Så är det dags för det förmodligen allra nördigaste av allt nördigt jag skrivit med Kalmar FF-anknytning. Och det vill sannerligen inte säga lite…
Bakgrunden är två frågor som ställdes våren 2006, då Peter Akinder, Lasse Petersson, min bror Hans och jag själv hade hållit på med bloggen KFF-snack i några månader. Jag levererade svaren efter att ha ägnat någon dag eller två åt kvalificerad grundforskning, men jag bedömde att spörsmålet var av så extremt esoterisk art att texten inte platsade i Östra Småland när KFF-snack flyttade in i tidningen ett par år senare.
Så därför har utredningen om målstolparnas utseende på Fredriksskans genom tiderna inte publicerats någonstans på drygt 17 år. Förrän nu…
Frågorna som kom till KFF-snack emanerade tydligen ur något slags tvist med utgångspunkt i KFF:s hemmamatch mot Helsingborg 1974:
1) Var målställningarna på Fredriksskans svartvitmålade 1974?
2) Var detta speciellt för Fredriksskans, eller var det så på de flesta andra arenor också?
Av någon obegriplig anledning ansågs undertecknad alltså lämplig att försöka besvara dessa existentiellt avgörande spörsmål. Det låter sig i och för sig göras med två ord:
1) Ja
2) Nej
Men självfallet kan inte så tvärsäkra utsagor få stå för sig själva. Givetvis måste någon form av belägg och bevis plockas fram. Låt oss ta en titt på den här bilden:
Matchen slutade 5–3 och KFF gick för andra gången i sin historia upp i allsvenskan, men det som främst intresserar oss här är att bilden tydligt visar att målställningen består av rejäla fyrkantiga trästycken, synbarligen vitmålade. Detta tycks ha varit den sista tävlingsmatch KFF spelade med den här gamla beprövade målställningsmodellen på Fredriksskans.
Vi går fram knappt tre veckor i tiden och hittar nedanstående klipp ur Barometern från vänskapsmatchen den 18 juni mellan KFF och västtyska Rot-Weiss Essen, som hemmalaget förlorade med 1–2.
Vi går ytterligare en tid framåt och stannar på den 12 juli 1953,
Eskilstunamatchen, som KFF för övrigt vann med 4–0, tycks alltså vara den första som KFF spelade på hemmaplan sedan Fredriksskans försetts med moderniserade målställningar.
Ett av skälen till att man slutade med fyrkantiga stolpar och började använda rundade var att man menade att fyrkantsstolpar var svårare att göra mål stolpe-in på. Det suckas faktiskt rätt ofta i referat från början av 50-talet om stolpskott ”som förmodligen skulle gått in om stolpen varit oval eller rund i stället för fyrkantig”.
Varför man målade målställningen just svart och vit känner jag inte till. Kanske kom inspirationen från handbollsmål eller rent av målflaggor i motorsport, vad vet jag?
Men det var inte bara i Kalmar målen blev randiga på 50-talet. En snabb stickprovskontroll i fotbollslitteratur från den tiden visar att de vita ställningarna visserligen var i stor majoritet men att svartvitrandiga mål förekom på bland annat Olympia i Helsingborg, Folkungavallen i Linköping, Viktoriavallen i Nybro, Söderhamns IP, Hillängen i Ludvika och Guldkroksvallen i Hjo.
Så såg målställningarna sedan ut i många år på Fredriksskans. Bilden nedan, hämtad ur Östra Smålands arkiv, visar att inget hänt med färgsättningen på 60-talet.
Vi hoppar fram till den där Helsingborgsmatchen 1974, som av okänd anledning tydligen var själva upphovet till frågan om målställningarnas utseende. KFF vann för övrigt med 1–0, målskytt Jan-Åke Lundberg.
De svartvita målställningarna fanns kvar ytterligare en säsong. Här en bild av det näst sista KFF-mål som gjordes i en svartvitrandig målställning på Fredriksskans,
Och nog ser det ut som om färgen börjat flagna på stolpen…
Inför den allsvenska comebacken 1976 revs de gamla läktarna söder om planen och ersattes med dagens huvudläktare. Även de gamla målställningarna, som var fastgjutna i marken, togs bort och ersattes med flyttbara mål.
De svartvita målställningarnas epok på Fredriksskans varade alltså i 22 och ett halvt år, från sommaren 1953 till och med hösten 1975. Det var nog avsevärt längre än på andra håll. En snabb genombläddring av förlaget Brunnhages årsbok Fotboll 1975 visar inga andra svartvita stolpar än de i Kalmar…
Jo förresten – på en enda bild, från matchen Brönstjärn–Vallen i Division VI Västerbotten.
Texten var publicerad på bloggen KFF-snack den 10 april 2006
© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com
MER KFF-HISTORIA: