Ahlén möter nyförvärven: Lars Saetra: ”Forwardsdrömmar”

7 maj, 2021 | Nyhet

Ett mindre lyckat år i Kina, två säsonger i en förening han egentligen inte ville spela för och inga framtidsutsikter i Tromsö.
Nu är Lars Saetra i Kalmar för att hitta tryggheten igen.
– Fyller man 30 som jag gör senare i år är det viktigt med trygghet.
En insikt som gör att han redan nu planerar för att köpa en lägenhet i stan. Kontraktet är ju ändå skrivet på tre år och han har blivit väl mottagen; känner sedan tidigare Erik Israelsson, då goda grannar i Stockholm och nu goda vänner, dessutom har han landsmannen Oliver Berg på plats.
Succé är kanske ett för värdeladdat adjektiv, men det är inte ofta man får se ett nyförvärv glida in i en ny miljö så enkelt, så övertygande, som om han varit här förut och verkar helt bekväm med ett helt nytt sätt att spela.
Inte med tanke på bakgrunden och hastigheten i transfern från det nordnorska laget.
Saetra blev medveten om Kalmar FF:s intresse den 30 mars, dagen innan vinterns transferfönster skulle stänga. Ett bud låg på bordet. Ett dygn senare var 29-åringen från Drammen klar.
Efter fem dagar i karantän och tre träningar på plats spelade Saetra från start i den allsvenska premiären mot Östersund i en backlinje som aldrig tidigare gjort en match tillsammans. Han kom dessutom från ett Norge där all matchverksamhet på försäsongen varit stängd.
Efter fyra matcher, åtta poäng, en fjärdeplats i tabellen och bara ett insläppt mål konstaterar han:
– Det har varit helt okej. Vi är ganska nöjda.
Du måste vara van vid den här typen av fotboll?
– Vi spelade med samma formation i Tromsö, ganska likt idémässigt, inte så bollinriktat som här, men det är kul. Jag trivs med det. Har vi boll så är alltid någon ledig, det finns alternativ. Då blir allt mycket enklare.
I Tromsö spelade Lars Saetra centralt som en av tre mittbackar, här till höger, vilket han trivs med.
Ni har dominerat matchbilden kraftigt, framför allt i de tre första matcherna. Har det varit lättare än väntat?
– Jag vet inte hur det såg ut innan, så det är svårt att säga. Känslan var god från start. Vi är bra både med och utan boll, kanske främst utan. Vår press har fungerat väldigt bra. Det förenklar jobbet för oss i backlinjen.
Du ser väldigt bekväm ut med bollen?
– Lugnet är väl en av mina styrkor och jag gillar att sätta upp bollen, bryta linjer med passningsspelet. I den delen kan jag betydligt mer. Nu har jag valt att växa in i det, spela lite enklare och i första hand komma i matchform. Det känns bättre och bättre.
Lars Saetra växte upp i Drammen där tätorten är kommungränsöverskridande med en befolkning på drygt 110 000. I tätorten bor omkring 82 000 invånare. Familjen är präglad av fotboll. Pappa spelade i näst högsta serien, syrran när hon var yngre och lillebror (Morten) är reservmålvakt i Strömsgodset, hemmaklubben.
Det var också i Strömsgodset som Saetra gick från pojklag, via juniorlag till a-truppen. En resa han gjorde tillsammans med gode vännen Lars Cramer som fanns i Kalmar FF åren 2013-2015. Han debuterade som 19-åring i Tippeligan (i dag Eliteserien) mot Fredrikstad. Efter fem säsonger valde han att flytta till Sverige.
– Kontraktet tog slut och det fanns en del intresse. Hammarby kom in, men jag tänkte säga nej. Superettan lockade inte, samtidigt, när jag började kolla såg jag vilket intresse det var, storleken på publiken, klubbhistorien, och varför inte vara med på resan upp i allsvenskan.
Så fick det bli.
Här fanns redan en liten norsk koloni: Lars Fuhre, Fredrik Torsteinbø och Jan-Gunnar Solli. Men också ett gäng ex-KFF-spelare: Erik Israelsson, Måns Söderqvist, Mats Solheim och tränaren Nanne Bergstrand. Några år senare dök även Melker Hallberg upp.
Det första kontraktet på 1,5 år förlängdes i november 2015 för att sträcka sig över säsongen 2018. Men i januari 2017 såldes Saetra till den kinesiska Baoding Rongda i näst högsta ligan.
Var det äventyret som lockade?
– Om nån säger att man väljer Kina för äventyret, eventuellt kulturen ljuger man. Det är pengarna som finns där som lockar, inget annat.
Saetra hamnade i en klubb som bara existerat i tre år med allt vad det innebär.
Hur var det?
– Speciellt. Jag fick flyga till Hongkong tre gånger för att fixa papper, bland annat visum, och lägenheten var väl sådär.
Hur gick det med språket?
– Jag och John Owoeri, förre Häcken-anfallaren, delade tolk. När vi spelade stod tolken på sidlinjen och översatte det coachen ville ha ut på engelska. Lite udda, faktiskt.
Vilken kvalitet höll fotbollen?
– I andradivisionen var det…rätt dåligt. Kineserna var inte skolade och därför utnyttjade alla lag tre importer, det som var tillåtet, som ofta var väldigt bra spelare.
Initialt gick det bra. Saetra var ordinarie första halvan av säsongen, då fick tränaren sparken. In kom en holländare som ville ha alla importerna på offensiva positioner, definitivt ingen norsk mittback. Saetra viftades bort, fick träna med andralaget, i en ännu sämre miljö, och hamnade i ett vakuum där första impulsen var att lämna.
– Jag ville ha mina pengar så jag väntade ut dem i en stad där det inte fanns något att göra. Så det blev mycket Netflix och Fifa.
Du körde också lite speciell egenträning har jag hört..?
– Ja, ja. Jag bodde på våning 29 och jag sprang upp och ner i trapporna. Det var…jättekul.
Vad sa grannarna?
– Inte så mycket, men de tänkte nog mer.
Du firade dessutom nyår med en familj som inte pratade engelska. Känns lite udda?
– Det är fan-i-mig otroligt att jag gjorde det.
Hur gick det?
– Bättre än väntat. Vi hade en app som översatte. Märkligt nog var det helt okej.
Tiden i Kina får sorteras in i äventyrsfacket och med en hygglig slant på banken var det sedan retur Norge.
– Jag tränade med Strömsgodset men letade efter något annat.
Varför då?
– Jag ville inte spela där, kände mig färdig i moderklubben, så jag fick kämpa mig igenom två säsonger och så gick det dåligt för laget. Ambitionen var att utmana mot en topp sex-placering. Istället höll vi på att åka ur. Kontraktet räddades i den sista omgången.
Nästa destination Tromsö. Saetra var en viktig pusselbit i en förening som bara skulle ner och vända i andraligan.
– Tränaren som värvat mig fick sparken ändå spelade jag frekvent. Startade 22 av 30 matcher och det gick bra. Vi tog oss upp igen.
Kontraktet var skrivet över 2021. Saetra var inställd på att fortsätta, men fick signaler som oroade.
– Deras långsiktiga plan var att föryngra med spelare från regionen och när Kalmar kom in och var väldigt intresserat och ville lösa mig blev valet enkelt.
Alltid mittback eller försvarsspelare?
– Jag var mittfältare fram till att jag flyttades upp i a-truppen, då blev jag mittback.
Där blir du kvar?
– Troligtvis, men jag gillar det inte.
Va, varför?
– Det är tråkigt. Du har allt att förlora som mittback, haha. Jag gillade verkligen att spela på mitten, men förstår förstås varför jag är mittback.
Saetra vill ändå skicka med en hälsning, lite bonusinformation, till sin nya huvudtränare.
– När vi jagade mål i slutet på matcherna i Tromsö blev jag uppflyttad på topp som target. En gång kom jag in från bänken och gjorde två mål på en kvart.
Istället för att ladda för premiär i Eliteserien med Tromsö borta mot mästarna Bodö/Glimt på söndag får Lars Saetra åka till Borås och möta Elfsborg i omgång fem av allsvenskan. Då blir det något helt annat än mötet med Sirius senast. Den här gången är det två helt olika ideologier som möts.
Då blir det väl en annan typ av fotboll?
– Inte för vår del, men jag såg matchen mot AIK och blev överraskad. När vi mötte Elfsborg med Hammarby var det ett spelande lag med stort bollinnehav, kombinationer och snabba omställningar. Nu spelade de väldigt mycket långt på den centrale anfallaren (Marokhy Ndione) eller i djupled på yttrarna och mycket inlägg.
Vad kommer att krävas av er?
– Elfsborg kommer att få slita med vårt presspel. Viktigast för oss mittbackar blir att hantera duellerna, det som (Sotirios) Papagiannopoulos gjorde så bra i den matchen, och få ned bollen till mittfältarna och fortsätta behålla initiativet. Då har vi en bra chans.
Även om Henrik Rydström växlat upp antalet närvarotimmar på Guldfågeln Arena finns ändå utrymme för annat: som en distansutbildning hemma i Norge med inriktning ekonomi och administration.
– Vi får se om jag kommer in. Jag tror det är smart att ha något att stå på när karriären är över.
Om det nu inte skulle rassla till i en fritidssysselsättning som upptar en del tid förstås. Trav har varit en passion i många år, både spelet och sporten. Saetra har naturligtvis koll på Kalmartravet och ser fram mot att kunna åka ut till banan, framförallt när det körs V75 på midsommar.
– Jag håller mig till V75 på lördagar och V86 på onsdagar. Det får inte bli för mycket.
Är fler i laget intresserade?
– Ola (Ragnarsson) är riktigt intresserad. Jonathan Ring och jag lirade V75 tillsammans förra veckan. Det gick väl sådär.
Blir det några pengar överhuvudtaget?
– Ja, det händer, inga två millar så jag kan sluta spela, men det kommer, haha.
FAKTA
Född: 24 juli 1991 i Drammen, Norge.
Familj: Flickvän Mitra, mor, far, syster, bror.
Position: Mittback.
Klubbar i karriären: Strömsgodset 2009-2014, Sandefjord 2011 (lån), Hammarby 2014 (sommaren)-2016, Baoding Rongda (Kina) 2017, Strömsgodset 2018-2019, Tromsö 2020, Kalmar 2021-.
Landskamper: Norge U19 (1).

#39 Lars Saetra
Annons