En hårding fyller 70 år

14 april, 2023 | Nyhet

Den 14 april 1953 föddes Håkan Arvidsson. 20 år senare kom han från Nybro IF till Kalmar FF och spelade direkt samtliga 26 seriematcher säsongen 1973. 

Håkan Arvidsson som nyförvärv i Kalmar FF våren 1973. Han kom närmast från Nybro IF, men moderklubben är Pukebergs BK. I unga år var han också en lovande brottare. 
Foto: Östra Småland

Det här var Bosse Johanssons första år som tränare och Kalmar FF slutade trea i näst högsta serien efter Halmstads BK och Skövde AIK, men före IFK Göteborg.

Håkans insatser som tuff försvarare gjorde att Stig Svensson direkt norpade honom till Öster, där han hade flera framgångsrika säsonger i allsvenskan. Man trodde allmänt att han skulle bli den som landslaget skulle bygga sitt försvar kring men riktigt så blev det aldrig. Håkan gjorde i alla fall 17 landskamper, men var till exempel inte med i VM i Argentina 1978.

Sin sista landskamp gjorde han 1980, varpå han deklarerade att han var trött på toppfotbollen och skulle varva ner i Vederslöv/Dänningelanda. Rykten kom omgående i svang om att det egentligen handlade om en manöver för att komma tillbaka till Kalmar och blåsa Öster och Stig Svensson på övergångspengarna. Det förnekades förstås och den landslagsmässige mittbacken spelade några månader för den lilla Kronobergsklubben i tredjedivisionen.

Men ryktena gick allt intensivare och gissa vem som fanns med när KFF åkte till Stockholms stadion och slog Djurgården med 1–0 den 2 september 1981. Just det, en Håkan Arvidsson som plötsligt blivit sugen på toppfotboll igen. Men inte hade mellanlandningen i Vederslöv/Dänningelanda varit en fint, nej då, det förnekades ihärdigt även i fortsättningen. Det trodde förstås inte en som vanligt tvärilsken Stig Svensson en sekund på och rivaliteten mellan Öster och KFF trappades upp ytterligare några snäpp.

En nöjd Håkan Arvidsson pustar ut efter den allsvenska seriepremiären 1982, som slutade med 4–1-seger över Halmstad. 
Foto: Östra Småland

Håkan Arvidsson bodde dock kvar i Växjö – han bor där fortfarande – och pendlade till Kalmar. Han spelade ytterligare sex säsonger för KFF, där han förstås utsågs till lagkapten. Med långa mellanrum trillade ett och annat mål också in, det ojämförligt viktigaste betydde 1–0 i kvalet hemma mot Djurgården 1983.

Håkan Arvidsson på väg att ge Kalmar FF ledningen i kvalreturen mot Djurgården på Fredriksskans 1983. KFF vann med 3–1 och kom tillbaka i allsvenskan efter ett års frånvaro. Foto: Östra Småland

Efter katastrofåret 1987 med degradering till söderettan var KFF ett avslutat kapitel för Håkan. Så sent som 1992 hoppade han dock in och försökte rädda kvar Virestads IF i division 5. Det gick inte och året därpå försvann för övrigt den lilla Kronobergsföreningens största talang till Älmhult för vidarebefordran till Öster. Men även han fick med tiden en lång karriär i Kalmar FF, ännu längre än Håkan Arvidssons. Namnet? Lasse Johansson.

Fotbollsforskaren Torbjörn Andersson lät i sin bok Spela fotboll bondjävlar, del 1 (2011) Håkan Arvidsson jämföra fotbollskulturen runt Öster och Kalmar FF:

”Håkan Arvidsson, med rika erfarenheter från bägge klubbarna, menar också bestämt att fotbollskulturen är mer genuin runt Kalmar FF, som mer är hela bygdens lag. Han exemplifierar med att om han går in i en butik fyra mil från Kalmar, så är det fem av tio som börjar prata fotboll med honom, mot bara en eller två stycken på samma avstånd från Växjö. Arvidsson pekar på att det alltid har skrivits långt mer om Kalmar FF i Kalmarpressen än om Öster i Växjös tidningar – och detta trots att Kalmar FF vanligtvis varit klart sämre.”

Intressant iakttagelse, även om det där med att ”KFF vanligtvis varit klart sämre” ju tack och lov inte varit giltigt på länge.

Just i dag, den 14 april när denna text publiceras på KFF:s hemsida, fyller Håkan Arvidsson 70 år. Stort grattis!

Östra Smålands chefredaktör Berndt Ahlqvist (1931–1991) delar ut priset till allsvenskans bäste spelare i maj månad 1982 till Håkan Arvidsson inför hemmamatchen mot Elfsborg den 6 juni samma år. KFF-försvaret höll tätt även den gången, matchen slutade 0–0. Totalt spelade Håkan 276 matcher för Kalmar FF och gjorde fyra mål.
Foto: Peter Lidengren/Östra Småland

Bearbetad version av en text som publicerades första gången på bloggen KFF-snack den 14 april 2006

© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com

MER KFF-HISTORIA:

Annons