4 november, 2022 | Nyhet

Bilden här nedanför är från vad som måste vara Kalmar FF:s lyckosammaste allsvenska säsongsavslutning någonsin – hemma på Fredriksskans mot redan avsågade BK Derby den 16 oktober 1977.

Här står domaren Kjell Johansson från Holm och signalerar för mål. En själaglad Bosse Nilmert tar emot Jan-Åke Lundbergs och och hela Kalmarpublikens oreserverade hyllningar.

Kalmar FF hade en liten chans att bli serietrea och ta lilla silvret, om man vann med två mål samtidigt som Norrköping fick stryk med uddamålet mot Djurgården. Men efter en halvtimme hade det grönsvarta jumbolaget från Linköping gjort två mål och KFF var nere på femte plats.

Några minuter in i andra halvlek var siffrorna plötsligt 3–2 i Kalmarfavör.

Derbybacken Ruben Svensson (”Röde Ruben” som sedan spelade i IFK Göteborg i många år) inledde KFF-målskyttet genom att hur snyggt som helst hänga in reduceringen bakom sin egen målvakt Per-Gösta Nordahl, brorson till legendariske Gunnar. Per-Gösta stod mycket längre ut än vad Ruben hade klart för sig när han slog iväg sin bakåtpassning…

Johny Erlandsson kvitterade till 2–2 strax före paus sedan han fått en generös passning från Benno Magnusson, som nog kunde gjort mål själv om han velat.

I början av andra halvlek dundrade Stig Andreasson iväg en frispark som Nordahl inte kunde hålla och när Johny störtade fram på returen blev han fälld av målvakten. Domare Johansson visslade till och bombsäkre straffläggaren Andreasson var som vanligt obeveklig.

Det viktiga 4–2-målet lät dock vänta på sig till 69:e minuten. Då sköt Stig i ribban efter hörna och bollen damp ner framför Bosse Nilmert som så när höll på att missa med bredsidan men lyckades få träff med yttersta hälspetsen.

Alla visste att det här var Bosses sista match och de stående ovationer han fick har hittills aldrig överträffats på en fotbollsmatch i Kalmar. Hela publiken tog vara på tillfället att tacka lagkaptenen för alla hans 460 matcher och 103 mål för KFF. Och för att han med sitt första och sista och alltså enda allsvenska mål gett sitt lag lilla silvret, klubbens dittills största framgång.

Aldrig har fotboll känts mer rättvis!

Kalmar FF slutade på tredje plats i allsvenskan 1977 och erövrade lilla silvret, föreningens första allsvenska medaljer. Övre raden, från vänster: Roy Andersson, Benno Magnusson, Kjell Nyberg, Ulf Wennerström, Alf Nilsson och Eivert Bladh (assisterande tränare). Mellersta raden, fr v: Tommy Fägerström (sjukgymnast), Bo Nilmert, Kenneth Bojstedt, Jan-Åke Lundberg, Tony Ström, Ulf Nordenhem [som när bilden togs fortfarande hette Ohlsson], Bo Johansson (tränare) och Kurt Carlén (fotbollsordförande). Främre raden fr v: Håkan Lidheim, Johny Erlandsson, Ronny Sörman, Börje Axelsson, Christer Hult och Stig Andreasson.

Publik: 4 190

KFF: Tony Ström – Stig Andreasson, Bo Nilmert, Ulf Ohlsson, Börje Axelsson, Kjell Nyberg, Håkan Lidheim, Kenneth Bojstedt, Benno Magnusson (Ulf Wennerström), Jan-Åke Lundberg, Johny Erlandsson (Kjell Arvidsson) – Ulf Wennerström, Kjell Arvidsson

Tränare: Bo Johansson

BK Derby: Per-Gösta Nordahl – Ruben Svensson, Roland Svensson, Tomas Månsson, Peter Kieback (Robert Jonsson), Ulf Spångberg (Mats Karlsson), Bo Carlsson, Håkan Lundström, Mats Jonsson, Anders Wickman, Lars Richt

Publik: 14 303

Sluttabellen. Djurgården hade tagit ledningen i Norrköping genom Håkan Stenbäck i mitten av först halvlek. Men sedan höll DIF:s notoriska råskinn Vito Knezevic på att förstöra alltihop när han nickade bollen i eget mål bakom Björn Alkeby i andra halvlek. Tack och lov revanscherade Vito sig efter bara några minuter med ett mål år andra hållet. Därmed blev KFF trea med sju plusmål, Norrköping hade bara sex.