När Larz Holmberg i sin ungdom på 40-talet arbetade som servitör i SJ:s restaurangvagnar passade han gärna på att be resande idrottsmän om autografer. En gång fick Larz alla Milanspelares autografer, inklusive Nordahls, Grens och Liedholms. Men bläcket i pennan var inte beständigt så namnen har bleknat bort och försvunnit. En annan dag hamnade han på samma tåg som Kalmar FF. Bläcket i pennan var bättre den gången.
Kalmar FF-autografer från antingen hösten 1949 eller – troligare – januari 1950, när laget åkte på turné till Spanien. Det blev seger mot Real Valladolid, förlust mot Salamanca och oavgjort mot Real Sociedad. Några namn saknas, främst Bertil Olsson och Gunnar Södergren. De spelade i princip alla matcher under den aktuella perioden men tycks av någon anledning inte ha suttit i restaurangvagnen när den då 17-årige servitören Larz Holmberg bad KFF:arna skriva autografer på en tågtidtabell, som råkade bara det enda papper han då hade till hands..
Larz är stockholmare och håller på Hammarby men hörde hösten 2016 av sig till mig på Östra Småland eftersom han gärna ville få veta lite grann om de småländska fotbollsspelare han serverade på tåget den där gången för nu ungefär 70 år sedan. Självfallet stod jag gärna till tjänst med några upplysningar.
Ivan Jonasson I KFF 1949–55. Hårdför gotländsk allroundspelare. Målskytt mot Valladolid och Salamanca. Jobbade på charkuterifabrik.
Lennart Almén Sekreterare i KFF:s styrelse och den som införde den organiserade pojkfotbollen i Kalmar. Hade spelat både målvakt och center i KFF 1936–46. Använde signaturen ”Murvel” när han skrev om fotboll i Kalmar Läns Tidning. Arbetade som förman på el- och gasverket. Skrev FF-sången som laget fortfarande sjunger efter segrar.
Sture Arvidsson, signaturen Star, sportredaktör på tidningen Barometern. Foto ur Gunnar Svenssons album.
gsf1-486.jpg
Georg ”Girre” Ericsson Kom från Påryd. Center i KFF 1944–55, lagkapten sedan Gunnar Svensson slutat. Arbetade som lokförare och hade det ibland svårt att komma loss till träningar och matcher. B-landslagsman.
Bengt ”Spjället” Kjell . Målvakt från Nybro SK. Född 1926 och den siste som var kvar i livet av autografskrivarna i restaurangvagnen, när han avled 2020. Arbetade på slakteriet och skrev krönikor i Östra Småland. I KFF 1943–50, värvades sedan till AIK, där han spelade till 1956. Var länge innehavare av vitvaruföretaget Belinda i Stockholm.
Evert Ericsson . Yngre och mer defensivt inriktad bror till ”Girre”. I Kalmar FF 1949–56. Metallarbetare.
Olle Eriksson . Tränare. På allsvensk nivå även i Jönköpings Södra och Halmstads BK. Var länge ungdomstränare i Halmstad, faktiskt så länge att han lär ha haft Fredrik Ljungberg som en av sina adepter.
Stig ”Litzen” Lundström Började som vänsterytter och avgjorde i 88:e minuten kvalet till näst högsta serien mot Högadal på neutral plan i Växjö 1943. Var sedan given vänsterback i många år tills han åkte på en svår knäskada hemma på Fredriksskans mot IFK Göteborg på valborgsmässoafton 1950. KFF vann ändå matchen med 1-0. Försökte göra comeback men knät höll inte. Spelade i KFF 1940–1952. Metallarbetare.
Karl Erik Herrlin . Började i KFF redan som 16-åring 1942 och spelade sina sista matcher 1959. Var föreningen trogen, så när som på då han utbildade sig till folkskollärare i Linköping och spelade för BK Derby. Tog över som centerhalv – det vill säga mittback – när Gunnar Svensson inte kunde fortsätta. Blev på 60-talet lagledare i KFF. Lärare på Vasaskolan.
Gunnar Svensson Kom till KFF 1934, samma år som han fyllde 16. Debuterade i A-laget 1937, blev snart lagkapten och förblev så tills skador satte stopp för karriären 1953. En av Kalmar FF:s största profiler genom tiderna, men redan 30 år fyllda när han debuterade i allsvenskan och därför aldrig landslagsaktuell. Gunnar Nordahl brukade framhålla honom som en de bästa försvarsspelare han någonsin ställts emot. Tryckare på Appeltoffts Accidenstryckeri i Kalmar. Hans chef Adolf Angner hade själv spelat i Kalmar FF och dess föregångare Kalmar IS i många år så det var aldrig några problem för Gunnar att få ledigt för träning och resor. Skrev krönikor i Barometern.
Rolf Holmström Inner som hämtades från Lessebo 1945. Han var född 1917 och äldst i det första KFF-lag som gick upp i högsta serien. Och det var just Rolf som gjorde det enda målet mot Halmstad på Kristi himmelsfärds dag 1949, vilket betydde att Kalmar FF för första gången kvalificerat sig för allsvenskt spel. Arbetade som verkmästare på Nybloms Kartongfabrik. Flyttade till Nässjö 1952.
Gösta Carlsson Enbart lagledare den första allsvenska säsongen efter att tidigare ha dubblerat som lagledare och tränare sedan 1938. Hade ytterst blygsamma fotbollsmeriter men var däremot ganska framgångsrik på brottarmattan i yngre dagar. Skötte i många år i stort sett allting i Kalmar FF själv – ingen förstod hur han hann med. Blev KFF-tränare igen 1962. Annars verksam som cykelreparatör på Sandås.
Bernt Manfredsson Anfallare som hämtades till KFF från Hovmantorp, men aldrig riktigt lyckades etablera sig utan återvände hem. Arbetade på tapetfabrik under sin tid i Kalmar.
Lennart Johansson Högerback, B-landslagsman. Hade spelat 15 säsonger i KFF:s A-lag när han 1954 fick benet avsparkat i en kollision med Djurgårdens järnkamin Gösta ”Knivsta” Sandberg i en match som av någon anledning spelades på Råsunda och inte på Stockholms stadion. Ändrade efter fotbollskarriären sitt efternamn till Engström. Anställd som bagare på Carlanders bageri.
Artur Petersson . Energisk defensiv halvback – mittfältare alltså – som började i Kalmar FF som 15-åring 1933 och gjorde sina sista inhopp i B-laget 19 år senare. Jobbade som maskinist på gasverket.
Larz Holmberg skänkte på hösten 2016 alla sina autografblad till Järnvägsmuseet i Gävle.
Texten var publicerad i Östra Småland den 17 september 2016
© Klas Palmqvist
Mobil: 073-071 80 20
E-post: unionberlin@hotmail.com
Blogg: Torgetbloggen – https://torgetbloggen.blogspot.com
MER KFF-HISTORIA:
ttps://kalmarff.se/kalmar-ffs-forsta-riktiga-stormatch/