Jörgen Petersson: ”Truppbygge – ett evighetsjobb”

14 februari, 2023 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

Robert Gojani är Kalmar FF:s senaste nyförvärv.
En 30-plussare.
Hur väl stämmer det med ambitionen att föryngra truppen?
Rätt bra visar det sig.
Han kommer in som en direkt ersättare till Erik Israelsson som är tre år äldre.
Sportchefen Jörgen Petersson accentuerar bara resonemanget när han redovisar åldersutfallet i årets trupprenovering
Spelare ut-in:
Johan Stenmark-Rony Jansson/5 år.
Lukas Rhöse-Sebastian Nilsson/3 år.
Erik Israelsson-Robert Gojani/3 år.
• Oliver Berg-Mileta Rajovic/6 år.
• Filip Sachpekidis-Saku Ylätupa/2 år.
• Victor Backman-Isak Vidjeskog/3 år.
Lån ut-in:
• Sebastian Nanansi-Elias Olsson/1 år.
Ej ersatta:
Papa Diouf.
Adnan Kojic.
– Samtliga spelare som kommit in är yngre än de som ersatts. Samma sak inför 2022. Minus Ricardo Friedrich så var alla nyförvärv yngre än de som lämnade. Trafiken in och ut måste landa rätt. Vi tittar även på skadebakgrund som påverkar tränings- och matchnärvaro. Henrik Rydström och Henrik Jensen vill ha intensiv fotboll och tuffare träning, förklarar Petersson.
Helt nödvändigt, av två skäl: dels blir alla som är kvar ett år äldre – och det finns en ambition att föryngra för att hela tiden kunna hålla en bra balans åldersmässigt i truppen och på det sättet kunna få utväxling på två fronter: sportslig utveckling och försäljningspotential.
Men andra ord ett evighetsjobb.
Men också ett arbete som var nödvändigt att göra efter säsongerna 2019 och 2020. Vid tiden hade Kalmar FF stora trupper, många på långa kontrakt och i ”fel” ålder.
– Åldersmässigt fanns det många erfarna spelare. Problemet var att många av dem inte spelade. Det var en stor lönebit att hantera och att lägga pengar på erfarenhet som inte kommer till spel av olika skäl, är om vi ska vara ärliga, inte bra över tid.
Bara på två år har det hänt mycket. Mahmoud Eid, Maxwell, Henrik Löfkvist, Moestafa El Kabir, Chidi Nwakali, Rafinha, Gbenga Arokoyo – skadedrabbade eller utkonkurrerade – är några exempel på spelare som växlats ut.
När Kalmar FF och Jörgen Petersson bygger trupp ha man valt att ”boxa in spelarna” i fyra ålderskategorier med underrubrikerna:
• Lärling och anpassningsfas.
• Etablering och potentiell försäljning.
• Etablerade allsvenska spelare (prime-time startspelare).
• Kulturbärare.
– Det som ändrats till i dag är att spelarna i de två senare kategorierna spelar och tränar och är basen i laget. I dag har vi en mycket bra balans i truppen, så bra som Kalmar FF kan ha givet förutsättningar, det som vi strävat efter och lyckats finjustera efter ett antal fönster.
Hur viktig är åldersstrukturen?
– I grunden handlar det naturligtvis om tillräckligt bra spelare. Vi har ett av allsvenskans bästa mittbackspar i Lars Saetra och Rasmus Sjöstedt, då finns ingen anledning att konkurrensutsätta dem med någon som är 30 år. I det fallet spelar ålder roll. Ta Mileta (Rajovic). Det fanns andra namn i omlopp när vi skulle ersätta Oliver Berg, en hel del allsvensk rutin, äldre spelare, kortare kontrakt, dyrare lösning. Där gick vi för kombinationen: spelartyp, ålder och längre kontrakt. Ingen transfer är väl den andra lik, men helt avgörande är hitta balansen mellan ålder, erfarenhet, försäljningspotential och ryggrad.
Jörgen Petersson får många ”goda” råd på vägen och rätt många landar i att det är viktigt att förlänga kontrakt som går ut, gärna med nya långa, och samtidigt rekrytera nytt. En ekvation som är lite svår att leva upp till.
– Vi har inte ekonomi för mer än 22-23 spelare och då gäller det att vi är så noggranna som möjligt. Så fort du förlänger ett kontrakt, så stänger man också en plats. Det måste finnas utrymme för nya spelare, spelare underifrån, så det är en ständig process, ett sorts dragspel. Alla vill se kontinuitet, men alla vill också se nya spelare värvas in.
En jäkla balansgång enligt Petersson.
– Vi har en pågående dialog med tränarna: Vilka kommer att ta kliv? Vilka ska vi konkurrensutsätta? Vilka ska vi inte konkurrensutsätta? Vad händer om Calle Gustafsson försvinner i sommar – finns det täckning? Alla dess frågor är viktiga att få med sig. Det är mycket mer komplext än att bara ta bort en äldre och ersätta med en yngre.
Det finns inte heller något självändamål att trycka in unga spelare i truppen för att sänka medelålder. I svensk elitfotboll finns 60 akademier. Ungefär lika många spelare, 55-60, klarar att ta steget på årsbasis, alltså en per förening. Kalmar FF har varit bortskämda med bra kullar de senaste åren. I gruppen födda 2000 och framåt har drygt ett tiotal tagit sig in i elitfotboll och tre av dem har blivit utlandsproffs.
Den takten är givetvis svår att bibehålla. Den nödvändiga uppgraderingen av akademin som rullar ska i framtiden öka möjligheten att få upp bättre utbildade spelare, spelare som klarar steget och etablerar sig i a-laget, lex Calle Gustafsson, Nisse Fröling och Isak Jansson.
– Det är ingen hemlighet att vi jobbar hårt för att förlänga med Calle. Sen är vi medvetna om att det finns utmaningar i det. Romario och Nahom Netabays avtal går också ut. Hur gör vi då för att skydda oss själva? Blir alla tre kvar kommer truppen att se ut på ett sätt och omvänt på ett annat. Du får jobba med spåkula och samtidigt ha en vardag som fungerar.
Petersson ler.
För att skapa en bättre ekonomi, bygga kapital, som i förlängningen ger större utrymme till att förstärka a-truppen, krävs försäljningar.
I det sammanhanget har vi sett ett trendbrott i vinter: Oliver Berg till Djurgården och Henrik Rydström till Malmö FF har gjort klubbchefen Markus Rosenlund lite nöjd plus att Jörgen Petersson fått möjlighet att lösa samtliga tre nyförvärv – Mileta Rajovic, Saku Ylätupa och Robert Gojani – från gällande kontrakt.
– En ny styrka? Ja, i viss mån. Vi har bättre kontroll och det finns en del medel att använda, men vi pratar fortfarande om låga siffror jämfört med konkurrenter.
Snittålder i truppen just nu är 25 år.
Startelvorna Henrik Jensen skickat ut mot Bodø/Glimt, Mjällby och AC Horsens har varit äldre, nu senast 28,4 år.
– Vi behöver över tid spela fler unga spelare, ge dem minuter, Då får vi per automatik ett yngre lag där det ska finnas fyra-fem lite äldre att luta sig mot.
Hur tänker ni där?
– En del är senare i utvecklingen, behöver mer tid. Det utrymmet har vi inte riktigt nu. Hammarby har löst det med sitt Hammarby TFF och Malmö FF med Olympic-samarbetet. Det är en framtidsfråga som vi börjat diskutera, säger Jörgen Petersson.

Annons