Peter Ahlén möter nyförvärven: Oliver Berg – fotbollsnörden

12 februari, 2021 | Nyhet

Jo, jag hör rätt. När intervjun är över ska Oliver Berg åka hem till lägenheten i centrala Kalmar, starta sin dator och titta på den nyss avslutade träningen. Fifa eller Football Manager brukar vara det naturliga valet av fritidssysselsättning för rätt många fotbollsspelare, alldeles oavsett nivå.
Oliver Berg tänker annorlunda.
Oliver Berg tänker fotboll, fotboll IRL, 24/7.
– Jag är rätt säker på att jag tagit steg som spelare på grund av, eller tack vare att jag är nyfiken, vill lära mig mer.
Nyförvärvet från Giffarna i Sundsvall nöjer sig inte med att analysera lagets träning, sin egen insats. Han kollar seminarium med tränare, övningar, hur olika lag jobbar med presspelet, för att ta några exempel. Pep Guardiola är förebilden, lag som just nu är intressanta att följa är Leipzig och Salzburg. Kevin De Bruyne förebilden som spelare.
– Om det är ovanligt? Jag vet att jag är extrem, en fotbollsnörd, och ibland kan det bli för mycket. Samtidigt tänker jag som Henke (Rydström): Det kan inte bli för mycket fotboll, haha.
Oliver Berg vänder gärna på resonemanget.
– Jag vet ju exakt vad Henke vill när jag kommer till träningen. Det är det inte alla som gör. Jag pratar och diskuterar med tränarna och kan också hjälpa andra spelare som inte har samma erfarenhet. Så här långt har jag fattat allt vad Henke sagt, vad han vill, sedan ska man göra det tillsammans som en grupp också.
Hade det funnits en dejtingapp för fotbollsnördar hade 27-åringen från Norge och Kalmar FF:s huvudtränare varit en perfekt match. Rydström är också den avgörande faktorn för att det blev en flytt till det sydöstra hörnet av Sverige, istället för Uppsala.
– Jag var nere i Uppsala och träffade honom. Filosofin tilltalade mig innan och när han började prata om hur han ville använda mig som falsk nia föll bitarna på plats. Jag gillar även hans värderingar utanför jobbet, att du är fotbollsspelare 24/7; arbetsmoralen, ansvarstagandet och att åldern är ointressant för fortsatt utveckling.
Rydström lämnade Sirius och Berg skrev ett flerårsavtal med Kalmar FF istället.
För att förstå arbetsmoralen får vi flytta oss tillbaka i tiden och omkring 76 mil i nordvästlig riktning och landar i Gjøvik, 1,5 timmes bilresa norr om Oslo, och centralort i Innlandet Fylke med cirka 30 000 invånare.
– Många tänker i första hand på någon som springer mycket när man pratar arbetsmoral. För mig är det något annat. Det handlar om att komma till träning och jobba med de små detaljerna. Du behöver inte göra storslagna saker varje dag, gör de enkla sakerna så bra det bara går. Över tid, säg ett år, eller en karriär, så ger det god utdelning. Stanna kvar efter träningen, kör någon övning, kanske rehab, lite taktik, för att vara redo för nästa dag.
Oliver Berg säger att han alltid tänkt så. Som liten gick han ut och sprang innan skolan började.
Vad kommer den inställningen i från?
– Morsan och farsan. Båda har idrottsbakgrund. Pappa främst fotboll. Jag hade honom som tränare från sex till 15 år. Mamma friidrott, 800 och 1 500 meter. Löpgenerna har jag väl fått den vägen – och träningsivern.
Blir du en kravställare i gruppen också?
– Jag är byggd för att jobba hårt. Det får gärna göra ont. Alla gillar inte det och jag är van att lägga in mer i potten, men då får man försöka pusha på ett positivt sätt.
Inget lämnas åt slumpen.
Det går igen i klädseln: Svarta, dressade byxor, vit skjorta, svart tröja och svarta munkskor (double-strapped). Stilrent, klassiskt.
SK Gjøvik Lyn är moderklubben där han ibland delade träningsplan med Ingvild Flugstad Östberg, skidstjärna och vid tiden stjärna i damlaget. Men skidor har aldrig varit aktuellt, även om han garanterar sin suveränitet i grenen om det skulle behöva bevisas i sin nya klubb.
Karriären fortsatte i Raufoss, division 1-lag där han tog en fast plats som 16-åring.
– För mig hade det varit bättre att komma till en större förening med bra akademi i den åldern. Den konkurrensen hade varit nyttig. Dessutom skulle jag lämnat Raufoss när treårskontraktet gick ut. Men jag är lojal, gillade tränaren och blev kvar två år till.
Nästa steg – Odds BK i högsta ligan. Ett topplag, men aldrig tillräckligt bra för att hota om titeln. Det gick helt okej med en otroligt krävande tränare i Dag Eilev Fagemo.
Var han för hård?
– Nej, mer att spelsättet inte passade mig. Han spelade med en ”sexa” och två åttor” på mitten, jag var åtta och det var bara box-till-box-med uppgift att mig in i straffområdet och nicka in mål. I Sverige är det mer taktiskt, till exempel hur man letar upp bra ytor. Det passar mig mycket bättre än den powerfotboll vi praktiserade i Odds BK.
Att förlänga efter tre år var aldrig aktuellt. En plats som backup till höger i backlinjen som erbjöds lockade inte.
– Jag spelade med Martin Broberg det sista året. Blev god vän och kollade på allsvenskan med honom. Bytte till samma agent och han började plantera mitt namn i Sverige.
I februari 2018 skrev Berg på för Dalkurd. Han visste inte vad som väntade. Det visionära projektet med en miljardär som storsponsor fick aldrig riktigt fäste. Borlänge blev Uppsala som blev Gävle där matcherna spelades.
– Azrudin Valentic är en fantastisk tränare. Tyvärr fick han sparken och när Johan Sandahl kom in gick jag från ordinarie till att få några minuter under sommarens träningsmatcher. Det visade sig att det var någon annan som tog ut laget.
Tvåårskontraktet avslutades redan augusti 2018 då Sundsvall kom in. Det året landade Giffarna på en fin åttondeplats. Året efter åkte man ur, Joel Cedergren fick sparken, och återtåget 2020 stannade på vägen.
– Resan i Sverige har varit strulig, upp och ner. Det har varit tre otroligt jobbiga år. Nu hoppas jag på något annat.
Stökigt?
– Nej, men det tog väldigt mycket energi när laget inte kunde leva upp till förväntningar. Det bryter ner. Ändå har jag växt som spelare och människa, lärt mig massor av duktiga instruktörer som Valentic, Cedergren, Tony Gustavsson, Ferran Sibila, Andreas Pettersson och Henrik Åhnstrand.
Personligen kan inte Oliver Berg klaga på 2020. Han var en spelare som växlade upp i sin offensiva centrala position och samlade ihop 15 poäng, nio mål och sex assist.
Nu är han i Kalmar och medveten om att här finns också krav på förflyttning i riktning uppåt, framåt.
– Tråkstämpeln på Kalmar verkar finnas kvar där ute, men då har man dålig koll på vad Henke gjorde i Sirius. Det kommer krävas mod, tålamod och tro på det vi gör. Men jag tror på det här projektet, potentialen finns.
Har du någon personlig målbild?
– Morsan brukar fråga: Vad ska du bli bättre på i år? Omöjligt att svara på, det är ju så mycket. Viktigast är att vara koncentrerad och påkopplad varje dag.
Är du tuff mot dig själv?
– Jag har extrema krav på mig själv samtidigt som jag håller det jag kan högt. Det gäller att hitta balansen mellan dessa två ytterligheter, vara nöjd i det missnöjda, kanske man kan säga.

