Johan Israelsson: ”Fin erfarenhet med matcher på hög nivå”

11 juni, 2024 | Nyhet

Vi stämde av läget med Johan Israelsson som under den senaste veckan varit i Ungern med det svenska P18-landslaget i sin roll som assisterande tränare. Landslaget förbereder sig just nu för höstens EM-kval och spelade två landskamper under samlingen mot Ungern på DVTK Stadion i Miskolc, där det blev en seger och en förlust. 

Johan Israelsson, du är nyligen hemkommen från Ungern där det spelats två landskamper med det svenska P18-landslaget. Vad du skulle du säga att det betyder för våra spelare att få komma iväg på de här samlingarna?
– Utifrån William och Arvins perspektiv är det fina erfarenheter att spela internationella matcher på hög nivå. Ofta olikt den spelstil de möter på hemmplan. Spelare med en annan mentalitet och attityd, och där många gör allt som krävs för att vinna matchen, men också sin match i matchen. Då gäller det att hantera och klara av att hålla huvudet kallt och fokusera på sin uppgift och inte dras med i motståndarens tvivelaktiga spel eller uppträdande. I landskamperna märker spelarna den helhet som krävs. Det räcker sällan i dagens fotboll att vara bra i ett, eller två skeden. Du måste kunna hantera allt. Inte minst ser man hur viktig fysiken är när du möter de bästa lagen. Du måste kunna förflytta dig; ofta och snabbt.

Du har rollen som assisterande tränare i det svenska P18-landslaget. Kan du ge en beskrivning av hur rollen ser ut och vad den stora skillnaden är mot att jobba hemma i Kalmar FF?

– Det är en roll jag haft vid sidan av mitt arbete i Kalmar FF under de senaste två åren. Första året var Christoffer Augustsson förbundskapten (numera assisterande tränare i Mjällbys A-lag), och nu arbetar jag under Andreas Pettersson, som har stor erfarenhet från det det svenska U21-landslaget (var bland annat med och tog EM-guld 2015). 

– Jag har varit delaktig i runt 20 landskamper, inklusive ett EM-kval, vilket har gett mig värdefulla erfarenheter utifrån flera olika perspekiv. Exempelvis hur det är att arbeta i större team – där förbundskaptenen är den som arbetsleder och delegerar – samt hur du under en väldigt komprimerad period måste prioritera saker att träna på inför en match eller ett kval. I klubblaget har du i regel mycket tid på dig, här är det tvärtom vilket sätter lite annorlunda krav på både tränings- och teoripass. 
Det är också ett privilegium att få resa runt i Europa och möta olika landslag med helt skilda spelstilar. Det finns en stor dos av individuell skicklighet där många spelare står inför sitt riktiga genombrott till elitfotbollen. En svensk spelare som just fått sitt stora genombrott är Lucas Bergvall, som under mitt första år i landslaget var kapten innan han blev uppflyttad till U21-landslaget. 

Är det några nationer under din tid i landslaget som stuckit ut lite extra?
– Holland, i en match på bortaplan, är det bästa landslag jag stött på. Deras presstålighet och deras 1v1-spel både offensivt och defensivt stack ut. Polen är också ett landslag som imponerat på mig med sitt stora markeringsinslag i försvarsspelet samt sylvassa offensiva omställningar. Det som också utmärker de bästa landslagen och de skickligaste spelarna är hur bra de är på att skydda bollen i trängda situationer. Antingen kommer de loss med bollen och kan hitta en fri yta att spela den i, alternativt tvingar de motståndaren att orsaka en frispark. Det kan tyckas som en simpel sak, men där har vi i svensk ungdomsfotboll mycket att lära och förbättra.  

William Andersson och Arvin Davoudi-Kia fanns med i de senaste landskamperna mot Ungern. Är det fler spelare från Kalmar FF som fått vara med och känna på landslagsspel?
– Ja, förutom William och Arvin så har även Linus Braun, Zakarias Råvik och Ali Zaher varit med på landslagsläger och gjort bra ifrån sig, dock utan att ha spelat landskamper ännu. Det finns en annan Kalmar FF-bekanting i Antontio Kujundzic (numera i Dinamo Zagreb) i laget, som nyligen bytte landslag från Kroatien till Sverige. 

Landskamperna mot Ungern var en del av era förberedelser inför kvalet till EM som spelas sommaren 2025 i Rumänien. Hur ser vägen ut dit?
– Ja precis. Fokus för detta landslaget är just nu på förberedelserna inför EM-kvalet som i november går av stapeln på Borås Arena och där Sverige ställs mot Norge, Estland och Georgien. De två bästa lagen går vidare till Elite Round som avgörs under våren 2025. Därifrån går de åtta bästa lagen vidare till slutspelet.

Annons