När Johny fick blommor av Black Army

2 juni, 2023 | Nyhet

Inför bortamötet med AIK 1982 kom Kalmar FF närmast från tre 0–0-matcher i rad. På Råsunda hade man inte besegrat svarttröjorna på nästan 33 år. Försvaret hade visserligen bara släppt in tre mål på de första sju matcherna, men den vankelmodiga offensiven hade fått tränaren Bosse Johansson att peta Johny Erlandsson i den närmaste föregående matchen, hemma mot Elfsborg.

Så här såg matchprogrammet ut när AIK tog emot Kalmar FF på Råsunda 1982.

Men det hade givetvis blivit 0–0 igen så nu var ”Kostaexpressen” tillbaka i startelvan. Och det var nog tur, inte minst eftersom evighetsmaskinen Benno Magnusson, som startat 167 allsvenska matcher i rad, råkade ut för en sträckning i vaden på uppvärmningen och inte kunde vara med. Det var början på ett ständigt krångel med vader och lår som till slut tvingade Benno att sluta med elitfotbollen bara två år senare.

En bara alltför vanlig syn mot de sista åren Benno Magnusson spelade i Kalmar FF. Här har han fått bita i gräset på Fredriksskans 1982.

Fast det såg länge ut som det skulle bli ytterligare en 0–0-match i raden. Johny var visserligen klart bäst på plan, men det dröjde ända till sex minuter från full tid innan han äntligen kunde spräcka nollan. AIK-backen Göran Karlsson blev grymt bortfintad och sedan rullade Johny kallt bollen i mål.

Johny Erlandsson, med båda armarna uppåt, har gett KFF ledningen i 84:e minuten mot AIK 1982. Nummer 22 är Tony Persson, som delvis skymmer Thomas Sunesson. Ovationerna bland publikmassorna på läktarplats – 3.369 personer – var som synes begränsade…
Foto ur Östra Smålands arkiv

Tre minuter senare sprintade Johny ifrån hemmaförsvaret och serverade Alf Nilsson bollen i straffområdet. AIK-målvakten Anders Wikström hade inte en chans på den öländske evighetsmaskinens pressade skott.

Matchen slutade 2–0 i rödvit favör och Johnys uppvisning fick till och med AIK:s Black Army att falla till föga. För ögonblicket var busarna sysselsatta med att putsa upp sitt ännu mer än vanligt urusla rykte och nu hyllade man Johny med blommor och utsåg honom till matchens lirare.

– Men i Kalmar ska vi krossa er, lovade de.

Fast KFF vann hemma på Fredriksskans också. Men bara med 1–0. Enda målet gjorde – förstås – en viss Johny Erlandsson…

Johny Erlandsson, i mitten, gör i 35:e minuten in matchens enda mål bakom AIK-målvakten Göran Hagberg i returmötet på Fredriksskans den 12 september 1982.