Ahlén sätter betyg på lagdelarna – del 1

19 januari, 2022 | Nyhet

Henrik Rydström har tryckt på omstart. Säsongen är ganska exakt två veckor gammal. Isländske landslagsspelaren Davíd Kristján Ólafsson saknas fortfarande. Annars är samtliga nyförvärv på plats och i träning.
Nio in, om vi räknar utlånade spelare 2021, som är tillbaka för att försöka spela till sig en plats i truppen och lika många, nio, ut.
Emin Nouri avslutade sin långa och fina karriär. Henrik Löfkvist försvann efter tre skadefylld säsonger. Ett byte av målvaktsbesättningen var planerad.
Så långt ungefär som väntat.
Bröderna Ring och Douglas Bergqvist sa upp sina respektive optioner. Lucas Hägg Johansson och Nils Fröling hade utgående kontrakt.
Samtliga valde utlandsspåret.
I detta nu har 26 spelare från allsvenskan flyttat utomlands.
Det är som det är. Något som måste hanteras i en allsvensk kontext.
Vad betyder det att sex av spelarna som tillhörde kärnan av de 13-14 som användes frekvent under 2021 har försvunnit?
Kommer föreningen att ha samma träff på nyförvärven som förra året?

Finns det ungdomar som tar steg?
Tre veckor in i januari är det här en första utvärdering av Kalmar FF:s trupp. En genomgång av varje lagdel och ett betyg.
Det hinner säkert hända mer innan den allsvenska premiären mot Malmö FF. Betyg kommer att ändras.
Men så här långt. Håll till godo.

MÅLVAKTER
Betyg: 3+
In: Ricardo Friedrich, Jakob Kindberg, Casper Andersson.
Ut: Lucas Hägg Johansson, Tobias Andersson.
Kommentar: För första gången på väldigt länge byter Kalmar FF hela sin målvaktsbesättning. Valet är medvetet. Lucas Hägg Johansson har varit i stort varit uttalad etta under fem säsonger med några kortare avsteg. Nu har han fått flytta på sig även om det fanns ett kontrakt som ”tvåa” att ta ställning till.
Egentligen en ganska naturlig utveckling med tanke på Henrik Rydströms filosofi och hur det påverkar målvaktsspelet.
LHJ:s styrka har varit närspelet, hans förmåga att blixtsnabbt läsa av situationer, framför allt i sitt eget målområde. Det har däremot funnits brister i det proaktiva – att agera förebyggande – utifrån vad som händer med ett lag med stort bollinnehav och en backlinje som står högt.
Rydström kräver större delaktighet, en målvakt som blir den där extra utespelaren som är nödvändig i dagens fotboll. Både defensivt offensivt.
Ricardo Friedrich har ett cv som ingen annan målvakt suttit inne med som Kalmar FF rekryterat genom åren: totalt 120 matcher i RoPs, Bodö/Glimt och Ankaragücü, samtliga i respektive länders toppliga.
Om allt faller på plats – och varför ska det inte göra det – så är känslan att KFF lyckats hämta in något från en hylla som bara för ett drygt år sedan var helt omöjligt.
Betyget på helheten är svårt att sätta med tanke på att vi inte har sett någon av de andra två målvakterna i elitmiljö.
Ricardo kan, om allt stämmer, cv och referenser, höja betyget till en fyra själv.
Kindberg kommer från division 1 norra. Överlastad med goda vitsord och hög ambitionsnivå. Föreningen har skannat av allsvenska och superettanbänkar, men landade, när allt skulle kokas ner, i en målvakt (Kindberg) från ett undre-halvan-lag i den norra ettan. Scoutrapporten redovisar en målvakt med hög ambition, offensiva kvaliteter och en tålighet att kunna träna och spela över tid.
Unge Casper Andersson, Rödeby-produkten, fyller 17 år först i slutet på juni och är i första hand med för att se och lära.
Känslan är ändå att KFF har höjt nivån på sin målvaktsbesättning.

BETYGSSKALA
1: Håller inte
2: Godkänt, inte mer
3: Bra allsvensk nivå
4: Garanterad övre-halvan-leverans
5: Allsvensk toppklass

Del 2 – försvarsspelare – torsdag

Annons