Om när idrotten blev konst och om den snedseglande Piraten

13 januari, 2023 | Nyhet

Bortåt 300 personer hade samlats vid Malmfjärdens is söndagen den 24 januari 1922. Det vankades kvartsfinal i Smålandsmästerskapet i bandy mellan KFF:s föregångsförening Kalmar IS och IFK Växjö.

Första sportteckningen i Kalmarpressen. Originalbildtexten lyder: ”Den äfven i Kalmar icke okände idrottstecknaren Angelins syn på förra söndagens idrottshändelse här i staden framgår af ofvanstående, delvis ganska beskt tecknade figurer. Det är af ett visst intresse att få se ett lag genom tecknarens glasögon”.
Klipp ur Barometern från 1922

En av åskådarna hette Bror Angelin. Han var 25 år gammal, kom från Karlskrona, hade studerat vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm – föregångare till Konstfack – och hade så smått etablerat sig som sporttecknare i Blekingetidningarna.

Man får väl förmoda att han hade skissblocket med sig. En vecka senare publicerades nämligen bilden här ovan, den första tidningsteckning jag känner till från ett idrottsevenemang i Kalmar.

Att teckningen är klippt ur Barometern är inte att ta miste på. Trots 1906 års stavningsreform är bildtexten nämligen ”gammalstafvad”, något den stockkonservativa tidningen var nästan ensam om i svensk press att envisas  med i spalterna ända fram till slutet av 20-talet. Exempelvis anammade konkurrenten Kalmar Läns Tidning den moderna stavningen långt tidigare och Östra Småland, som grundades 1928, stavades på det sätt vi i dag är vana vid redan från början.

”Sällskapets målman” längst upp till vänster är Erik Nilsson, mer känd som ”Kirre-Nisse”. Han stod i mål även i fotbollslaget från 1910-talets mitt ända till och med vårsäsongen 1928.

”Åkerström med tydliga märken av segern” är Wilhelm ”Åkis” Åkerström, född i Helsingborg och kassör på Sydsvenska Banken i Kalmar till 1935, då han först blev kamrer på Skånska Banken i Ålem och därefter på samma banks kontor Kävlinge.

Den inte alltför stränge domaren är Valfrid Johansson, en av pionjärerna i Kalmaridrotten, född 1893, distriktsmästare i kula och spjut och vid den här tiden ordförande i Kalmar IS. Han blev så småningom tullöverkontrollör i Stockholm och ändrade sitt efternamn till Sternelius.

Bildens centralgestalt, ”Pettersson, snabb på skridskon och finfin målskytt”, är identisk med fotbollslagets storstjärna Hjalmar Sivgård. Han var född 1894, fanns med i IF Göta redan från 1911 och gjorde sin sista match för Kalmar FF 1930. Hjalmar Petersson bytte efternamn samma år som teckningen gjordes.

Hjalmar Sivgård fick denna Angelinbild av sig själv som lysningspresent av sin KFF-kamrat Edvin ”Massa” Johansson inför sitt bröllop i september 1932.
Tack till Pelle Friberg för bilden

Efter 90 minuter stod det 3–3 i DM-kvartsfinalen och lagen kom överens om en halvtimmes förlängning. Två mål av Petersson-Sivgård och ett av ”Kalle Gustis”, dvs Karl Gustafsson, betydde Kalmarseger med 6–3.

IFK Växjö lämnade in protest – man ansåg sig bland annat ha fått ett mål felaktigt bortdömt – men den avslogs och Kalmar IS fick spela semifinal på bortais mot Nässjö, som vann med 3–0.

Men det är en annan historia.

När Bror Angelin arbetade som teckningslärare vid läroverket i Kalmar tog han 1926 initiativet till en triangelmatch i friidrott mellan läroverken i Kalmar, Växjö och Karlskrona. Den arrangerades sedan varje år i flera decennier. Bilden är tagen vid tävlingarna i Karlskrona 1947.
Bilden hämtad ur boken ”Kalmar högre allmänna läroverk 1900–1960” (1963)

TRÖTTE PIRATEN PÅ ÖLANDSTUR

Konstnären och teckningsläraren Bror Angelin använde sig gärna av signaturen ”Michelangelino”. Den anspelade förstås på renässanskonstnären Michelangelo Buonarroti och bland vännerna kallades Bror Angelin oftast för ”Michel”. Hans hustru fick följdriktigt ibland heta ”Buonarrota”.

Och vänner hade ”Michel” många. En var Fritiof Nilsson, mer känd som Piraten, den legendariske skånske författaren och historieberättaren. Piraten for ofta till Karlskrona för att njuta en samvaro som inte var helt igenom torrlagd…

Både törstig och trött. Men Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972) skulle absolut se Långe Jan.
Foto ur Östra Smålands arkiv

I Piratensällskapets tidskrift Piratenposten nr 4/2006 omtalar Lasse Grahn från Ystad hur ”Buonarrota” berättat för honom att Piraten vid ett sådant tillfälle fick för sig att han absolut skulle se Ölands södra udde.

Alltså letade man rätt på en fiskare som var villig att ta ombord herrarna. Vädret var lugnt, Torhamns udde rundades utan bekymmer eftersom skepparen och hans gast lät passagerarna länsa sitt flytande bagage på egen hand.

Så småningom siktades fyren Långe Jan och det var dags att försöka få liv i Piraten, som under tiden råkat slumra in. Men det visade sig fullkomligt omöjligt. Oavsett vilka knep ”Michel”, skepparen och gasten än försökte sig på förblev Piraten obönhörligt sovande. Inget annat återstod än att vända på skutan och sätta kurs mot Karlskrona igen.

En timme senare vaknade Piraten av egen kraft.

– Är vi inte framme än? undrade han.

– Tyvärr, käre bror, lyckades vi inte väcka dig när vi var där.

– Jag vill se Ölands södra udde, envisades Piraten.

Det var bara att vända på nytt och än en gång stäva mot södra udden.

Det hade säkert gått bra om inte Piraten efter diskussionen upptäckt han blivit törstig igen. Det fanns nämligen en del kvar av den kluckande färdkosten.

Långe Jan blev på nytt synlig. Skepparen skickade i väg sin gast för att delge Piraten det glada budskapet. Gossen kom förtvivlad tillbaka:

– Jag får inte liv i honom.

– Ta ratten! sa skepparen och gick med bestämda steg ner i båtens inre. Han fick upp Piraten i vertikalläge, skakade om honom och vrålade:

– Vi är vid Ölands södra udde!

Det ryckte till i Piraten. Han öppnade ett blodsprängt öga och vrålade tillbaka:

– Jag tror dig, din jävel!

Långe Jan. Som Piraten – kanske – fick se till slut.
Foto: Oddbjörn Andersson/Östra Småland
 

Fotnot: Bror Angelin var född 1895 och avled 1958. Han arbetade som teckningslärare och målade gärna landskap från Blekingeskärgården. Det finns verk av honom att se på Blekinge Museum i Karlskrona.

Texten var publicerad i Östra Småland den 1 augusti 2011

© Klas Palmqvist

Mobil: 073-071 80 20

E-post: unionberlin@hotmail.com

Twitter: @bollkultur

Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com

MER KFF-HISTORIA:

Annons