Matchprogrammen som försvann 

11 november, 2022 | Nyhet

Sedan flera år har det inte funnits några matchprogram att uppbringa när Kalmar FF spelat hemma. Därmed är en lång tradition bruten. 

Förstasidan på det lövtunna fyrsidiga blad som såldes för 10 öre vid derbyt i division III sydöstra mellan Kalmar FF och Kalmar AIK den 23 augusti 1936. Mittuppslaget ur samma program återfinns längre ner här på sidan. 
Ur Gunnar Svenssons samling 

Programmen var i alla tider i första hand något föreningen sålde annonsplatser i för att skaffa sig inkomster.  

Även om ambitionsnivån växlat kom informationen om aktuell match och motståndare i andra hand. Ofta fanns inte så värst mycket mer än laguppställningar, vilka sällan överensstämde med verkligheten.  

När publiken kunde skaffa sig aktuell och korrekt information via sina mobiler sjönk intresset både för att köpa programmen och för att annonsera i dem. De blev snarare en utgift än en inkomstkälla.  

Tråkigt, för programmen har en hel del att berätta om den tid de tillkommit i, både i sin utformning och genom annonserna. Faktum är att det på sätt och vis går att få ut mer av dem i dag än när de var aktuella.  

Här nedan följer en liten kavalkad över matchprogram genom åren. Om inget annat anges är de hämtade ur min egen samling, som jag för några år sedan lät Pelle Friberg och Kalmar FF:s historiska akademi ta hand om. 

Så här såg ”Skansenbladet” ut ända in på 1970-talet. Det här exemplaret är från 1953 och segersiffrorna 3–1 finns noterade på framsidan. Därmed toppade KFF Allsvenskan.  
Ur Ulf Wade Anderssons samling 

1966 var programmet dubbelt så dyrt som 1953, annars var det sig likt, fast nu gällde det match i näst högsta serien. Mönsterås tog ledningen, men KFF vann med 5–1.  
 
Allsvenska comebackåret 1976 tog KFF emot Landskrona i sista omgången. BoIS vann med 2–1 . På Kalmar Såg & Motortjänst arbetade för övrigt den unge anfallaren och blivande KFF-legendaren Johny Erlandsson. 
Den 10 september 1979 tog KFF emot Djurgården och vann med 2–0. Då passade det extra bra att Johny Erlandsson råkade finnas med på bilden på programmets förstasida, han gjorde nämligen första målet.  

KFF vann derbyt mot Öster 1982 med 1–0. Östra Smålands sportredaktion var som alltid på plats, om än i ett något oproportionerligt bildmontage. 
Programmet till returmatchen mot Djurgården i allsvenska kvalet 1983. KFF vann med 3–1 och gick upp i högsta serien igen medan arga DIF-supportrar slogs och löpte amok.  
Så här såg Skansenbladet ut hela 1990. Information inför den aktuella matchen fanns på ett instoppat lösblad. 

1998 hade KFF gått upp i Söderettan men programmet höll på sin höjd division 2-klass. Lagkaptenen Johan Jaensson gick knappt att urskilja. 

Tillbaka i Allsvenskan 1999 hade KFF inget emot pyroteknik på programmets förstasida. Det blev seger med 3–1 över Västra Frölunda.  

1–1-matchen mot Elfsborg 2002 är mest minnesvärd för att Alysson gjorde det första brassemålet i KFF:s historia. 

Stjärnspäckade FC Köpenhamn kom till Kalmar för match i Royal League 2005, men inte ens Marcus Allbäck lyckades göra mål på Petter Wastå. KFF vann med 1–0 sedan César Santin avgjort. 
2007 tog KFF sin första titel sedan 1981, då Elfsborg besegrats med 4–0 i cupfinalen. Den här gången var det IFK Göteborg som fick stryk med 3–0. 

Så här såg programbladen ut guldåret 2008. Helsingborg föll med 4–2 i en fin match på Fredriksskans i sjunde omgången. 

Inför ynka 2.614 åskådare gjorde KFF en av sina finaste matcher någonsin när belgiska KAA Gent, tränat av förre världsmålvakten Michel Preud’homme, besegrades med 4–0 i Uefacupkvalet 2008. 
2013 hade programmet krympt ihop till 70×95 mm. I Rydströms och Nannes gemensamma avskedsmatch säkrade KFF bronsmedaljerna genom att besegra Mjällby med 3–1.  

Mittuppslaget i programmet vid augustiderbyt 1936 i division III mellan Kalmar FF och Kalmar AIK, som KAIK vann med 2–0, trycktes i 500 exemplar på Appeltoffts tryckeri. Det var ovanligt mycket; till exempelvis matchen mot Växjö BK ett drygt år senare trycktes bara 300 exemplar.  Ur Gunnar Svenssons samling 

Bearbetad version av material som publicerades i Östra Småland den 18 april 2018. 

© Klas Palmqvist 
Mobil: 073-071 80 20 
E-post: unionberlin@hotmail.com 
Twitter: @bollkultur 
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com 

MER KFF-HISTORIA: 

Annons