Ahlén möter Tobias Eriksson: ”Vi ska tävla fullt ut den här gången”

20 maj, 2022 | Nyhet

Tio säsonger, 214 allsvenska matcher och 29 mål.
Tobias Erikssons bokslut efter 2018 när han tog med sig familjen och flyttade tillbaka norrut för att avsluta karriären, börja om och bygga ett nytt civilt liv i den gamla hemstaden Sundsvall.
Det var planen.
Tre år senare är familjen Eriksson tillbaka i Kalmar.
Tobias Eriksson har signerat ett kontrakt över 2,5 år och blir analytiker på heltid i Kalmar FF den 1 juni, föreningen han representerade under ett decennium.
Hur gick det där till?
– Vi kände ganska tidigt att vi längtade tillbaka, saknade allt vi byggt upp här tillsammans: det sociala nätverket, staden i sig, säger Tobias Eriksson.
Intensiva diskussioner, tankar och känslor konkretiserades när familjen (Tobias, sambo Carolin och sonen Sixten) åkte ner på en veckas semester förra året för att känna efter ordentligt.
Sedan gick det fort.
– Jag åkte ner och kollade boende. Vi pratade med våra arbetsgivare och kunde ta med oss jobben hit. Vi köpte hus i september med tillträde i december.
Det här var naturligtvis inget som gick Kalmar FF förbi.
Tobias Eriksson och Henrik Rydström är goda vänner, umgås privat och höll kontakten under åren i Sundsvall. Jörgen Petersson hörde av sig, kollade läget, frågade om det fanns något intresse att syssla med fotboll, komma tillbaka till KFF.
– Det där var tudelat. Jag levde fotbollslivet under många år med allt vad det innebär. Nu hade familjen fått ett liv med lediga helger och sommarsemester. Samtidigt saknade jag fotbollen, den där speciella miljön. Initialt var det nej tack, men när Jörgen ringde i december och berättade att Festim Pasho blivit sjukskriven och föreningen stod utan analytiker så var det två tankar som slog mig: dels att jag ville ställa upp och hjälpa till och samtidigt känna om det kunde vara något jag ville syssla med i fortsättningen.
Eriksson inställde sig för tjänstgöring den 6 januari.
– Det var väldigt roligt och det kändes bra. Jag brinner för fotboll. Men det var väldigt mycket de tre första månaderna. Jag har varit intresserad av spelet fotboll och analyserat tidigare, men i första hand för mig själv. Här var det massor att sätta sig in i: verktyg jag aldrig använt, arbetssättet, hur Henke och jag skulle hitta en väg framåt.
Det blev tidiga morgnar, sena kvällar. Hundra procent på det civila arbetet och femtio procent i Kalmar FF.
En hög arbetsbelastning, samtidigt superroligt. Tobias Eriksson kände att han kunde göra ett bra jobb här.
– Jag har tillgodosett det Henke vill, men har inte kunnat eller hunnit addera saker som jag själv vill.
Om ett par veckor öppnar sig den möjligheten.
Jörgen Petersson:
– När det ryktades att Tobias var på väg tillbaka till Kalmar blev det intressant. Han fungerade så väl när han var här. Han känner föreningen och Henrik Rydström, vet vilka vi är och visade som spelare en analytisk förmåga. Festim Pasho har varit sjukskriven och har ett kontrakt som går ut efter säsongen och vi tittar på en annan roll för honom i föreningen framåt.
– När jag var överens med min arbetsgivare att avsluta min anställning den 31 maj tog jag det med KFF och frågade om det fanns möjlighet att fortsätta var vi överens, förklarar Tobias Eriksson.
Heltid som analytiker låter riskabelt. Finns det något stopp för hur mycket man kan arbeta?
– Jag har sagt till mig själv att verkligen försöka lägga mig på en vettig nivå, hitta en bra balans för jag vill också vara en närvarande sambo och pappa. Jag vet inte hur det landar när det samtidigt handlar om något jag brinner för. Men jag tror det kommer att fungera.
Vad är det som lockar med uppdraget?
– Henke och tränarstaben har kommit långt, satt principer och grunder, vilket gör jobbet väldigt mycket lättare, framförallt när jag får vara delaktig och ta ansvar. Att kartlägga motståndare är både intressant och roligt och dessutom kunna bidra med detaljer som ökar våra möjligheter att vinna matcher. För mig har det varit utvecklande att se fotboll på ett nytt sätt.
