Det gick extratåg mellan städerna och det sattes nya publikrekord gång på gång. Det hetsades rejält mellan supporterskarorna och eftersom nykterheten på läktarna inte alltid var direkt påfallande hände det att smockan inte bara blev hängande i luften.
I flera decennier var en match mellan Kalmar FF och Nybro IF den överlägset största fotbollsbegivenheten i Sveriges sydostligaste hörn, till och med större än stadsderbyna mellan Kalmar FF och Kalmar AIK. Tidningarna började skriva om matcherna flera dagar i förväg, lokala potentater, kändisar och vanligt folk fick tippa matchutgången och det spekulerades förstås i det oändliga.
Fram till och med 1941 handlade det om tredjedivisionen, därefter utspelade sig derbydramatiken i näst högsta serien i flera år. Till slut kunde NIF inte hänga med längre och seriemötena blev allt färre. Efter ett par gemensamma säsonger i gamla södertvåan i början av 70-talet dröjde det ända till KFF:s djupdykning ner till tredje serienivån 1997 innan man stötte på varandra på nytt. Sedan dess har lagen inte mötts i seriespel.
Redan på 40-talet suckade Nybros lagledare, redaktören och sedermera världsberömde barnboksförfattaren Runer Jonsson (böckerna om Vicke Viking) över att han inte kunde minnas när Nybro senast besegrat Kalmar FF på Fredriksskans.
Totalt har lagen mötts 34 gånger i seriespel mellan 1932 och 1997. Trots att Nybro några gånger hamnat före KFF i sluttabellen visar statistiken att KFF varit förkrossande överlägset och vunnit 28 matcher mot bara fyra för Nybro, vars samtliga poäng alltså tagits på Victoriavallen. Två av matcherna där har slutat oavgjorda.
I slutet av 60-talet gjorde Nybro IF en riktig storsatsning. När man åter tog steget upp i näst högsta serien 1970 hade man inte mindre än fyra danskar i laget: anfallsstjärnan Herluf Bang, målvakten Max Möller, försvararen Claus Petersen och mittfältsmotorn Allan Hebo Larsen, som senare skulle komma att bli både spelare och tränare i Kalmar FF.
Amatörreglerna i Danmark var betydligt strängare än i Sverige och det var omöjligt att tjäna några pengar alls på att spela fotboll. Alltså sökte sig många danskar över Öresund, men de fick inte spela i allsvenskan. Högsta serien var stängd för utlänningar ända till 1975, motiveringen var att landslaget annars skulle riskera att försvagas.
Flera danska spelare bedrev på 60- och början av 70-talet ”växelbruk” mellan Sverige och främst Österrike, där man som första nation på det europeiska fastlandet infört proffsfotboll 1925 (Sverige däremot har aldrig officiellt infört proffsfotboll, i praktiken har dock de flesta spelarna i svenska klubbar på elitnivå varit heltidsproffs sedan slutet av 90-talet). Till exempel tillbringade Nybrospelarna Bang och Hebo Larsen vintermånaderna med spel i alplandet och återvände till Nybro frampå vårkanten.
Dessutom hade nybroiterna tillgång till det 17-åriga superlöftet Håkan Arvidsson från Pukeberg, som så småningom blev landslagsman och spelade allsvenskt för både KFF och Öster.
Säsongen 1970 rivstartade Nybro med tre raka segrar och toppade södertvåan när det blev dags för derby på Fredriksskans mot Kalmar FF, som under sin nye tränare Lars ”Laban” Arnesson inlett säsongen på ett betydligt beskedligare sätt. Det var inte alldeles enkelt för spelarna att anpassa sig till ”Labans” moderna fotbollsfilosofi och det skulle dröja ett tag innan hans idéer blev den stadiga grund som till slut gjorde det möjligt för föreningen att komma tillbaka till allsvenskan 1976.
En första skymt av vad som komma skulle fick emellertid Kalmarpubliken just i 1970 års vårderby mot NIF. 7.403 personer hade samlats på Fredriksskans, den bästa publiksiffran sedan 1–1-matchen mot Öster 1967 (8.051 åskådare).
Förväntningarna var stora, inte minst från Nybrohåll, och det märktes direkt att det inte var något fel på inställningen hos spelarna heller. Det blev en tuff men ändå inte särskilt ful match, om man bortser från Björn Wretmans knytnäve i magen på KFF-kaptenen Kent Ingvarsson, något som domaren aldrig upptäckte.
Hemmalaget dominerade första halvleken. Även om Nybro stretade emot ganska hyggligt hade man svårt att få spelet att fungera. Bill Björklund på mittfältet tog ner elake Hebo Larsen rejält och därmed fick målfarlige Bang inget att jobba med.
Det här kom att bli den match där Bill Björklund definitivt övertygade Kalmarpubliken om att han fortfarande hade något att ge. Bill hade kommit från Timmernabben till IFK Norrköping, där han spelade i allsvenskan 1961–68 och också blev landslagsman. Bill och ”Laban” hade lockats till Skövde AIK när bensinkungen Arne ”Uno-X” Sandberg bestämt sig för att försöka lyfta laget från division IV till allsvenskan. Klubben gick också till allsvenskt kval 1970, men då hade redan Bill och en besviken ”Laban”, som aldrig fått chansen att arbeta på det sätt som han förespeglats när han tog tränarjobbet, flyttat till Kalmar.
