En stupad KFF-centers hemkomst

25 februari, 2022 | Nyhet

Den 30 mars 1940 hölls begravningsgudstjänst för 23-årige Anders Lindegren i Kalmar domkyrka. Kalmar FF-spelaren hade gått ut som frivillig i finska vinterkriget och stupat bara någon timme innan vapenvilan trädde i kraft.

Kalmar FF-centern Anders Lindegren (1916–1940) i uniform.
Foto ur Mats Lindegrens samling

Den 11 januari 1940 anmälde sig den 23-årige Kalmar FF-spelaren Anders ”Atte” Lindegren till den Svenska Frivilligkåren. Det var dit svenskar vände sig som ville slåss på Finlands sida mot Sovjetunionen. Sovjet, som då var i pakt med Hitlers Tyskland, hade anfallit Finland den 30 november 1939.

Lindegren var vid tillfället bosatt i Strängnäs, där han arbetade som typograf vid Strengnes Tidning. I samband med sitt beslut skrev han till sina föräldrar, boktryckaren Sven Lindegren och hans hustru Elna: 

”Det är bättre att mota ryssen i Finland än på vår fosterjord. Och jag som är utbildad vid antitanksvapnet kan säkert göra nytta.” 

Finländska soldater i ett kulsprutenäste under vinterkriget. Nästan 23.000 dödsoffer krävdes på den finländska sidan och mer än 43.000 sårades. Sovjetstyrkornas förluster var oerhörda: inte mindre än 126.000 soldater stupade eller rapporterades som saknade och drygt en kvarts miljon sårades. 
Foto: Finlands Krigsmuseum

Sammanlagt var det mer än 8 000 svenskar som via Frivilligkåren kom att delta i det blodiga köldinferno som gått till historien som finska vinterkriget. 

I februari 1940 inledde Röda Armén en ny offensiv. I slutet av månaden sändes de första frivilliga svenskarna till området väster om byn Märkäjärvi vid Sallafronten i nordöstra Finland. 

Ett medfaret fotografi av boktryckarfamiljen Lindegren, samlad i hemmet någon gång i slutet av 1930-talet. Från vänster fadern Sven, bröderna Erik (sedermera välkänd grafisk formgivare och bokkonstnär), Sven Hugo, Åke – som även han kom att spela i Kalmar FF:s A-lag – och Anders samt modern Elna. 
Foto ur Mats Lindegrens samling

Den 3 mars skickade Lindegren sitt sista brev hem till Kalmar. Han konstaterade att ”förmodligen kommer jag inte tillbaka”. 

Han fick rätt. Den 7 mars hade Finlands statsminister Risto Ryti anlänt till Moskva och efter förhandlingar tvingats gå med på att avstå bland annat delar av Karelen, staden Viborg och flera andra områden till Sovjetunionen. Fredsavtalet skrevs under den 12 mars, striderna skulle upphöra dagen efter klockan 11.00. 

Sista krigsdagen utsatte de sovjetiska styrkorna det av svenskarna hållna frontavsnittet för ett ohyggligt bombardemang. Ett tiotal svenskar stupade i krigets allra sista timmar. 

Bland dem fanns Anders Lindegren. Den 16 mars kunde man i Östra Småland läsa en högstämd minnesruna under rubriken ”En idrottsman har stupat”: 

”Idrottsrörelsen i Kalmar har sorg. Anders Lindegren har vandrat över gränsen till det stora okända. Han föll som en sann riddersman för de ideal, som äro för mer än livet. Med sorgen och vemodet över hans bortgång blandar sig också stoltheten över en idrottsman, som visste att göra sin plikt till det yttersta. 

Anders Lindegren hade åt sig erövrat en aktad plats bland idrottskamrater i Kalmar. Hans nobla sinne och försynta men hjärtliga sinnelag gav honom idel vänner. I första hand inom Kalmar Fotbollsförening lämnar han ett stort tomrum efter sig. På tävlingsbanan var han städse den gode och uppoffrande kamraten, som aldrig tvekade att ta på sig sin beskärda del av mödan. Han drog sig aldrig undan utan kämpade helst i första ledet… 

Det föll sig därför så naturligt, att ’Atte’ Lindegren inte heller skulle saknas i första ledet av dem, som gingo ut att med sina liv bekräfta att ’Finlands sak är vår’.” 

