Lättare att träffa målet än tonen

13 maj, 2022 | Nyhet

– Jodå, jag hade fyra i musik när jag gick i skolan, skröt Kalmar FF:s nykorade allsvenske skyttekung Peter Karlsson, sedan han det framgångsrika KFF-året 1985 besökt en inspelningsstudio tillsammans med kollegan Billy Lansdowne. 

Skyttekungarna som försökte bli discokungar. Kalmar FF-duon Billy Lansdowne, till vänster, och Peter Karlsson delade vinsten i skytteligan 1985 med Sören Börjesson i Örgryte – alla tre hade gjort tio mål var. På försäljningslistorna var Billy och Peter aldrig i närheten av toppen. 
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Deras vedermödor vid mikrofonen resulterade i en maxisingel i knallröd vinyl, betitlad ”We Are The Best”… Liksom nästan alla andra låtar om sport är den givetvis rent makabert urusel. Mer borde kanske inte sägas om saken, men man måste ändå konstatera att det rör sig om sex av de allra överflödigaste minuterna i musikhistorien. En 80-talssyntetisk historia där det mest svårbedömda är om texten eller musiken är allra värst:

”Hi everybody, my name is Billy, and I make all the goalies look silly. 

I’m here, I’m there, I’m everywhere – We’re the best, forget the rest.” 

Mest exalterad låter i alla fall tjejen som i bästa Donna Summer-Love To Love You Baby-stil orgiastiskt stönar fram ”Kalmar FF” mot slutet. 

Klicka här om du trots allt vill lyssna på mästerverket.

Av okänd anledning placerades Billy Lansdowne och Peter Karlsson i cockpiten på ett litet flygplan när det var dags att ta omslagsbilden till skivan. Billy blev dessutom som vanligt felstavad med ett extra ”d” i sitt efternamn. Någon succé blev inte plattan och den spelades inte många gånger på Fredriksskans.

Nej, trots det goda skolbetyget var Peter Karlsson klart framgångsrikare på plan än på platta. Han var något så sällsynt som en riktigt pålitlig målskytt. Från 1982 till och med 1995 var han alla år utom ett bäste eller näst bäste målskytt i sitt lag. 

Allsvensk debut begick han 1980 som 18-åring i Åtvidaberg. 1982 var han ordinarie och gjorde sitt första allsvenska mål, det kom förresten mot Örgryte. Så ramlade Åtvidaberg ur högsta serien och 1984 återfanns PK i Kalmar FF. Första året blev det bara fem fullträffar, men 1985 alltså tio, precis som året därpå.

Så åkte KFF också ur allsvenskan och PK flyttade till – ja, just det – Örgryte, där han fortsatte sin stadiga målfabrikation. Det blev 30 allsvenska mål på tre säsonger innan han 1990 återkom till Kalmar FF. Här blev han kvar, med ett kort avbrott för spel i portugisiska União Leiria tillsammans med kompisen Martin Holmberg. 1995 slutade PK med elitfotbollen, givetvis blev han med tolv mål Kalmar FF:s bäste målskytt det året också.

I första SM-semifinalen mot Öis tio år tidigare hade PK ordnat 1–0 till KFF efter bara fyra minuter. Men sedan kom göteborgarna igång och det blev stryk med 4–2. Skivan skulle släppas lagom till returen i Kalmar, men här blev det smörj igen, Öis vann med 3–1. Ska det gå åt helvete så ska det gå med musik, heter det ju… 

Dessutom var plattan inspelad i Växjö, så vad annat var att vänta?


Etiketten på B-sidan på den beryktade maxisingeln. Den är instrumental – ett ganska tidigt exempel på karaokeversion – så man kan skråla själv bäst man vill. Det vill man inte.
Foto: Klas Palmqvist

FAKTA/Peter Karlsson

Född den 4 augusti 1961. Kom från Kisa BK till Åtvidabergs FF 1980. Allsvensk debut mot Halmstads BK samma år (0–0). Första allsvenska målet kom borta mot Örgryte i första omgången 1982 när han reducerade till 4–2 (68 min) i en match som Öis till slut vann med 4–3. 

Mål igen! Totalt gjorde Peter Karlsson hela 178 mål för Kalmar FF 340 matcher. 
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

1980 Åtvidabergs FF (Allsvenskan):
8 matcher – 0 mål
Fem matcher från start och tre inhopp.

1981 Åtvidabergs FF (Allsvenskan):
12 matcher – 0 mål
Nio matcher från start och tre inhopp.

1982 Åtvidabergs FF (Allsvenskan):
19 matcher – 4 mål
Lagets näst bäste målskytt, åkte ur allsvenskan efter kval mot Mjällby AIF. 

