KFF-ledningen om problemen: ”Var ska alla byta om?”

17 mars, 2022 | Nyhet

Om drygt två veckor spelas allsvensk fotboll Guldfågeln Arena.
IFK Kalmar 1 april.
Kalmar FF två dagar senare, 3 april.
Så långt är det inga problem.
IFK Kalmar blir ett välkommet tillskott på en arena som bara används vid 15 tillfällen om året. Föreningen räknar med att kunna flytta över hela sin elitverksamhet – a-och akademi – efter nyår och får då tillgång till kansli och egna omklädningsrum på den östra sidan av GFA.
Men den här säsongen får IFK Kalmar använda bortalagets omklädningsrum på den västra sidan och gästande lag (AIK den 1 april) får tillgång till en del av Kalmar FF:s utrymmen för ungdomslagen.
En lösning som fungerar så länge inga andra matcher krockar med IFK Kalmars.
– Om IFK Kalmar har match på GFA och vi har en u-match på Gasten samtidigt finns inget omklädningsrum till våra motståndare. Ska till exempel IFK Göteborgs u-lag tvingas byta om på bussen? Skulle U19 och U17 spela samtidigt, vilket kan hända, finns ETT omklädningsrum till fyra lag.
Klubbchefen Markus Rosenlund och sportchefen Jörgen Petersson är på allvar oroliga, både på kort och lång sikt.
Problemet finns redan och hur det kommer att se ut över tid när även IFK Kalmar flyttar in med sina elitlag på ungdomssidan vågar de inte tänka på.
– Vi har varit tydliga med att vi tycker det är bra att IFK Kalmar flyttar hit men det får inte ske på bekostnad av att vi får sämre förutsättningar. Vi är i en situation där vi vill förbättra våra förutsättningar, inte tvärtom. Det går inte ihop om det inte görs investeringar, säger Markus Rosenlund.
Jörgen Petersson:
– Diskussionen med kommunen har varit igång sedan jag kom hit 2017, förmodligen längre än så.
Vad får ni för respons?
– Att alla förstår. Men det händer inget. Jag vet inte hur vi ska göra. Om någon vet…
Grundproblemet menar KFF-duon är att man byggt ett träningsområde men inte tillräckligt med omklädningsrum eller planer.
– Vi ska ha en utvecklande träningsmiljö som står på tre ben, varav två är: 1) Spelarrekrytering som är tillräckligt bra (internt och externt), 2) Vi ska ha tränare som utbildas och fortbildas i föreningen. Det blir två meningslösa ben om vi inte har faciliteter och planer (ben 3) utifrån våra behov.
Brommapojkarna är den förening som svenska kommunalpolitiker brukar använda som exempel för att jämföra behov med den egna lokala verksamheten. ”Där tränar man minsann tre lag på samma plan. Där går det bra” är ett argument som brukar höras.
Helt uppgår väggarna, menar Jörgen Petersson.
– BP har i dag 4 000 spelare, vi 360. Deras 4 000 spelare har större möjligheter att träna mer och oftare än våra 360. Visst, de kör ihop tre lag på samma plan ibland, precis som vi gör, men de kan träna varje dag.
– I åldrarna 13 till 16 år har vi omkring 100 spelare som delar träningsyta under tre pass i veckan. Vi får inte fler tider. Alla våra lag är överallt i Kalmar och tränar. Här ute finns varken tid, plats eller omklädningsrum.
Precis som för många andra föreningar i allsvenskan är Kalmar FF i starkt behov av att rekrytera, utveckla och i förlängningen sälja spelare.
– Ur ett konkurrensperspektiv är det avgörande om vi ska kunna locka talanger från övriga Sverige. Kan vi inte erbjuda tillräckligt med träning och bra faciliteter blir rekryteringen väldigt mycket svårare och då spelar det ingen roll hur hårt våra tränare jobbar och fortbildar sig. Den delen är extremt viktig.
Kan ni beskriva nuläget med tillgång till planer?
– Vintertid finns en plan – konstgräset – som är klassad som elitarena där vi och IFK Kalmar tränar med a- och akademilag. Sen finns en del strötider för u-lag. På sommaren finns Gasten A som i princip tål ett pass om dagen. Gasten B håller inte alls och konstgräset, som inte går att vattna, är inte speciellt behagligt sommartid.
Summera?
– Utan att IFK Kalmar flyttar hit fullt ut har vi extrema problem med träningstider. Nästa år ska deras a-lag och akademiverksamhet bedriva sin träning här till hundra procent. Om vi redan har problem och adderar den mängden plus problemen med omklädningsrum så kommer det aldrig att fungera.
Över tid vill Kalmar FF ha all verksamhet samlad på samma ställe, inte sprida ut ungdomarna som är fallet i dag.
– Här finns redan ett område som med små justeringar skulle fungera. Dessutom finns ett värde i att 10-åringar tränar inom samma område som a-laget som då får möjlighet att mötas på ett naturligt sätt. I dag är vi en splittrad förening. Vi tror också att det är bra för andra föreningar om de får avlastning på sina ytor i sitt närområde.
Hur ser behovet ut?
– En fullstor plan och en sjumanna, varav en måste vara konstgräs för att klara belastningen. Det är ett minimum och det inkluderar befintliga planer och att vi lyckas få till inomhushallen.
Går det att lösa problemet med omklädningsrum?
– I dag finns en byggnad mellan konstgräset och Gasten A, ett servicehus med el och toalett. Där finns en byggrätt och en färdig skiss med fyra omklädningsrum, samlingsrum och domarrum. En väldigt bra lösning, men det ska göras också.
Kalmar FF är den enda föreningen i allsvenskan som inte har tillgång till en inomhushall i sitt närområde. Tillsammans med IFK Kalmar har man initierat ett arbete med att få till en hall på 70×40 meter. Kalmar kommun har öronmärkt ett investeringsstöd på 25 miljoner kronor.
– Om allt går som det ska med detaljplanen har vi ett besked i november om vi får bygga eller inte. Om det går riktigt bra kan vi ha en hall uppe tolv månader senare, runt årsskiftet 2023-2024.
Under tiden har Kalmar FF lämnat in en ansökan om att få sätta upp en portabel inomhushall (40×20 meter) på den byggrätt som finns där parkeringen i anslutning till konstgräset finns i dag.
– Hallarna är nödvändiga. Kraven på faciliteter är mycket annorlunda än bara för tio år sedan. Det hjälper inte att vi gamla stötar pratar om att vi minsann spelade på grus. Ingen vet vad det är i dag, säger Jörgen Petersson.
Inomhushallar, fler planer, all verksamhet samlad på samma ställe.
Kalmar FF är oroliga för att tappa konkurrenskraft över tid.
Men det är den omedelbara vardagen som är akut.
Var ska alla byta om?

Text skriven av Peter Ahlén

Annons