Inför Halmstads BK - Kalmar FF

Publicerades Saturday, 8 August, 2009 15:49

Halmstad är synonymt med kvalitet och långsiktighet men utvecklingen den här säsongen har blivit allt annat än njutbar för Janne Andersson och hans manskap.

Måltorka har drivit den pedantiske HBK-tränaren att testa en back som anfallare inför mötet med Svenska mästarna på söndag. Åtminstone såg det ut så under HBK:s fredagsträning då högerbacken Emil Salomonsson placerades som ensam forward. Janne Andersson förklarade sitt drag med frånvaron av djupledslöpande anfallare. Utan Anselmo och andra gångbara alternativ har han varit tvungen att sätta pannan i djupa veck och få till en hållbar lösning och kanske kommer han lyckas. 20-årige Salomonsson beskrivs som en snabb spelare som har näsa för målet och som har erfarenhet av att spela som forward i Superettan, då med Ängelholm.

Sedan Halmstad svarade för en habil insats mot KFF på Fredriksskans i våras har det mesta gått lite trögt för halläningarna. Målvakten Magnus Bahne har fått viss kritik för att agera otydligt i eget straffområde, en kritik som kanske är lite befogad då en hel del av lagets insläppta mål har kommit inne i målområdet. Bahne är dock en bra målvakt som verkligen kan göra de där riktigt svettiga räddningarna även om han helt klart har varit inne i en formsvacka under våren. Framåt beskrivs Marcus Olsson som en duktig djupledslöpare men ingen riktig avslutare, Emir Kujovic beskylls för att vara för ojämn och Asjel Kujovic för att vara för långsam. På mitten ska dock Andreas Johansson och Michael Görlitz (kreatören hos HBK) ha börjat hitta varandra och den finländske landslagsmannen Roni  Porokara ska ha gått från klarhet till klarhet.  Det är alltså inget lätt jobb att analysera HBK som grupp just nu. Var står gruppen som helhet? Vissa menar att laget har potential att tillhöra toppen om de bara skaffar en riktig målskytt, en Anselmo i fjolårsform. Brassen har helt halkat ur formmässigt och frågan är om en omskolad back kan vara lösningen på måltorkan.

Hur agerar ledningen när det gäller anfallsbekymren? Det är tänkt att HBK ska plocka hem offensiva krafter under hösten, genom sitt samarbetsavtal med spanska Espanyol. Denna eller dessa spelare kommer dock bli tillgängliga först till våren i så fall och frågan är om det räcker. Vissa menar att klubben fokuserat för hårt på att täcka upp för flyktande defensiva mittfältare när det var forwardsidan som främst behövde förstärkas.

Senast Kalmar FF gästade Örjans vall hade laget med sig över femtusen supportrar, nummer som valfritt topplag i Premier League inte skulle skämmas för i sina bortamatcher.  Nu var det ju som bekant ingen vanlig match, SM-guldet bärgades och den utnötta frasen ”alla var där” har väl sällan varit så sann. På söndag är bortasupporten mindre (och desto kärnfullare) men förhoppningsvis kan prestationen på plan bli bättre än senast vi gästade Halmstad. Då var det (med all rätt) spänt och strukturlöst, men med tanke på den senaste tidens bedrifter är det med tillförsikt vi ser fram mot drabbningen mot HBK.

Spelar HBK ett 4-2-3-1 där den ensamme anfallaren (måhända unge Salomonsson?) lämnas ensam framför ett inaktivt och orörligt mittfält kommer Kalmar ha bra chanser att ta kommando över tillställningen på söndag. Mer troligt är dock att mittfältet kommer fungera ganska bra och därmed är det ytterst viktigt för vår backlinje att vara på tårna. Det finns kvalitet i HBK vilket vi inte minst såg i årets tidigare möte. 4-4-2 är ett annat alternativ för HBK men då krävs mer än en anfallare och så prekär verkar alltså anfallssituationen vara just nu för de blåsvarta att laget formerar styrkorna på ett annat sätt. Lek med siffror å sido, på söndag är det såklart viktigt att KFF går ut och gör jobbet, det där nödvändiga jobbet som genererar poäng. Vi har många spelare med en uppåtgående formkurva och senast mot Elfsborg visade Kalmar styrka: trots att spelet hos gruppen som helhet inte stämde hundraprocentigt vanns matchen ändå övertygande mot serieledaren.

Jag för min del undrar hur bra Kalmar FF kan prestera när alla parametrar stämmer, men frågan är om våra motståndare är lika intresserade av den saken.