Tre tränares sista kväll tillsammans

24 mars, 2023 | Nyhet

På bilden här nedanför ser vi mästaren och hans lärjungar, fotograferade på Fredriksskans en sen oktoberkväll 1972.

En bild av kontinuitet som kastat reflexer in i Kalmar FF långt fram i tiden. Från vänster Allan Hebo Larsen, Lars ”Laban” Arnesson och Bosse Johansson. De kunde hösten 1972 se tillbaka på en bra säsong och framåt mot en framtid som verkade ljus – och det blev den också. 
Foto: Östra Småland

Lars ”Laban” Arnesson i mitten leder sin sista träning med Kalmar FF. Han har varit i Kalmar i tre år och lyckats införa den moderna fotbollen och det moderna fotbollstänkandet i stan. Det har gått bättre och bättre för laget och den här säsongen slutar KFF på fjärde plats i södertvåan. Den grund ”Laban” lagt visar sig vara fundamentet till en av de framgångsrikaste  perioderna i föreningens historia. (Se ”Den moderna fotbollen föddes i Kolboda” i länklistan nedanför texten)

Men nu ska ”Laban” snart börja sitt nya jobb på Svenska Fotbollförbundet. I förbundskapten Georg ”Åby” Ericsons skugga blir han mannen som i skymundan drar upp riktlinjerna inför VM 1974, den egentlige regissören bakom VM-succén i Västtyskland.

Till höger på bilden står Bosse Johansson. Han gör sin sista säsong som spelare och tar över som KFF-tränare när ”Laban” slutar.

Han har spelat i Kalmar FF sedan början av 60-talet och kommer att leda laget till en tredjeplats i serien under sin första säsong som tränare. Men Bosse tackar nej till en fortsättning 1974. Han tycker han behöver mer tränarutbildning och skaffar sig den samtidigt som han leder Lindsdals IF under förortsföreningens kanske allra finaste år.

1977–78 är Bosse tillbaka i KFF och båda åren tar laget SM-medaljer, först lilla silvret sedan brons. Framgångsrik fortsättning följer i Öster men 1982–83 återkommer Bosse en sista gång som KFF-tränare. Först halkar man ur allsvenskan på det oväntat sliriga bananskalet Gefle, men året därpå vinner man södertvåan och kvalet mot Djurgården. (En text om kvalet mot Djurgården finns under rubriken ”Kval och kravall – och flödande champagne!” i länklistan)

Då får Bosses assistent ta över. Det är den tredje mannen på bilden, han som står längst till vänster: Allan Hebo Larsen.

1972 spelar tuffingen från Köpenhamn sin enda säsong i Kalmar FF, efter att tidigare ha varit en av flera danskar som gjort Nybro IF till ett riktigt bra lag i början av 70-talet.

Efter året i Kalmar hamnar Hebo i Västra Frölunda. 1975 blir han en av huvudpersonerna i södertvåans raffinerade slutakt på Fredriksskans när han stående inne i Frölundamålet skallar bort Kenneth Bojstedts nick i säsongsfinalen på Fredriksskans. Målet godkändes men Hebo har aldrig slutat hävda att domslutet var fel… (Mer om den dramatiken hittar man i länklistan under rubriken ”De får slå ihjäl mig – bollen var inne i mål!”)

Sedan Bosse fört upp KFF i allsvenskan igen 1983 blir alltså Hebo hans efterträdare. Det går skapligt 1984, jättebra 1985 men slutar med degradering 1986. Långt innan säsongen är slut har Hebo meddelat att han året därpå ska träna danska AGF.

För att successionsordningen skulle vara fullbordad kanske en fjärde man kunde varit med på bilden. Men Nanne Bergstrand var bara 16 år när den togs och sprang fortfarande omkring på Skärsjövallen hemma i Markaryd.

Till Kalmar kom han först 1981. Året därpå fick han Bosse Johansson som tränare. Precis som Bosse många gånger omvittnat att det var tiden med ”Laban” som gjorde att han på allvar blev intresserad av tränarjobbet, har Nanne gärna understrukit hur viktigt året under Bosses ledning var för hans framtida yrkesval.

Och vad Nanne i sin tur på olika vis betytt för en viss Henrik Rydström behöver väl inte ens påpekas.

Bearbetad version av en text som publicerades första gången i Östra Småland den 30 augusti 2008

© Klas Palmqvist

Mobil: 073-071 80 20

E-post: unionberlin@hotmail.com

Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com

MER KFF-HISTORIA:

Annons