Rosenlund om bokslutet: ”En resa vi inte klarat utan hjälp”

27 februari, 2023 | Nyhet

TEXT: PETER AHLÉN

2020: + 900 000 kronor.
2021: + 9,2 miljoner kronor.
2022: + 1,9 miljoner kronor.
Tre år av plusresultat, 77 miljoner i omsättning (den högsta sedan 2012), eget kapital på 15 miljoner, likvida medel i storleksordningen 13 miljoner och pengar på banken.
Bokslutet för 2022 är klart.
Kalmar FF har bra koll på finanserna. En utveckling som var svår, eller mer korrekt, omöjlig att se framför sig efter 2019.
Sex år av ekonomisk misär och ett totalt underskott åren 2013-2019 på 60 miljoner. Det egna kapitalet var nere på 2,8 miljoner, alla varningslampor blinkade rött och manöverutrymmet var i stort sett obefintligt.
Klubbchefen Markus Rosenlund har därför inga problem att rama in nuläget och varför det ser ut som det gör.
– Om man tittar var vi befann oss efter 2019 så är det otroligt starkt av föreningen att under tre år leverera plusresultat och under tiden byggt eget kapital som är uppe i ungefär 15 miljoner kronor. Det har varit en resa, men nu står vi på en betydligt fastare grund.
– En förklaring som verkligen inte ska förringas är den akuta hjälp vi fick av riskkapitalet (Kalmar Transferintressenter AB) som bildades i skarven 2019-2020 och tillförde ett tillskott som var helt nödvändigt.
Utan det?
– Vi hade kanske, jag säger kanske, löst det ändå, men, ja…
Markus Rosenlund klev in på kontoret hösten 2020 och har varit med om resan som tvingade fram en total genomlysning av verksamheten och en strukturell och ekonomisk omorganisation, för att i första hand få kontroll och sedan börja bygga om och nytt.
Ni gick in i året med en prognos på + 438 000 kronor och går ur året med ett plus på 1,9 miljoner. Då är det väl bra, eller?
– Som du känner mig så vill jag hela tiden prestera ännu bättre. Det är så jag fungerar.
Vi har ett nyckeltal på att det egna kapitalet ska vara 25 procent av omsättningen. Just nu är det cirka 19 procent. Vi har en bit kvar. Målet är att alltid redovisa plusresultat och att vara bättre än prognosen, så då är det väl okej.
Ansiktsuttryck och kroppsspråk säger något annat.
– I oktober trodde jag det skulle bli ett bättre utfall, sedan har det inträffat saker som förändrat den bilden.
Som vad?
– Vi valde att dunka in hela summan, 1,7 miljoner, som Tillväxtverket krävt tillbaka som trycker ner resultatet. Vinner vi i förvaltningsrätten så blir det en positiv effekt 2023.
Jag tycker man ska jobba så. Vi valde också en del investeringar för framtiden i slutet på året, plus att vi fått en kostnadsökning totalt sett under hösten som blev lite högre än vad jag estimerade: resor, logi, inköp. Alla priser har stuckit iväg, tyvärr, och det har slagit ungefär en miljon på resultatet.
Även om omsättningen ökat från 68,9 miljoner till 77 miljoner så är de facto så att kostnaderna ökat med 15 miljoner till 75 miljoner.
– Mycket pengar. Det gäller att vi har koll på läget framåt. Med tanke på hur omvärlden ser ut blir det ännu viktigare. Alla är medvetna om situationen och det betyder att det kan bli lite fyrkantigt igen.
– Vi har byggt in en marginal för 2023 om kostnaderna fortsätter öka. Samma sak om vi ser en effekt av att folk inte har möjlighet att köpa biljetter i samma utsträckning och företag inte har råd att gå in med kapital i samma omfattning. Vi har en krockkudde, inte så stor, men tillräcklig för att vi ska kunna komma ut med ett plus även efter 2023.
Hur ser prognosen ut?
– Ungefär ett par hundra tusen plus.
Hängslen och livrem?
– Alltid.
Finns det avsteg från försiktighetsprincipen?
– Ja, men inte så försiktigt att vi inte skapar tillräckligt bra förutsättningar för a-laget.
Jörgen Petersson får en ram han är nöjd med. Vi får skruva på andra saker istället.
Budgeterade mål för publik och marknad uppfylldes. I snitt kom 6 738 personer för att titta på den allsvenska fyran.
Hur ser det åtagandet ut i år?
– Marginell skillnad. 100 000 kronor upp på marknad. Publik ligger kvar på samma nivå.
Omsättningen, hur viktig är den?
– Vi har en övergripande strategi att nå över 80 miljoner inom fem år. Vi har tagit stora steg i rätt riktning redan. Det finns inget självändamål att trycka upp omsättningen. Resultatet är viktigare. Men det handlar om att ha en stabil omsättning för att ha muskler i organisationen, både på och utanför planen, som gör att det går att utveckla affären vidare. Därför är det viktigt att växa.
Omsättningen behöver bli större, precis som det egna kapitalet. För svenska föreningar finns egentligen två starka och snabba ben för att lyckas med just det: Europaspel eller genom försäljningar för att skapa bättre förutsättningar för sporten.
Kalmar FF redovisar 5,7 miljoner kronor i transfers under 2022. Merparten från utbildningsersättningar för Nisse Fröling och Isak Jansson. Oliver Berg-övergången till Djurgården redovisas i årets bokslut.
– Det är nödvändigt att sälja för att växa över tid. Sen är det viktigt att hålla isär en detalj. Om vi säljer en spelare för tio miljoner och om det inte finns några andra föreningar som ska ha solidaritetsersättning, utan det är rakt av tio miljoner, då ska vi först betala tillbaka 30 procent till riskkapitalet. Vi har dessutom styrelsebeslut på att återinvestera 30 procent i nya unga spelare. Det betyder att vi samma sekund som vi säljer för tio miljoner har en kostnad på sex miljoner. Vi bygger kapital på fyra miljoner, inte tio.
Rosenlund fortsätter:
– Förra året betalde vi ut 2,3 miljoner till riskkapitalet.
Är det ett problem?
– Som jag sa tidigare. Utan det kapitalet efter 2019 så hade vi förmodligen inte suttit här i dag. Det var en akut prioriterad hjälp som vi är evigt tacksamma för. I kombination med att vi aldrig riktigt vet vad vi får i centrala medel blir ekonomin lite komplex.
Sporten är loket, det som driver verksamheten. I Kalmar FF:s fall framåt och i en positiv riktning. Sexa och fyra i allsvenskan är ett klart bättre utfall än normen: korrelationen mellan ekonomi och tabellplacering.
Har den sportsliga framgången påverkat verksamheten i gynnsam riktning?
– Absolut. Med tanke på vilket avtryck vi gör både lokalt och nationellt, så hade jag kunnat höja intäktsmålen om det sett annorlunda ut i omvärlden.
– I den femårsplan som beslutades på årsmötet 2022 finns tre huvudsakliga delar som kommer bygga Kalmar FF starkare, som redan under förra året gav effekt. Dessa är Kalmar FF med Hjärtat, en stabil ekonomi, sporten i allmänhet och akademin i synnerhet. Med det sagt: utan supportrar, medlemmar och partners hade vi inte kunnat göra den här resan.

Annons