt skickliga i de avgörande offensiva momenten. Defensivt hade vi innan Malmö-matchen bra siffror där vi varit väldigt svåra att göra mål på under året. Sedan måste man fråga sig: ”Varför är vissa spelare och lag duktiga på att göra mål trots att de inte spelar bra?”. Kolla på Malmö FF. De har gjort mer än tre mål i fem allsvenska matcher i följd. Det är ingen slump. Vi måste träna på det sättet som vi agerar i matcherna. Det har vi inte gjort under lång tid.

Hur menar du?
– Det finns ett uttryck som kallas för ”The unbreakable wholeness”. Det handlar om att du inte kan bryta upp fotboll i olika delar som; försvarare, anfallare, fasta situationer m.m. Allting är del av en helhet. Det vi har gjort under lång tid är att bryta ut det vilket gör att träningen blir ganska isolerad. Istället för att anfallarna tränar avslut i en mjuk och härlig situation ska det vara matchlikt. Då kanske det istället blir en övning där anfallarna gör en omställning från försvarsspel och ska avsluta med trötthet och andra störningsmoment som kan infinna sig under match.  

Med andra ord är inte försvarsspelet högsta prioritet?
– Exakt. Du kan aldrig lyfta ut någon del och säga att försvarsspelet är viktigare än anfallsspelet eller vice versa. Där har vi så mycket mer att hämta. Att ha en träningskultur där vi aldrig bryter ut enskilda delar. Jag vet att folk utifrån ser det som att vi bara bryr oss om att ha bollen. Men så är det inte. Vi bryr oss om alla delar lika mycket. I slutändan handlar allt om hur vi på bästa sätt kan skapa maximala förutsättningar för att vinna fotbollsmatcher.

Om vi jämför med senaste året då. Är vi ett sämre lag idag på att skapa målchanser än vad vi gjorde då?
– Tvärtom. Tittar vi senaste tiden är vi oftare inne i motståndarnas straffområde och den sista tredjedelen än vad vi var under våren och höstsäsongen i fjol. 

Men det är mycket fokus utifrån just nu på målproduktionen där ni gjort 21 mål på 22 matcher. Finns det en risk att det sätter sig i huvudet på spelarna när det blir så mycket snack om att Kalmar FF inte kan göra mål?
– Det är för att vi tittar på det isolerat. Våra anfallare och de offensiva spelarna som förväntas göra målen känner av det och påverkas definitivt av det. Då blir det ännu viktigare att vi som jobbar med det försöker skapa en attityd där ett bra försvarsspel hänger ihop med anfallsspelet och vice versa. Som jag sa tidigare, det är inte ett enskilt moment som avgör. Om alla är så inpräntade i det andra sättet är det lätt att bara tänka: ”Jaha, Kalmar FF gör inga mål. Då har de inga bra anfallare”. Istället för att se det som att alla moment är viktiga för att kunna ha en bra offensiv.

Nu väntar ett formstarkt BK Häcken på Guldfågeln Arena. Hur ser du på motståndet?
– En riktigt stark motståndare så klart som vi är imponerade av och inspireras av. Det tyckte jag under Peter Gerhardssons tid med. Jag upplever dock att de har ännu fler lager i sitt spel idag. Är man fotbollsintresserad åskådare borde det vara en motståndare man vill se på. Men jag vet hur folk resonerar. Häcken klingar inte så sexigt. Varför vet jag inte.

Det kommer hit ett mer spelande lag på torsdag än de senaste veckornas motståndare på Guldfågeln Arena. Kan det vara något som passar Kalmar FF?
– Samtidigt har ju Häcken, rent objektivt, större kvalitéer än både Örebro och Dalkurd i så många moment. Varje omställning kommer utföras snabbare och bättre. Det ställer högre krav på oss och medför andra utmaningar.

Romario drog på sig sitt tredje gula kort senast och är avstängd. Hur stort avbräck är det  i sättet ni vill spela på?
– Han är en fantastisk fotbollsspelare som jag tror alla allsvenska lag skulle vilja ha i sin trupp. Vi är lyckligt lottade som har spelare som Herman Hallberg, Adam Hellborg och Jajá i truppen. Nu är visserligen Jajá skadad men det finns goda ersättare i truppen. Romario är visserligen unik i sina egenskaper men vi får kompensera det på något annat sätt. I det långa loppet är det så klart en spelare vi inte vill sakna.

Hur ser skadeläget ut inför morgondagens match?
– Filip Sachpekidis, Gbenga Arokoyo, Chima Akas, Jajá och Nixon (sjuk) missar matchen. Av de spelarna med skador är det Chima Akas som har kortast väg tillbaka.
Förhoppningsvis kanske han kan vara aktuell för spel redan till söndagens match mot BP.

Annons