Efterlyst Kalmar FF-målvakt upphittad

18 februari, 2022 | Nyhet

Leif Andersson, målvakt i IFK Holmsund 1960, var en gåta för fotbollshistorikerna. Men ett fynd i Kalmar FF:s arkiv avslöjade hans identitet.

Carl-Johan Johansson i skånska Harlösa har gått igenom samtliga 16.000 personer som förekommer på lagbilderna i legendariska Rekord-Magasinet 1942–1968. Han har korrigerat de ibland felaktiga uppgifterna och även plockat fram födelsedata för samtliga. 

IFK Holmsund av årsmodell 1960 som samlarbild i Rekord-Magasinet. Målvakten Leif Andersson, som satt myror i huvudet på den fotbollshistoriska expertisen, hamnade sedan i Kalmar FF. Näst längst till höger i bakre raden står Kay Wiestål, KFF-tränare 1975 och halva 1976. 
Tack till Tommy Wahlsten/SFS för bilden

Det har förstås varit ett arbete som tagit sin lilla tid. Inte minst för att några av idrottsmännen på bilderna visade sig vara nästan hopplösa att identifiera korrekt. I nummer 2/2015 av Bolletinen, de svenska fotbollshistorikernas egen tidskrift, ställde Carl-Johan frågan om någon visste något om Leif Andersson. Enligt uppgifterna i Rekord-Magasinet skulle Leif 1960 ha varit 22 år och spelat i Elfsborg innan han kom till Holmsund. Carl-Johan hade kollat alla Leif Andersson i Sverige, födda 1938, utan resultat.

Nu råkade den som skriver dessa rader känna till att Leif Andersson kom från Holmsund till Kalmar FF 1962 och att hans födelseår inte är 1938, som det påstods i Rekord-Magasinet, utan 1936. Detta enligt ett bevarat statistikkort i KFF-arkivet.

Kalmar FF:s statistikkort för Leif Andersson.
Tack till Pelle Friberg/Kalmar FF:s historiska akademi

Carl-Johan fick besked om Leifs riktiga födelsedatum och sedan var det inga problem att lokalisera den gamle målvakten till Hedared, beläget på vägen mellan Borås och Alingsås. 

När jag sommaren 2015 ringde upp Leif visade han sig fortfarande ha full koll på Kalmar FF:
– Jodå, jag fick flera goda vänner under min tid i Kalmar och har träffat dem många gånger sedan jag flyttade från stan. ”Bua” Alexandersson och Sten-Åke Johansson till exempel.

Annars började Leif tidigt spela med Elfsborg. 1959 gjorde han tio seriematcher för boråsarna. 
– Så var IFK Holmsund på träningsläger i Hindås. De hade bara en målvakt med sig och han blev skadad. Då ringde de till Elfsborgsledningen som lånade ut mig.

Den unge målvakten gjorde ett så gott intryck på norrlänningarna att han kom att spela för Holmsund 1960–1961. Båda åren slutade laget tvåa i Norrlandstvåan, 1961 missade man allsvenskt kval eftersom GIF Sundsvall hade fyra plusmål mer än Holmsund.

Till Kalmar kom Leif inför säsongen 1962, men blev inte spelklar förrän på sommaren. Bosse Johansson kom till KFF från IF Ariel samma år. Bosse sken upp när jag frågade honom hur han mindes Leifs tid i KFF:

– En härlig kille! Han var en riktigt duktig målvakt, stor, stark och robust, lång och bra på det mesta som en målvakt ska behärska.
– Men framför allt var han en underbart trevlig människa att ha att göra med! Och det är han fortfarande, även om det gått några år sedan vi sågs senast.

Leif Andersson kniper bollen framför Östers Rolf ”Kocken” Andersson på Fredriksskans den 14 juni 1962. ”Kocken” förblev mållös i matchen, men Öster vann ändå: 0–3.
Foto ur Brunnhages ”Fotboll 1962”

Leifs tid i Kalmar FF var kanske inte föreningens sportsligt framgångsrikaste – man klarade sig med ett nödrop kvar i näst högsta serien varje år.
– Men jag kom att bli mer fäst vid Kalmar FF än vid någon annan förening jag spelat för. Jag följer fortfarande KFF och har sett laget spela många gånger, även på Guldfågeln Arena.
– Arenan är jättefin. Det är bra att den har gräs och inte plast som i Borås. 

Leifs föräldrar blev sjuka och det var en av orsakerna till att det bara blev tre år i Kalmar, trots att han trivdes med både laget och stan. I dag bor Leif i Hedared tillsammans med Inger, som är född i Kalmar. De blev ett par under hans tid i KFF:
– Att jag träffade henne var det allra bästa av allt trevligt som hände mig i Kalmar, konstaterar den gamle KFF-keepern.


Carl-Johan Johanssons jättejobb med att ge korrekta data om alla som förekommit på Rekord-Magasinets lagbilder 1942–1968 finns redovisat på den här cd-skivan. Den går att införskaffa på Helsingborgs Idrottsmuseum.

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-0718020
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur

Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 18 juli 2015 samt i SFS-Bolletinen nr 3 samma år.

SFS-Bolletinen är sedan 1983 medlemstidning för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker. Den utkommer med fyra nummer per år. Medlem blir man genom att betala in 200 kr till pg 550350-3. 

MER KFF-HISTORIA:

• Göte höll i gång KFF-publiken i fyra decennier

• Kalmars enda OS-guld togs av en ölänning

• Finten som höll på att lura ner Kalmar FF i trean

• När Cellgraven låg nyspolad

• Fången från dödslägret blev tränare i Kalmar FF

• Bojan på Skansen – och på Fredriksskans

• ”De får slå ihjäl mig – bollen var inne i mål”

• Strejkhot, maktkamp och intriger på krogen – så blev Kalmar FF ett elitlag

• Presentation av Klas Palmqvist

Annons