Grattis, tuffe Uffe!

21 juli, 2023 | Nyhet

Nu på söndag den 23 juli, när Kalmar FF tar emot Varberg, fyller KFF-legendaren Ulf Nordenhem 66 år.

Ulf Nordenhem finns med på Kalmar FF:s Wall of Fame på Guldfågeln Arena sedan 2015.
Porträttet utformat av Pelle Friberg

Uffe hette Ohlsson i efternamn när han kom till KFF från IF Trion inför säsongen 1976. Ja, sin allra första match i KFF-tröja gjorde han redan i en testmatch mot Grimsås i slutet av oktober 1975.

Matchrapporten från testmatchen mot Grimsås 1975. Man kan notera att Thomas Nilsson, som står uppsatt som vänsterinner, blev kvar i Brage och kom att göra 13 A-landskamper. Han blev också pappa till Lasse Nilsson (två A-landskamper), mest känd som Elfsborgsspelare i tre omgångar med proffsutflykter till främst Nederländerna däremellan.

Den allsvenska debuten ägde rum 1977, när Uffe fick hoppa in mot Öster i en 1–1-match på Värendsvallen.

Just Smålandsderbyna kom att bli något av en specialitet för den tuffe blekingen med nummer 2 på ryggen. Med sin kompromisslöshet i närkamperna drev han gång på gång Östers isländske forwardsstjärna Teitur Þórðarson till förtvivlan.

Fighterna dem emellan är legendariska; jag kommer själv ihåg hur de en gång rullade runt och brottades med varann på den svarta kolstybben, som på den tiden fortfarande omgav innerplanen på Fredriksskans.

Vid ett annat tillfälle, när domaren gjorde nedsläpp, drog Uffe Teitur över smalbenen så att han förmodligen känner av det fortfarande. Domaren trodde väl inte sina ögon för Uffe fick inget kort. Minns jag rätt blev det faktiskt inte ens frispark.

Ulf Nordenhem och Teitur Þórðarson på en bild ur förlaget Brunnhages ”Fotboll 1981”.

Även om gränserna för vad som var tillåtet på en fotbollsplan på 70- och 80-talet inte alls var lika snäva som i dag, hände det ju att Uffe åkte på en och annan varning. Men bara en enda gång var kulören på kortet röd: 1986 missade han i gyttjan på Örjans vall en glidtackling på HBK:s Tommy Frejdh. Frejdh, som – för att uttrycka det milt – själv inte precis var guds bästa barn, illvrålade så att domaren Lennart Törnblom från Torshälla visade Uffe vägen ut.

Fredriksskans den 15 augusti 1985. Ulf Nordenhem, till vänster, ser i samarbete med Björn Wigstedt, till höger, till att tukta landslagsspelaren Robert Prytz, som tillfälligt kommit hem till Sverige från Glasgow Rangers efter sin första proffssejour. Den här matchen mot KFF på Fredriksskans var Malmöpågens första för Blåvitt. Uffe hade gett KFF ledningen med 2–1, men Johnny Ekström fastställde i 82:a minuten slutresultatet till 2–2. ”Måste varit offside”, hördes Uffe muttra efter matchen.
Foto: Joy Lindstrand/Östra Småland

Nu ska ingen förledas att tro att Uffe var en sjövild bärsärk på planen. Nej då, att han var jobbig för motståndarna berodde också på att han behärskade så mycket mer än enbart duellspelets inte alltid hundraprocentigt ädla konst.

Till exempel det här med att göra mål, vilket ju inte är en självklarhet för en så pass defensivt inriktad spelare, även om han inte bara tjänstgjorde som mittback, utan ibland kunde förekomma på mittfältet. Totalt blev det 41 fullträffar på de 486 matcher Uffe hann med innan han slutade efter säsongen 1986. I stunder av personalbrist eller när det behövdes extra tyngd i anfallet hände det ibland att han skickades upp som forward.

Fredriksskans den 14 juni 1981. Ulf Nordenhem, i mörk tröja till vänster, skallar in en frispark från Benno Magnusson bakom IFK Göteborgs målvakt Thomas Wernerson. Målet betydde kvittering till 2–2 i  90:e minuten. KFF-spelaren närmast målvakten är Peter Rydasp.
Foto: Östra Småland

År 2000 fick Uffe för övrigt ta över som tillfällig huvudtränare under ett par matcher i skarven mellan Simon Hunt och Conny Karlsson.

Och för säkerhets skull ska också tilläggas att även om Uffe kunde vara nog så besvärlig för sina motståndare på planen, så har han i alla andra sammanhang alltid varit en synnerligen trevlig och ytterst angenäm människa att ha att göra med.

Stort grattis på födelsedagen, Uffe!

Ulf Nordenhem som Paninibild 1986.

© Klas Palmqvist

Mobil: 073-071 80 20

E-post: unionberlin@hotmail.com

MER KFF-HISTORIA:

ttps://kalmarff.se/kalmar-ffs-forsta-riktiga-stormatch/

Annons