FAKTA
Född: 28 augusti 1993 i Gjøvik, Norge.
Familj: Mamma, pappa, en syster.
Position: Mittfältare, forward.
Klubbar i karriären: Gjøvik – 2009, Raufoss 2010-2014, Odds BK 2015-2017, Dalkurd 2018 februari-2018 augusti, Sundsvall 2018 augusti-2020, Kalmar FF 2021-.
Bor: Centrala Kalmar.

…andra norrmän i Kalmar FF

Kim Larsen
Norrmannen med det Gasolin-doftande namnet hämtades in från danska Herfölge inför säsongen 2006. Gjorde inget större avtryck – eller ett mål på totalt nio matcher. Har representerat samma förening som Oliver Berg – Odd Grenland.
Betyg: 1 (Skala 1-5).
Mats Solheim
Fick ingen bra start i KFF. Drog korsbandet i en försäsongsmatch mot AIK borta och missade hela 2012. Väl på planen blev han omedelbart populär bland fansen på Guldfågeln Arena. Inställning och vinnarskalle var två spetskompetenser. Trots sin längd, 178 centimeter, var Solheim duktig på att ta sig in i straffområdet och bli ett hot i luften. Lämnade KFF för Hammarby efter tre år. Är nu tillbaka i Norge där han representerar Stabaek.
Betyg: 3+.
Jörgen Skjelvik
Klasspelare som kom till KFF efter att ha varit utlånad till Helsingborg från Stabaek under 2011. Imponerade under sin första säsong på som vänsterback eller yttermittfältare till vänster. Året efter gick han skadad under hela våren och spelade bara en match innan norska topplaget Rosenborg utnyttjade en klausul i kontraktet och löste honom från KFF. Fortsatte karriären i Los Angeles Galaxy. Spelar nu i Danmark för Odense.
Betyg: 3.
Lars Cramer
Målvakten från Strömsgodset kom till KFF inför säsongen 2013 och hamnade på bänken som backup bakom Etrit Berisha fram till han lämnade för Lazio i sommarfönstret. Ordinarie under i stort sett hela 2014 innan Ole Söderberg tog över i de sista åtta matcherna. Delade på sysslan med Söderberg kommande säsong. Lämnade för Ålesund innan kontraktstidens slut. Avslutade oväntat karriären efter säsongen 2016 för att satsa på läkarstudier vid Bergens universitet.
Betyg: 2+.
Björnar Holmvik
Kom in sommaren 2013 som ersättare till Skjelvik från Sandnes Ulf. Skrev ett kontrakt på ett år men försvann redan i vinterfönstret 2014 (Fredrikstad). Gjorde ett fantastiskt vackert mål mot IFK Göteborg på GFA. Har avslutat karriären. Tränare i FK Vidar.
Betyg: 2.
Tor Öyvind Hovda
Central mittfältare som plockades in för att fylla hålet efter Henrik Rydström 2013. Hovda kom med goda vitsord efter många år som pådrivare i Hönefoss. Hade svårt att övertyga Hasse Eklund och åkte in och ut ur laget. Samma sak när Peter Swärdh tog över och norrmannen lånades ut till Åtvidaberg sommaren 2015. Återvände till Norge och Sarpsborg 08 inför 2016.
Betyg: 2.
Harmeet Singh
En av sex sommarförvärv 2017. Det blev bara tio matcher, fem från start, innan han skrev på för Sarpsborg 08 i februari 2018. En av många misslyckade sommarinvesteringar i KFF.
Betyg: 1.
Geir André Herrem
Gjorde en fin vår i topplaget Bodö/Glimt 2019 innan KFF lockade honom till Sverige i sommarfönstret med en hög lön. Skadad under långa perioder och blir väl mest ihågkommen för att han gjorde mål i kvalmatcherna mot Brage och Jönköping Södra.
Betyg: 2.

Annons