När Kalmar FF var ute och reste

30 december, 2022 | Nyhet

I dag kan en allsvensk fotbollsspelare tjäna miljonbelopp. På 50-talet sedan fick en Kalmar FF-spelare en hundralapp för seger och 50 kronor för oavgjort. Proffsfotboll var inte tillåten. I stället försökte klubbarna belöna sina spelare – och locka till sig nya – genom att bjuda på resor till exotiska platser. Den smått fantastiska bilden här nedanför skildrar en del av vad som som hände när Kalmar FF i november–december 1954 gav sig i väg på en närmare sex veckor lång turné i Asien.

Teckning av Gunnar Svensson. Stort tack till Pelle Friberg och Ulrika Bergström för bildbearbetning.

Det är Kalmar FF:s dåvarande lagledare, före detta lagkaptenen, Gunnar Svensson (1918–2007) som hållit i ritstiftet. Och den ”Nisse P”, som teckningen är tillägnad, hette egentligen Nils Porsbrant (1911–1973).

Porsbrant hade i många år en byggnadsfirma på Södra vägen 14 och var djupt engagerad i Kalmar FF. Som man kan se uppe till höger, där han hänger i knävecken ur bussfönstret, var han också en entusiastisk amatörfilmare och hade sin kamera laddad med färgfilm på resan.

Gunnar Svensson var en skicklig amatörtecknare, som ofta stod för snitsiga dekorationer till årsfester och andra KFF-evenemang. Vem som på 30-talet ritade den här karikatyren av Gunnar själv är dock inte bekant och signaturen nere till höger är inte lätt att tyda.
Teckning ur Gunnar Svenssons samling

Den 27 november spelade Kalmar FF sjunde matchen på sin Asienturné. Några korta sekvenser filmades av Nils Porsbrant och ingick i den 90 minuter långa film från resan som han premiärvisade påsken 1955. Filmen, som mest visar miljöer och folkliv, var försedd med både tal och musik, men det här klippet är ljudlöst.

För motståndet stod i den här matchen en kombination från Semarang på Java och KFF vann med 5–1 (inte 5–2 som det står i förtexterna). Lennart ”Lill-Mulle” Holmqvist gjorde tre mål, Georg ”Girre” Ericsson och Birger Olsson var sitt. Hemmalagets tröstmål stod högerinnern Darmadi för två minuter före full tid (man spelade bara 2×35 minuter, förmodligen pga värmen och KFF:s pressade resprogram).

Eftersom ordinarie målvakten Jan Eric Hellström inte kom loss från sin polisutbildning, vaktades Kalmar FF:s mål under turnén av den inlånade blott 18-årige målvakten Ronald Johansson, som 1958 kom att vinna SM-guld med IFK Göteborg. 1964 skulle han börja spela för hårdsatsande IFK Stockholm, fick arbete som plåtslagare, men störtade från ett tak på Kungstensgatan och avled bara 27 år gammal. När jag talade med Gunnar Svensson om Ronald Johansson gav han honom det högsta betyg han kunde tänka sig när det gällde målvakter: ”Han var nästan lika bra som Bengt Kjell!” (I KFF 1943–1950).

Inlånade i KFF-truppen fanns också helsingborgarna Bertil Karlsson och Sven Ove Svensson, den senare just 1954 belönad med Guldbollen som Sveriges bäste fotbollsspelare det året.

Turnén inleddes med tre matcher i Singapore, varpå följde två i dåvarande Malajiska Federationen, nuvarande Malaysia, Ytterligare sex spelades sedan i Indonesien. KFF vann fem, spelade oavgjort i fyra och förlorade två matcher. Bra resultat, inte minst med tanke på att de elva matcherna avverkades på 22 dagar och att man befann sig på resande fot större delen av tiden och att temperaturen genomgående låg över 30 grader i skuggan. 

En av de båda förlusterna kom mot PSMS från staden Medan, som vann med 3–1. Den matchen sågs för övrigt den största publik som Kalmar FF någonsin spelat inför. Mer än 50.000 åskådare ska ha funnits på plats.