Texten fortsätter i ungefär samma tidstypiska, högtravande stil. Samma sak, fast ännu pompösare med tal om såväl ”karoliner” som ”hjältedöd”, gäller det minnesord som fanns infört i Barometern. 

Begravningsgudstjänsten för Anders Lindegren i domkyrkan. Officiant var pastor Ericsson. 
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Begravningsgudstjänsten över Anders Lindegren hölls i Kalmar domkyrka lördagen den 30 mars. Den utformades till en stort anlagd nationell manifestation som skildrades ingående i lokalpressen. 

Dagen efter begravningen toppade Östra Småland förstås förstasidan med ”Anders Lindegrens sista färd” och hade inuti tidningen ett fylligt reportage med flera av fotografen Walter Olsons bilder, för övrigt desamma som Länsmuseet generöst ställt till  förfogande. Den 31 mars var en söndag och vid den här tiden en av Östra Smålands ordinarie utgivningsdagar, till skillnad från stadens båda övriga dagliga tidningar Barometern och Kalmar Läns Tidning. 
Foto: Klas Palmqvist

Kalmarborna hade uppmanats till allmän flaggning på halv stång och man hade också tagit initiativ till en insamling för att resa en minnesvård över den fallne hjälten. 

Kalmar FF uttryckte i en annons i mer stillsamma ordalag en önskan att föreningens medlemmar skulle övervara begravningen. 

Kistan bars ut ur kyrkan av KFF-medlemmar, däribland lagkamraten och bäste kompisen Artur Petersson, som många år senare berättade för mig att man tränade för uppgiften en hel vecka i klubblokalen. Artur avled själv i januari 2008, nära 90 år gammal. 
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv

Efter begravningsakten bars kistan ut ur kyrkan av Kalmar FF-medlemmar och placerades på en öppen vagn, förspänd med fyra hästar. Musikkåren Lyran spelade sorgemusik och gick i täten för begravningståget genom stadens gator ut mot Norra begravningsplatsen. Vägen kantades av flera tusen Kalmarbor. 

Begravningståget på Storgatan. Kistan fördes till Norra kyrkogården där polismän och brandsoldater bildade häck vid ankomsten. 
Foto: Walter Olson/Bild ur Kalmar läns museums arkiv 

På kyrkogården finns en stor gravsten. Inskriptionen lyder: 

Anders Hugo 
Lindegren 

Född i Kalmar 
13 maj 1916 

Stupad i Finland 
13 mars 1940 
För Sveriges ära 
och Nordens frihet 

Kamrater och vänner
reste stenen

Anders Lindegrens gravvård på Norra kyrkogården finns på dess sydvästra del. 
Foto: Klas Palmqvist

FAKTA / Anders Lindegren i Kalmar FF 

Den första A-lagsmatch med Kalmar FF det finns uppgifter om att Anders Lindegren spelade var en träningsmatch borta mot IFK Karlshamn den 22 april 1935. KFF vann med 4–3 och debutanten spelade högerhalv. 

Den sista match han deltog i var bortamatchen i Division III Sydöstra mot Kallinge den 9 oktober 1938. KFF vann med 2–1 i ösregnet sedan Lindegren, som spelade center, gjort första målet efter en kvart. När ungefär en halvtimme spelats kvitterade hemmalaget men åtta minuter före slutsignalen avgjorde KFF:s högerytter Arvid Thaung (efternamnet uttalas ”tång”).

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-0718020
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur

Bearbetad version av en text som första gången publicerades på bloggen KFF-snack den 30 mars 2007 och i Östra Småland den 5 april 2008.

STORT TACK till Eva-Lena Holmgren på Kalmar Läns Museum. Mer än 90.000 bilder och föremål från hela länet finns att se på Digitalt Museum.

MER KFF-HISTORIA

• Snus, sprit och mustascher i La Manga

• Efterlyst Kalmar FF-målvakt upphittad

• Göte höll i gång KFF-publiken i fyra decennier

• Kalmars enda OS-guld togs av en ölänning

• Finten som höll på att lura ner Kalmar FF i trean

• När Cellgraven låg nyspolad

• Fången från dödslägret blev tränare i Kalmar FF

• Bojan på Skansen – och på Fredriksskans

• ”De får slå ihjäl mig – bollen var inne i mål”

• Strejkhot, maktkamp och intriger på krogen – så blev Kalmar FF ett elitlag

• Presentation av Klas Palmqvist

Annons