Vilka är dina huvuduppgifter?
– Analys av motståndare. Inför viker jag två-tre dagar för instudering. Materialet får Henke tre dagar innan match. Vi går igenom det tillsammans, diskuterar och två dagar innan avspark tar vi in det i träningen och kopplar ihop det med matchen.
Under matchen?
– Då sitter jag i ett bås på pressläktaren och skapar mig en bild av vad jag ser och presenterar två-tre klipp som vi tar upp i paus. I andra halvlek tittar jag mer generellt och är det något speciellt har jag direktkontakt med Stefan Larsson som tar det med Henke.
Efterarbetet tar Rydström till stora delar själv hand om.
– Då ser han om matchen och analyserar helheten. Jag tittar mer på nyckelsituationer. Materialet presenteras på genomgången dagen efter, sen släpper vi matchen och fokuserar på nästa.
Är du nöjd med utfallet av analyserna så här långt?
– Majoriteten av lagen vi mött har agerat som vi förutspått. Undantaget är Norrköping som gick från ett förväntat markeringsspel till att sjunka lågt i en 5-3-2-formation. Det kunde vi ändå snabbt korrigera och kontrollera. Det hade förmodligen varit svårare omvänt.
I den senaste omgången åkte Kalmar FF till Hisingen för att möta ett formstarkt Häcken. KFF var det lag som dominerade matchbilden under första halvlek. 1-0 efter 1.25, men Häcken kvitterade i minut 38 (Mikkel Rygaard) från en yta som på förhand ansågs vara något att hålla ett extra öga på.
– Häcken gjorde ungefär som förväntat. Precis som Hammarby vill de åt fickorna framför vår backlinje med sina två offensiva mittfältare, eller åttor. Mot Hammarby fungerade det utmärkt, vi kunde låsa dem, men här var underlaget annorlunda och det är det svårare att få bett i pressen och komma ut tillräckligt snabbt för att blocka skott.
Tobias Eriksson menar att det var en uppgift som ändå löstes på ett bra sätt, att det inte var anledningen till förlusten.
– Vi börjar bra i andra halvlek, matchen är jämn, sen kommer deras 2-1-mål. Jag vet inte riktigt vad som händer då. Det känns som vi blir stressade, inte riktigt orkar hålla i det vi pratat om. Där har vi en bit kvar: att orka hålla i, alldeles oavsett hur det ser ut, eller resultat i matchen. Den där noggrannheten, det paranoida…vi behöver komma dit.
Det finns ändå mycket att ta med sig, säger Tobias Eriksson.
– Häcken var plågat i paus och såg rejält trötta ut innan straffen. Vi måste se till att matchen lever så länge som möjligt, låta dem ta dåliga beslut och inte ge bort så enkla mål. Misstag kommer alltid att ske. Frågan är: vad gör vi då? Hur hanterar vi det?
Det där pratar ni om?
– Absolut Men vi behöver påminna oss kontinuerligt om att sätta grunderna, ta vara på att vi ofta har gynnsamma matchbilder.
Nu väntar Djurgården. Inte riktigt Kalmar FF:s favoritmotstånd. Statistiken är negativ. Bara under 2021 och 2022 har lagen stött på varandra vid fem tillfällen: två i serien, två i cupen och en träningsmatch. Kalmar FF har vunnit vid ett tillfälle – träningsmatchen.
– Vi vet vad som väntar. Djurgården har sett ut på ungefär samma sätt i flera säsonger. Systematiska och konsekventa, tunga och fysiska med många skickliga spelare.
Generellt, vad behöver ni se upp med?
– Deras spelvändningar, men också inspel och inlägg från kanterna.
Djurgården har en etablerad och skicklig trio centralt med Magnus Eriksson, Rasmus Schüller och Hampus Finndell som såg väldigt fina ut mot Malmö FF senast. Antar att ni har några idéer för att få stopp på dem?
– Det kan väl tänkas. Precis som i Hammarby och Häcken går mycket spel den vägen. Generellt, och om lag spelar på det sättet, är det en ambition att begränsa dem till så lite spel som möjligt.
Ni var besvikna efter cupförlusten i våras. Vad saknades då?
– Djurgården var tyngre, rejälare och vi var inte riktigt där då. Henke tog ett rejält snack efter den matchen och det har sett mycket bättre ut mot topplagen vi mött i år. Vi ska inte stå efter matchen och säga att vi inte tävlade fullt ut. Det är ambitionen.

Annons