En rödvit göteborgare

28 juli, 2023 | Nyhet

Bertil Rylander hade spelat några allsvenska matcher för IFK Göteborg när han började praktisera på fanérfabriken i Blomstermåla 1952.

Teckningar och text av Thord Lindblom i Rekord-Magasinet nr 37/1954

Kalmar FF:s tränare István Wampetits såg honom spela för Blomstermåla IK i en match mot Kalmar AIK och insåg att Bertil skulle vara perfekt som spjutspets tillsammans med Olle Lind i det Kalmar FF han just höll på att bygga om efter ungersk spelmodell i näst högsta serien. Fyra man i anfallet och med Georg ”Girre” Ericsson som ”tillbakadragen inner”, det vill säga playmaker på mittfältet.

Foto ur Ingemar ”Pinnen” Högbergs samling

Bertil Rylander, längst till höger, lyfter bollen över IFK Eskilstunas målvakt Bernt Engblom och gör 2–0 i en cupmatch på Fredriksskans sommaren 1953. I A-laget gjorde Bertil totalt 69 mål på 111 matcher. Hans allsvenska facit i KFF blev imponerande 24 mål på 37 matcher. Till det kan läggas ett mål på de fyra allsvenska matcher han spelade för IFK Göteborg säsongerna 1948/49 och 1949/50.

Redan första året blev Bertil bäste målskytt med elva mål och KFF gick upp i Allsvenskan igen. Där kom han tvåa i skytteligan med 18 mål, en notering som inte överträffades av någon KFF-spelare i högsta serien förrän 2008. Då gjorde Patrik Ingelsten 19 mål, men han behövde 29 matcher på sig mot Bertils 22.

1955 sändes Bertil av sin arbetsgivare till London där han tränade med Charlton. KFF:s läge i allsvenskan var på våren så desperat att man bekostade hans flygresa till bortamatchen mot Norrköping, men det blev ändå förlust med 3-1 och nedflyttning.

Foto ur Åke ”Mapsen” Olsons samling

Bertil Rylander krutar på i hemmamatchen mot Sleipner i näst högsta serien 1955. I den här matchen blev det inget mål för göteborgaren, men han bidrog i högsta grad till att anfallskollegan Olle Lind med ett hattrick kunde ge KFF segern med 3–2. Matchen spelades för övrigt den 11 september 1955; samma dag föddes KFF-legendaren Johny Erlandsson som med sina 61 mål är ohotad i toppen av Kalmar FF:s allsvenska skytteliga.

Bertil fortsatte spela för KFF 1955/56 men sedan förde arbetet honom till Säffle där han kom att spela i många år för SK Sifhälla. Han stannade kvar i Säffle och avled 2014, 84 år gammal.

© Klas Palmqvist

Mobil: 073-071 80 20

E-post: unionberlin@hotmail.com

MER KFF-HISTORIA:

ttps://kalmarff.se/kalmar-ffs-forsta-riktiga-stormatch/

Annons