1983 Åtvidabergs FF (Div II Södra):
18 matcher – 13 mål 
Lagets bäste målskytt, trea i södertvåans skytteliga.

1984 Kalmar FF (Allsvenskan):
21 matcher – 5 mål
Näst bäste målskytt efter Johny Erlandsson (6 mål). 

Peter Karlsson gratuleras av Billy Lansdowne, längst till vänster, sedan han gjort mål mot Elfsborg i sin första allsvenska hemmamatch med Kalmar FF 1984. Det blev förlust ändå, 1–2. 
Foto: Fredrik Hjerling/Östra Småland

1985 KFF (Allsvenskan):
22 matcher – 10 mål
Delad allsvensk skyttekung. 


Efter åtta minuter av andra halvlek av bortamatchen mot Hammarby 1985 gjorde Johny Erlandsson ett av sina patenterade ryck ur ett hopplöst läge på högerkanten. Han passade samtidigt på att göra bort Klas Johansson och fick iväg ett inlägg som Peter Karlsson (till vänster på bilden) nådde fram på. Via Per Holmbergs ben for bollen upp i nättaket bakom Roger Skalleberg. Målet blev matchens enda.
Foto ur Östra Smålands arkiv

1986 KFF (Allsvenskan):
20 matcher – 10 mål 
Tvåa i allsvenska skytteligan, trots att KFF åkte ur. 

1987 Örgryte IS (Allsvenskan):
22 matcher – 9 mål
Lagets bäste målskytt, femma i allsvenska skytteligan.

”PK” i Örgrytetröja i en träningsmatch våren 1987, bevakad av KFF:s Magnus Nilsson. 
Foto: Östra Småland

1988 Örgryte IS (Allsvenskan):
22 matcher – 13 mål 
Lagets bäste målskytt, tvåa i allsvenska skytteligan.

1989 Örgryte IS (Allsvenskan):
20 matcher – 8 mål
Lagets bäste målskytt, fyra i allsvenska skytteligan

1990 Kalmar FF (Div 1 Södra):
15 matcher – 2 mål 
Comebacken i  KFF blev oväntat målsnål.

Trots att han inte är exceptionellt lång var Peter Karlsson en huvudspelare av mycket hög klass och gjorde många av sina mål på nick. Här har han gått till väders hemma mot Elfsborg 1990. Den mer jordnära lagkamraten är Leif ”Peps” Persson. Boråsarna vann till slut med 3–0. 
Foto: Peter Tinnert/Östra Småland

1991 Kalmar FF (Div 1 Södra):
27 matcher – 16 mål
Lagets bäste målskytt. Hela 14 av målen kom på hösten. 

1992 Kalmar FF (Div 1 Södra):
20 matcher – 13 mål
Lagets bäste målskytt, trots bara sex höstmatcher. 

Håkan Lindqvist kramar om tvåmålsskytten Peter Karlsson i hemmamatchen mot Helsingborg hösten 1992. Det blev 2–2 till slut i en svängig match som KFF borde vunnit klart. 
Foto: Tomas Königsson/Östra Småland

1992/93 União Leiria (Div 2):
19 matcher – 8 mål
Utlånad till Portugal över vintern, gjorde mål i debuten.

Peter Karlsson springer ut på plan i spetsen för sina portugisiska lagkamrater i União Leiria där han spelade tillsammans med Martin Holmberg vintern 1992/93. 
Foto: Östra Småland

1993 Kalmar FF (Div 1 Södra):
25 matcher – 10 mål
Lagets näst bäste målskytt efter Jens Nilsson som träffade rätt 16 gånger.

1994 Kalmar FF (Div 1 Södra):
16 matcher – 10 mål
Lagets bäste målskytt tillsammans med Jens Nilsson. 

1995 Kalmar FF (Div 1 Södra): 
25 matcher – 12 mål
Även under sin sista elitsäsong såg ”PK” till att bli lagets bäste målskytt.

Gissa vilket lag KFF ska möta? Jovisst, BK Häcken. Peter Karlsson demonstrerar glatt en av de mest slitna av alla fotbollsklyschor – hur man klipper Häcken – inför matchen på Rambergsvallen 1995. Och visst kunde han hantera sina redskap; KFF vann med osannolika 7–3 och ”PK” gjorde tre av målen. 
Foto: Tomas Königsson/Östra Småland

Bearbetad version av text som var publicerad i Östra Småland den 3 oktober 2009

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur
Blogg: https://torgetbloggen.blogspot.com

MER KFF-HISTORIA:

Annons