Elva minuter in i matchen mot Nybro klippte Bill till för första gången. Ett stenhårt markskott som ändrade riktning på en av Fredriksskans många tuvor och studsade rakt upp i ansiktet på Nybromålvakten Möller.
Det blev en rejäl smäll och det tog en god stund innan Möller hade återhämtat sig så pass att han kunde ställa sig mellan stolparna igen. Väl där fortsatte han att spela utmärkt och var den som såg till att det fortfarande stod 0–0 i matchen när 45 minuter spelats.
Men spelavbrottet innebar att domaren lagt till några minuter. Två tilläggsminuter hade gått när Ulf Ederström fällde KFF-centern Eivert Bladh i Nybros straffområde med straff som följd.
– Jag visste att Möller visste att jag skulle lägga straffen i hans vänstra hörn. Jag slog nämligen en likadan i en träningsmatch i Kolboda. Men jag vågade inte ändra och det var ju nära att han klarade skottet, sa Bill efter matchen. Möller hade ena handen på bollen, men lyckades inte stoppa den från att gå in.
I andra halvlek blev sedan KFF-dominansen total. Kenneth Bojstedt var bäste man på plan och dirigerade anfall efter anfall medan Nybro inte hade ett enda riktigt skott på mål. Men det dröjde till 77:e minuten innan tvåan kom. Bosse Johansson blev nedgjord och Bill Björklund tog hand om frisparken. Han slog bollen bredvid muren och in i mål. Möller var den förste att medge att det var en riktig målvaktstavla, trots att han även den här gången hann få handen på bollen.
Målet gjorde att Nybrospelarna, som redan länge sett trötta ut, kroknade definitivt. Och med bara tre minuter kvar fick Eivert Bladh drömträff med högern från 25 meter. Bollen gick spikrakt upp i krysset och den här gången var inte Möller ens i närheten av att rädda. Det hade ingen målvakt i världen varit.
”Laban” log och var lycklig efteråt:
– En fin framgång! Och det ska bli flera!
Och visst blev det så.
MATCHFAKTA
Fredriksskans, söndagen den 10 maj 1970
Division II Södra Götaland, omgång 5
Kalmar FF – Nybro IF 3–0 (1–0)
1–0 Bill Björklund, straff (45+2)
2–0 Bill Björklund (77)
3–0 Eivert Bladh (87)
Domare: Göran Nilsson, Oskarshamn
Publik: 7 403
KFF: Mats Sonesson – Roland Ivarsson, Kent Ingvarsson, Arne Wallqvist, Ronny Sörman, Bo Johansson, Bill Björklund, Bo Nilsson [Nilmert], Kenneth Bojstedt, Eivert Bladh, Ulf Wennerström – (Krister Johansson [Miller], Roy Andersson)
NIF: Max Möller – Bo Jonsson, Christer Arvidsson, Claus Petersen, Ulf Ederström, Håkan Arvidsson, Allan Hebo Larsen, Björn Wretman, Herluf Bang (William Åberg 80), Viking Nilsson (Nils-Erik Karlsson 70), Åke Lagergren
FAKTA
Resultaten i samtliga seriematcher på Fredriksskans mellan Kalmar FF och Nybro IF 1932–1997:
1932-05-25 (div III) KFF–NIF 4–1
1935-08-25 (div III) KFF–NIF 1–0
1936-09-27 (div III) KFF–NIF 4–1
1938-05-05 (div III) KFF–NIF 3–2
1938-10-16 (div III) KFF–NIF 4–3
1939-10-22 (div III) KFF–NIF 1–0
1941-04-27 (div III) KFF–NIF 3–2
1943-09-26 (div II) KFF–NIF 2–1
1944-10-29 (div II) KFF–NIF 1–0
1946-05-19 (div II) KFF–NIF 4–1
1946-08-04 (div II) KFF–NIF 2–0
1955-10-02 (div II) KFF–NIF 2–1
1957-05-12 (div II) KFF–NIF 2–0
1968-08-24 (div II) KFF–NIF 2–0
1970-05-10 (div II) KFF–NIF 3–0
1971-04-25 (div II) KFF–NIF 1–0
1997-08-17 (div 2)* KFF–NIF 4–3
* Division 2 1997 var den tredje serienivån och motsvarades alltså av gamla division III.
Bearbetad version av en text som var publicerad i Östra Småland den 26 september 2009
Mer om Kalmar FF:s dramatiska säsong 1970 finns att läsa här:
• Den moderna fotbollen föddes i Kolboda – https://kalmarff.se/den-moderna-fotbollen-foddes-i-kolboda/
• Finten som höll på att lura ner Kalmar FF i trean – https://kalmarff.se/finten-som-holl-pa-att-lura-ner-kalmar-ff-i-trean/
Tack till Eva-Lena Holmgren, Kalmar läns museum. På Digitalt Museum – https://digitaltmuseum.se/owners/S-KA – finns mer än 97.000 bilder och föremål från hela länet.
© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com
MER KFF-HISTORIA: