Ahlén möter nyförvärven – Axel Lindahl: ”Backar för att utvecklas”

15 januari, 2022 | Nyhet

Även om sex spelare och totalt 147 starter försvinner finns det intresse och en attraktivitet runt Kalmar FF.
För Axel Lindahl var det ett lätt val.
– Jag har ju funderat på vilka föreningar som skulle passa mig. Kalmar var en av dem. Dels för den fina fotbollen, men också för Rydström, trots att jag inte haft någon kontakt med honom innan, har jag förstått att han är en väldigt bra tränare. Det gjorde Kalmar attraktivt.
Den 26-årige västgöten glider ner i en stol på kansliet, rätt slutkörd efter ett Rydström-pass på drygt en och en halv timme.
– I dag var det tufft, men det är kul, träningarna är givande i en väldigt fin grupp och det känns som en bra miljö att utvecklas i.
Utveckling och utmaning står högst upp på agendan.
Det var anledningen till varför Lindahl valde att bryta kontraktet med norska mästarna Bodö/Glimt och flytta till Småland för tredje gången.
Han är tänkt som en direkt ersättare till Piotr Johansson trots att han aldrig spelat högerback. En utmaning som Lindahl gillar.
– Hade du frågat mig för ett år sedan – inte en chans. Över tid har jag börjat förstå hur man kan använda ytterbackar i dagens fotboll och jag har kvaliteter som lämpar sig bra för den positionen.
Vad tänker du på då?
– Framför allt att komma med fart, driva förbi spelare och den första pressen, öppna upp ytor, komma bakifrån, såna bitar. Även om jag inte spelat där innan tror jag positionen kommer att passa mig bra.
Defensiven då?
– Där har vi lite att jobba på, men jag älskar utmaningen. Rydström säger att det är lättare att lära sig försvarsspel än det offensiva. Jag är inte orolig. Vi har en hel försäsong på oss och med teori, praktik och en noggrann ledarstab ska det gå bra.
Du fastnade för Kalmar FF. Hur gick övergången till?
Han tvekar, funderar och säger till slut:
– Det är väl inte helt lätt att svara på. Det är flera parter inblandade i en övergång, men nu lyckades vi komma överens även om jag hade två år kvar på kontraktet i Norge.
Det här var den bästa lösningen för mig sett till möjligheter att utvecklas, speltid och förtroende. Jag är väldigt glad att jag är här i alla fall.
Ville du bryta kontraktet i Norge innan Kalmar kom in i bilden?

– Nej, jag lät min agent kolla intresset i Sverige och när jag förstod att det fanns något konkret öppnade vi den dörren.
Det blev bara en halv säsong i Nordnorge trots ett kontrakt på tre år.
Var din känsla att det inte skulle fungera i Bodö?
– Jag har hela tiden haft en bra dialog med tränaren Kjetil Knutsen, men de prioriterade andra spelare före mig i startelvan och jag ville inte sitta på bänken ett år till. Även om det varit en bra tid och utvecklande, så måste man få spela. Samtidigt fanns inte riktigt den position i laget som var klockren för mig. Jag konkurrerade som ytterforward i ett 4-3-3-system, och det är ingen optimal roll för mig. Jag tror jag kommer att få ut mer av mitt spel med ett lägre utgångsläge.
Så du blev värvad som utpräglad forward trots din bakgrund som yttermittfältare eller wingback?
– Ja och jag har ju inte den målproduktionen som är kravet på en anfallare i en sån miljö. Jag ser det inte som ett misslyckande för det är ett otroligt bra lag som spelar i Europa och vunnit Eliteligan två år i rad. Det har ändå varit en bra tid och jag har utvecklats mycket, dels fysiskt men också förstått vad som krävs mentalt för att spela på hög nivå. Så jag tar med mig mycket erfarenhet därifrån.
När kom KFF in i bilden?
– Under decemberledigheten och det gick ganska fort ifrån den första kontakten tills jag skrev på. Kanske en vecka. Snabba puckar.
Var inte Degerfors med i bilden med tanke på din bakgrund där?