Här sitter fem KFF:are och kämpar med att balansera tallriken på knäna för att få i sig maten på en officiell mottagning i Makassar, eller Ujung Pandang som stan också kallas för, huvudort på södra delen av den indonesiska ön Sulawesi. 
Foto ur Kalmar FF:s historiska akademis samling

Bilden här ovanför hämtad ur det officiella fotoalbum, inbundet i vad som verkar vara krokodilskinn, som myndigheterna på Sulawesi förärade sina svenska gäster. Förutom enastående urtråkiga fotografier på officiella byggnader som borgmästarkontoret och telegrafstationen finns här också några bilder tagna i samband med det svenska besöket.

Berggrens herrekipering annonserade om den ”idealiska” skjortan i Kalmartidningarna.  

Enligt annonsen hade KFF före resan ekiperat sig hos Bröderna Berggren vars fastighet låg där Kvastenhuset – gamla Domus – breder ut sig på Kvarnholmen i Kalmar i dag. Kanske är herrarna som en bit här ovanför försöker balansera kostintaget iförda just ”Jorden-runt året-runt-skjortan” Adlon Club, nylonskjortan som ”känns varm när det är kallt och sval när det är varmt”… Endast 48:50 kr. 

Reklam gick inte att lita på förr i världen heller. Förre lagkaptenen Gunnar Svensson var alltså med på resan som lagledare och han berättade för mig att han visserligen alltid haft lätt att svettas mycket, men att han aldrig någonsin svettats så otroliga mängder som under veckorna i Fjärran östern. Nej, nylonskjorta var knappast något idealiskt plagg i tropikerna ens på 50-talet…

Gemensam lagbild. Längst till vänster i främre raden ses KFF:s lagkapten Kalle Herrlin som just krängt av sig den enorma blomsterkrans han förärats före 2–2-matchen mot PSM i Makassar. 
Foto ur Kalmar FF:s historiska akademis samling

Det var inte bara målvakten Jan Eric Hellström som inte följde med på turnén. Anfallsstjärnan Olle Lind (1931–1999) ville vara hemma hos sin fru Ulla och deras tvåårige son Benny. Olle tyckte att han redan varit borta från familjen mer än nog under säsongen.

Ett beslut han hånades för av Idrottsbladets legendariske Torsten Tegnér (1888–1977), signaturen TT, som tyckte att det var ett oförlåtligt svek mot laget och att Olle Lind var en ynkrygg  som bara längtade efter hemmets köttbullar.

Olle Lind, Kalmar FF:s förste A-landslagsman, 179 mål på 313 matcher för KFF 1950–60.
Teckning: Erik Hermansson

Både Olle och Ulla blev förstås både ledsna och förbannade. De fick stöd inte bara av Kalmar FF och i Kalmarpressen utan också i många andra tidningar runt om i landet. Exempelvis Aftonbladet, Ny Tid och Ny Dag tog makarna Linds parti.

Och beträffande köttbullarna konstaterade Ulla Lind att de ”lagar nog svärmor bättre än jag”…

Mittfältaren Evert Dahlström i färd med att köpa ananas i Djakarta.
Foto ur Gunnar Svenssons samling


Bearbetad, utvidgad och sammanslagen version av tre texter som ursprungligen var publicerade på bloggen KFF-snack den 5 maj 2006, på Östra Smålands webbplats den 27 december 2009 respektive i Östra Smålands pappersupplaga den 13 maj 2011.

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Twitter: @bollkultur
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com

MATCHERNA

Sino Malaya II – KFF 4–8
Singaporekombination – KFF 0–1
Singapore – KFF 3–3
Malajiska Federationen – KFF 1–1
Malayan Chinsese FA – KFF 1–0
PSMS (Medan) – KFF 3–1
PSSI Central Java XI (kombinerat lag) – KFF 1–5
Persibaja (Surabaja) – KFF 2–2
PSM (Makassar) – KFF 2–2
Persidja (Djakarta) – KFF 1–4
PSSI Muda (Djakarta) – KFF 1–3

Detaljerade matchfakta, sammanställda av Karel Stokkermans, Örjan Hansson och Neil Morrison finns via den här länken.

MER KFF-HISTORIA:

Annons