”Sitter ni bra, kommunalgubbar?

5 augusti, 2022 | Nyhet

Frågan i rubriken stod målad med meterhöga vita bokstäver på planket nedanför reklamskyltarna längst upp på Fredriksskans norra läktare.

Var man inte kommunalgubbe vid Kalmar FF:s allsvenska hemmapremiär 1976 gällde det att vara på plats i tid för att få en acceptabel plats. Annars återstod bara att klättra upp i träden.
Foto: Östra Småland

Det var en osannolikt vacker annandag påsk 1976. Solen sken, vårfåglarna sjöng och Kalmar FF skulle spela sin första hemmamatch i allsvenskan sedan 0–0-matchen mot Helsingborg i juni 1955. KFF hade inlett sin återkomst i högsta serien på bästa tänkbara sätt genom att i första omgången bortabesegra Landskrona med 2–1.

Hejaklacksledaren Kenneth Johansson vevar igång massorna i östra kurvan..
Foto: Östra Småland

Den insinuanta hälsningen till kommunalgubbarna var förstås riktad cirka 80 meter söderut till dem som lyckats skaffa sig biljetter till den nya huvudläktaren, som byggts i rasande fart över vintern. Att få tillgång till en sittplats där hade inte precis försvårats av att ha goda kommunala kontakter, om man säger så.

Farbror polisen var förstås också på plats. Men detta ägde rum strax innan AIK-fansen riktigt hade kommit på det här med ”läktarvåld”, som det hette på 70-talet, så allt gick fridsamt till väga.
Foto: Östra Småland

Vi som inte hade det stod och trängdes utanför portarna flera timmar före avspark för att få så bra positioner som möjligt på norra ståplats. När väl vändkorsen sattes i rotation var det tyvärr bara vi som kom in allra först som kunde uppfatta det nymålade meddelandet, innan vi skyndade upp på de gamla gistna plankorna och mot vår vilja dolde budskapet långt innan de tilltänkta adressaterna kommit på plats.

Till slut var vi 12.582 personer, kommunalgubbar och vanliga dödliga, som fanns på plats när Erik Fredriksson från Tidaholm blåste till avspark. Det tog 75 sekunder, sedan blåste han igen. Men trots att Fredriksson var en herre med sällsynt mycket luft i lungorna var det ingen som kunde höra signalen. Jan-Åke Lundberg hade nämligen smällt in 1–0 intill AIK-målvakten Ronny Gustafssons högra stolpe och ovationerna var nära att få den gamla 50-talskonstruktionen vi befann oss på att falla i bitar.

Jublande publik firar målet med att springa ut på planen. Det gick för sig 1976, om man snabbt såg till att komma därifrån igen förstås.
Foto: Östra Småland

Jan-Åkes fullträff var den första allsvenska på hemmaplan för KFF sedan Olle Lind nätat mot just AIK den 19 maj 1955. Den gången hade Kurre Hamrin redan fyra minuter senare fastställt slutresultatet till 1–1.

Nu dröjde kvitteringen till 26:e minuten. Då lyckades Björn Lundberg trilla över Christer Hults utsträckta ben och la sig snyggt tillrätta i straffområdet. Fredriksson flöjtade till igen, och pekade straffpunkten. Börje Leback gjorde inget misstag utan slog in bollen bakom Tony Ström

Börje Leback slår in straffen som betydde AIK-kvittering till 1–1.
Foto: Östra Småland

Efter 44 minuters spel gick Mats Örn omkull i AIK:s straffområde utan att någon AIK:are direkt behövt överanstränga sig för att få honom att tappa balansen. Straffen tog han själv hand om och på något mystiskt sätt lyckades bollen till slut leta sig i mål.