– Jo, absolut, men jag kände att jag ville ha en ny utmaning för att utvecklas. Jag hade ändå varit i Degerfors i två och ett halvt år. Jag har Degerfors att tacka för väldigt mycket, men jag tror Kalmar är en bättre plats för mig att ta nästa steg med tanke på var jag befinner mig just nu.
Även om det inte funnits någon uttalad karriärplan – inte mer än en allsvensk hägring i unga år – så har målmedvetenheten varit tydlig.
Axel Lindahl är född och uppväxt i Lidköping. Ingen stad man direkt förknippar med fotboll. Eller har ni koll på Anders Rydén, Lidköpings enda a-landslagsman? Han spelad ytter i Heimer 1913-27. Här är bandyn ohotad etta (Micke Arvidsson) och det finns tennis (Anders Järryd) och brottning (Frank Andersson tog OS-guld med Lidköpings AS som klubbadress) på hög nivå.
– Det är en liten stad med begränsade förutsättningar. Jag kom upp i seniorfotbollen som 14-15-åring och började i division 4 och fortsatte i trean och tvåan i den lokala föreningen innan steget till Oskarshamns AIK i ettan. Jag har tagit den långa vägen och i rätt ordning, haha.
Definitivt ingen lätt väg.
Axel Lindahl har fått jobba mycket på egen hand, gnuggat på, tränat hårt, velat utvecklas.
Som alla unga med ambition så fanns drömmen om att kunna leva på fotboll, bli proffs.
– Även om jag hållit på med många andra idrotter i min uppväxt, så har det varit i periferin, fotbollen har alltid varit nummer ett.
…och du drömde om allsvenskan?
– Ja. Det sa jag tidigt till mina föräldrar. Men i första hand har det handlat om kortsiktiga mål – att ta kliv i min utveckling – och det har blivit väldigt tydligt i karriären genom att ta två säsonger i varje division innan nästa steg.
Hur hamnade du i Oskarshamn. Det känns inte helt naturligt?

– Mer av en slump, men på något sätt hade de koll på mig. De hade en skada i truppen och behövde få in en spelare snabbt. Jag åkte ner och skrev på en vecka innan seriestart 2016.
Det blev två säsonger på östkusten den gången.
– Filip Jägerbrink och Anton Agebjörn är nog de enda som är kvar.
Nästa steg – Superettan och Jönköping Södra – och turbulens. Direkt. Lindahl berättar.
– Jimmy Thelin hann dra till Elfsborg innan jag kom dit. Jörgen Wålemark fick sparken efter en tuff start. Christer Persson kom in, men han fick också gå. Till slut blev det Andreas Brännström som aldrig hade sett mig spela, sa han.
Inget bra utgångsläge med kontrakt över tre år. Konsensus: ny flytt. Den här gången i sidled till Degerfors.
Lindahl kom till en förening och ett passningsorienterat lag som gjorde honom till en attraktiv spelare. Så bra att Bodö/Glimt redan efter säsongen ville köpa loss honom. Degerfors sa nej.
Men efter den makalösa avslutningen på 2020 när brukslaget höll på att vaska ett utgångsläge där det bara behövdes en poäng på de tre sista matcherna (det gick bra till slut) så var norrmännen tillbaka. Även om det skulle spelas allsvensk fotboll på Stora Valla igen så gick ledningen i Degerfors med på affären.
– Det fanns inget att tveka på. De hade vunnit ligan det året, skulle ut i Europa. Den möjligheten gick inte att missa, säger Axel Lindahl.
Trots att det bara blev tio matcher totalt och ett mål i serien så är han nöjd med tiden i Norge.
Vad tar du med dig?
– Förståelsen för vad en grupp kan åstadkomma tillsammans. Det handlar inte alltid om att ha de bästa spelarna, mer att ha en grupp som fungerar ihop, som vill utvecklas. Det var väldigt tydligt i Bodö/Glimt och jag känner att det finns samma driv här, vilket lockade mig.
Finns det likheter mellan Bodö och Kalmar FF?
– Offensiven, bollinnehavet, viljan att äga matcherna. Men den kanske största anledningen, och det som kanske inte syns lika tydligt, är arbetsinsatsen, viljan att löpa.

FAKTA
Namn: Axel Lindahl.
Född: 4 april 1995.
Position: Ytterback/mittfältare.
Klubbar i karriären: Lidköpings IF (FK) – 2015, Oskarshamns AIK 2016-2017, Jönköping Södra 2018, Degerfors 2019-2020, Bodö/Glimt 2021, Degerfors 2021 (lån under hösten).
Familj: Mamma, pappa, två bröder.
Intressen: Golf (sju i hcp): ”Bästa avkopplingen. Inte så fysiskt, ett bra sätt att umgås, lite tävling. Det är klockrent. Jag var nere i Spanien under uppehållet och jag har redan testat en golfsimulator i Kalmar. När jag spelade i Oskarshamn var jag över och spelade på Ekerum.”
Utbildning: ”Jag har lämnat in den sista tentan. Sedan är jag klar ekonom efter tre års studier. Det har passat mig bra att ha något annat att tänka på. Det är däremot viktigt att ha sina prioriteringar rätt när man läser vid sidan av. Fotbollen är alltid nummer ett.”

Annons