Inför Kalmar FF - Gefle IF FF

Publicerades Friday, 14 August, 2009 16:31

Lördagsmatch mot Gefle står på tur och vi är väl förmodligen ganska många som har skruvat ner förväntningarna ordentligt efter den tveksamma rödvita insatsen i Halmstad senast.

Gefles ganska nykomponerade trupp (nio nya spelare sedan förra sommaren) har fått en del vind i seglen och vann senast mycket överraskande borta mot Elfsborg i Borås. Där firade mittfältseleganten Yannick Bapupa stora framgångar med att göra två mål som innebär att laget nu parkerar på sjunde plats i den allsvenska tabellen. Innan dess expedierades krislaget Djurgården på hemmaplan med 2-0 och det är ingen tvekan om att de ljusblå från Gävle är på uppgång efter en rätt tung period med förluster mot bland annat Helsingborg och Trelleborg. Även om Gefle är obesegrade på konstgräset i Borås sedan fyra år (tre vinster och en oavgjord) så är det läge att hissa varningsflagg för det här gänget. Inte minst med tanke på KFF: s insats ner i Halmstad som lämnade en hel del att önska.

Gefle är en sådan där jobbig tung fotbollsmaskin som radar upp 4-4-2 med ett anfall som ska vara nårbara efter snabba omställningar. Nytt för i år med Gävle är att man har en uttalad ambition att vara lite hetare på gröten; inte på det sättet att man nödvändigtvis vill bli mer offensiva utan att man vill flytta fram laget även vid spel utan boll. Det kommer sannolikt att bli KFF som håller i taktpinnen under lördagens match men det är samtidigt viktigt att koncentrationen också finns bakåt. Gefle är kompakta och vill spela med snabba omställningar mot vårat mål och då gäller det att vi ser upp med ett par av deras nyckelspelare. En av dem är tveklöst Yannick Bapupa som är ett sådant där ständigt orosmoment för motståndarförsvaren och som kanske får ses som lagets dirigent. Hasse Berggren (som åkte på en skada mot Örgryte i somras) är en annan profil som alltid tycks göra tio mål per säsong för den klubb han representerar, sedan 2008 är han tillbaka i Gefle igen efter utflykter till bland annat Häcken. Ytterligare en karaktär i Gävlelaget är målvakten Mattias Hugosson som ständigt står för en hög allsvensk klass.

Vad är då Gefles svagheter? Inför säsongen tappade man både rutinerade Thomas Hedlund (slutade) och Anders Wikström (Elfsborg) i backlinjen och det vore inte rättvist att säga att de luckorna fyllts på av likvärdiga spelare. Framåt har man tappat livsfarlige Amadou Jawo till guldsatsande Elfsborg och förhoppningsvis kan dessa minustecken bli tydliga i mötet med ett KFF som just nu är svåranalyserat formmässigt.