Kalmar FF:s mittback Mats Örn stupar i AIK:s straffområde. Hur det nu gick till…
Foto: Östra Småland
Mats Örn tackar högre makter för att hans illa slagna straff ändå hittat in i nätet via AIK-målvakten Ronny Gustafsson, som i vanmakt dunkar nävarna i marken.
Foto: Östra Småland

Halvtid.
Foto: Östra Småland

Drygt tio minuter in i andra halvlek nickade en totalt omarkerad Johny Erlandsson in 3–1 på en hörna från Kjell Nyberg. Därmed borde ju matchen naturligtvis varit över, särskilt som KFF hade en hel räcka chanser utöver målen.

Domaren Erik Fredriksson signalerar för Johny Erlandssons 3–1-mål. Först fram att gratulera är Kenneth Bojstedt till höger.
Foto: Östra Småland

Men bara fem minuter senare stod Tony Ström och drömde när Börje Leback fick den värsta snedträff man sett en påskhelg sedan Pontius Pilatus dagar. Börje skulle slå ett inlägg men bollen seglade i stället över den paralyserade Kalmarmålvakten som inte kom sig för att ta hand om den. 3–2.

Fast Tony Ström stod inte och slumrade hela tiden.
Foto: Östra Småland

KFF kunde nog ändå ha vunnit matchen och till och med spätt på målfabrikationen om inte tränaren Kay Wiestål strax efteråt fått för sig att byta ut planens farligaste forward, Ulf Wennerström. Däremot tvingades Johny Erlandsson vara kvar på plan, trots att det var tydligt att han hämmades mer och mer av en ömmande ljumske.

Kvitteringen dröjde men med tio minuter kvar var det dags. AIK:s för dagen klart bäste spelare Stefan Lundin – sedermera tränare i bland annat Halmstad, Örebro, IFK Göteborg och Häcken – kom loss på en kontring och ordnade 3–3. Snopet och onödigt.

Sju minuter kvar men fler mål blev det inte inför storpubliken på Fredriksskans. Ungefär hälften av åskådarna kan knappast ha sett särskilt mycket av matchen på den allt annat än publikvänliga idrottsplatsen.
Foto: Östra Småland

Det tog sin tid att evakuera den smockfulla norra ståplatssektionen. Under tiden dröp ”kommunalgubbarna” snabbt av från södra läktaren innan de hunnit få syn på det målade budskapet mittemot. Om de suttit bra vet jag inte. Poängen gjorde det i alla fall, trots att det borde varit mer än en…

Och så gick vi hem allihop från premiärmatchen. Inte bara poängen satt bra, de nya jeansen gjorde det också…
Foto: Östra Småland

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com

Bearbetad version av en text som publicerades samtidigt på bloggen KFF-snack och i Östra Småland den 12 augusti 2006.

MATCHFAKTA

Fredriksskans, måndagen den 19 april 1976
Allsvenskan, omgång 2

Kalmar FF–AIK 3–3 (2–1)

1–0 Jan-Åke Lundberg (2)
1–1 Börje Leback, straff (26)
2–1 Mats Örn, straff (44)
3–1 Johny Erlandsson (56)
3–2 Börje Leback (61)
3–3 Stefan Lundin (81)

Domare: Erik Fredriksson, Tidaholm
Publik: 12.582

KFF: Tony Ström (mv), Christer Hult, Bo Nilmert (Roy Andersson 72), Mats Örn, Ronny Sörman, Kenneth Bojstedt, Börje Axelsson, Johny Erlandsson, Ulf Wennerström (Håkan Lidheim 65), Jan-Åke Lundberg, Kjell Nyberg

Tränare: Kay Wiestål

AIK: Ronny Gustavsson (mv), Björn Lundberg, Jan-Olof Wallgren, Rolf Zetterlund, Claes Marklund, Göran Göransson, Christer Andersson, Börje Leback, Stefan Lundin, Kjell Granqvist, Yngve Leback

Tränare: Lars-Oscar Nilsson

En snabbfika direkt ur bakluckan och sedan var bara att sätta sig i bilen och åka hem.
Foto: Östra Småland

MER KFF-HISTORIA:

Annons